Värillä on väliä – paina olosuhteet mieleen, kun joku väri toimii erityisen hyvin

Värillä on väliä ja kokeilemalla oppii. Jos kalaa ei tule, niin vaihda rohkeasti uusi jigi siiman päähän, kunnes ottiväri löytyy.

Teksti ja kuvat: Juha Ojaharju


Minkä värisen vieheen kiinnitän siiman päähän? Vaihtoehtoja on lukematon määrä ja niistä valitseminen voi olla vaikeaa. Tietyissä tilanteissa jotkin värit ovat ylivoimaisen hyviä. Ottiväri voi myös muuttua monta kertaa päivän aikana.

Kalastusvälineliikkeen viehehyllyn tarjonta voi aiheuttaa aloittelevalle ja pidemmällekin ehtineelle kalastajalle päänsärkyä. Värivaihtoehtoja ja niiden muunnelmia on loputtomasti. Lähes sama näky voi kohdata, kun katsoo omaa jigi- tai vieherasiaa.

Oma neuvoni on, että jos olet epävarma väristä, niin valitse luomu. Siis pikkukalan värinen, musta tai tumma selkä, hopeanhohtoiset kyljet ja vaalea maha. Tämä väri toimii lähes aina ja lähes joka paikassa.

Luomulla on hyvä aloittaa kalastuspäivä, mutta se ei välttämättä ole paras väri. Tietyssä tilanteessa jokin muu väri saattaa olla täysin ylivoimainen ja tällaiset tilanteet on hyvä muistaa vastaisuuden varalle. Kerron muutaman esimerkin tietyn värin hetkellisestä ylivoimasta.

Fosforinhohtoa vähässä valossa

Oli lokakuun viimeinen päivä. Olimme aikaisin vesillä ja ehdimme ensimmäiselle ahvenpaikalle jo heti kahdeksan jälkeen. Aurinko ei ollut vielä kunnolla noussut ja oli hieman hämärää.

Heitän yleensä vain kalajigejä, mutta nyt mieleen tulivat äskettäin alehyllystä ostamani fosforinväriset matojigit. Ne voisivat toimia tällaisessa vähässä valossa. Kaivoin jigejä jostain viehelaukun sivutaskusta samalla, kun muut olivat jo ehtineet aloittaa jigaamisen. Yhtään kalaa ei ollut veneeseen vielä noussut.

Viimein löysin jigit ja pujotin yhden koukkuun. Ensimmäinen heitto, vajotus ja kala kiinni. Sama juttu toisella ja kolmannella heitolla. Tässä vaiheessa jouduin kaivamaan kavereille samanväriset jigit ja hekin alkoivat saada kalaa. Fosforinvärinen mato toimi hetken aikaa aivan loistavasti. Pian kuitenkin aurinko tuli puiden takaa näkyviin ja fosforivärin ylivoima loppui. Oli aika etsiä uusi väri.

Kun fosforia vähän valaisee, se loistaa pimeässä. Tämä on toimiva resepti aamuhämärässä.

Kolme kiloahventa peräkkäisillä heitoilla

Antti esitteli rampilla uusimpia hankintojaan, joihin kuului paketillinen Savage Gear Bleak Paddle tail UV-jigejä. Nimensä mukaisesti ne muistuttivat hyvin paljon salakkaa. Jigit olivat juuri tulleet markkinoille ja Antti oli totta kai hankkinut niitä testiin paikallisesta koukkukaupasta.

Heti aloituspaikasta nousi hyvin ahventa, mutta uutuusjigiä ei vielä nähty Antin siiman päässä. Myös seuraavassa paikassa kala oli hyvällä purulla, ja vavat taipuivat kaikilla kolmella veneessä olijalla.

Pian Antti ilmoitti, että hänellä oli parempi kala kiinni. Kaivoin haavin esiin ja kohta sinne jo liukui iso ahven, selvästi päivän suurin. Kalalla oli painoa yli kilon ja ottivieheenä uusi Bleak Paddle tail.
Hetken kuluttua Antti heitti toisen heiton samalla jigillä ja samaan paikkaan. Parin kammen pyöräytyksen jälkeen vapa niiasi.

”Nyt taitaa olla taas vähän parempi kala”, oli Antin kommentti.

Minun osanani oli haavita jo toinen kilokala. Otimme asiaan kuluvat kuvat ja Antti myhäili tyytyväisenä: ”Uskaltaisikohan sitä heittää vielä kolmannen heiton.”

Tuttu kuvio toistui: heitto samaan paikkaan, pientä uittoa ja taas iso kala kiinni. Katselin hommaa epäuskoisena; ei voi olla totta.

Mutta kyllä se oli, pian haaviin lipui jo Antin kolmas kilokala. Kolme heittoa kolme yli kilon ahventa Antille. Meillä muilla ei tainnut olla edes yhtään yli puolikiloista. Vahvasti salakkaa muistuttava 10,5-senttinen Bleak Paddle tail oli selvästi juuri se, millä sai isosta ahvenparvesta eroteltua ne kaikkein suurimmat ahvenet.

Antti Kiuru ja yksi kolmesta yli kilon ahvenesta, jotka tulivat peräkkäisillä heitoilla. Ensikohtaaminen Savage Gear Bleak Paddle tailin kanssa oli unohtumaton. Kyseinen jigi on ollut erittäin toimiva myös myöhemmin.

Sininen taivas sininen jigi

Samasta hyllystä, josta olin aikaisemmin hankkinut fosforinvärisiä matojigejä, oli mukaan tarttunut myös tummansinisiä kalajigejä. Pakkohan niitäkin oli ostaa, kun halvalla sai.

Hieman myöhemmin eräällä jigausreissulla oltiin taas siinä tutussa tilanteessa, että hyvä aamusyönti oli hiipunut. Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta ja tuuli oli tyyntynyt lähes olemattomaksi.

Tärpit olivat vähissä. Kun kalaa ei tullut, niin etsin lääkettä jigirasiasta. Katse osui kyseisiin, syvänsinisiin kalajigeihin. Ne näyttivät lähes samanvärisiltä kuin taivas sillä hetkellä. Päätin kokeilla.

Hetkessä huono syönti muuttui hyväksi kalantuloksi. Yhtä nopeasti vaihtuivat myös muiden veneessä olijoiden jigit tummansinisiksi. Syvänsininen, hileillä varustettu jigi on tämän jälkeen ollut yksi luottoväreistä aurinkokeleillä.

Keskipäivän aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Lääke huonoon syöntiin oli tummansininen, hileillä varustettu väri.

Iltapäiväväri

Olimme Antin kanssa olleet taas aamusta saakka vesillä. Antti oli vaihtanut vähän väliä jigiä siimansa päässä, kun taas minä olin uittanut pääasiassa SG:n salakanväristä Bleak Paddle tailia. Se oli antanut hyvin kalaa koko päivän.

Syksyinen päivä oli kääntynyt iltapäivän puolelle ja meillä oli vielä ainakin yksi hyvä ottipaikka käymättä. Ajoimme erään saaren kupeeseen ja jäimme siihen ankkuriin. Antti katsahti kelloonsa ja totesi: ”Jaahas, kello on pian kolme. Pitää näköjään kaivaa bleak-värinen Flex Cutt esille.” Itse aioin jatkaa samalla jigillä, jolla olin saanut hyvin ahventa koko päivän.

Antin jigivalinta näytti osuneen nappiin. Hän sai hyvänkokoista ahventa lähes joka heitolla. Itselläni syönti alkoi jostain syystä pahasti hyytymään. Sain aluksi pari ahventa, mutta niiden jälkeen heitin tyhjää.

”Niin mikä jigi sulla olikaan siellä kiinni”, kysyin Antilta.

”Berkelyn 4” Flex Cutt Bleak-värisenä. Tämä oli viimeksi aivan huippu näin iltapäivällä, kun valo alkaa vähentyä.”

Antti ojensi minulle rasiastaan yhden ottijigin. Pujotin sen jigipäähän ja pian meininki muuttui täysin; ahven alkoi jälleen purra. Ero oli kuin yöllä ja päivällä.

Kotiin päästyäni oli pakko tilata kyseistä jigiä kunnon varasto. Siitä lähtien Flex Cutt on ollut yksi ehdottomista suosikkijigeistäni ja juuri Bleak-väri on usein siiman päässä. Harmi, että kyseistä jigiä ei enää valmisteta.

Berkleyn Flex Cutt Bleak-värissä muutti iltapäivän hiipuvan syönnin huippusyönniksi.Samainen jigi on antanut runsaasti ilon- ja onnistumisen hetkiä myös myöhemmin.

Keskeiset asiat tässä jutussa

– Kun omalle kohdalle sattuu tilanne, että jokin tietty väri toimii selvästi muita paremmin kannattaa se painaa mieleen. Missä olosuhteessa kyseinen jigi toimi ja mikä ehkä muuttui juuri sitä ennen. Näin saat koottua palapeliä, joka helpottaa värin valintaa ja ottivärin löytymistä erilaisissa olosuhteissa.
– Älä epäröi vaihtaa jigiä. Kala ilmoittaa nopeasti, kun oikea väri on löytynyt. Edellyttäen tietenkin, että alueella on kaloja.
– Tässä jutussa kuvatut tapaukset ovat käytännön esimerkkejä tietyistä tilanteista. Täsmälleen samat olosuhteet eivät välttämättä toistu.

Berkelyn Flex Cutt bleak

Berkelyn Flex Cutt bleak -hileväri on mitä ilmeisimmin sama kuin yleisemmin Electric shad -nimellä tunnettu väri. Jigien kotivalajia voi kiinnostaa, että kyseistä hilettä löytyy ainakin Spike-It -brändin valikoimista nimellä Sparkle Violet 4223 – Hex Cut 0.015″.

Berkleyn Flex Cutt Bleak -väri ilmassa (kuva yllä) ja vedessä (kuva alla). Hileet ikään kuin syttyvät, kun jigi laitetaan veden alle. Ei ihme, että ahvenet tykkäävät.