Antti Sillanpää mormuskoi MM-hopeaan Bulgariassa

Suomen joukkue sijoittui viidenneksi tammikuun lopussa Bulgariassa järjestetyissä morripilkinnän MM-kisoissa.

Suomen joukkue sijoittui viidenneksi Bulgarian Batakissa tammikuun lopussa 16. kerran käydyissä talvikalastuksen eli morripilkinnän maailmanmestaruuskisoissa. Kisat pilkittiin todella rankoissa vuoristo-olosuhteissa, sillä järven peitti polveen asti yltävä lumisohjo.

Yhdeksänhenkisen joukkueen jäsenistä kokkolalainen Antti Sillanpää sijoittui henkilökohtaisessa kilpailussa toiseksi. Henkilökohtaiset mitalisijat ovat suomalaisille olleet MM-kisoissa harvinaista herkkua, mikä nostaa Antin suorituksen arvoa.

Joukkueen muut kilpailijat olivat Harri Nikula, Vesa Kuusela, Asa Palhomaa, Seppo Pönni ja Jussi Rossi. Valmennusjohtoon puolestaan kuuluivat Elisa Saarela, Olli Saarela ja Samppa Ylönen. Kilpailuun osallistui 15 maata.

Neljällä sijoituspistettä riitti hopeaan

Vuosittain käytävä kilpailu muodostui kolmesta virallisesta harjoittelupäivästä kilpailualueen reunoilla sekä viikonloppuna käydyistä kahdesta kolmen tunnin osakilpailuista.

Joukkuetuloksen ratkaisivat kilpailijoiden yhteenlasketut ruutukohtaiset sijoituspisteet.

Antti sijoittui osakilpailuissa kolmanneksi ja ensimmäiseksi omissa kilpailuruuduissaan. Neljä sijoituspistettä riitti toiseen sijaan.

Kokkolalainen Antti Sillanpää sijoittui osakilpailuissa neljänneksi ja ensimmäiseksi, mikä riitti toiseen sijaan ja MM-hopeaan.

Ennen kaikkea joukkuekilpailu

Kyseessä on ennen kaikkea joukkuekilpailu, jossa jokaisen joukkuejäsenen osaamista hyödynnetään harjoittelupäivien aikana. Kisaa edeltävän harjoittelun onnistumisen kaava on hyvin yksinkertainen. Ensimmäisen epävirallisen harjoituspäivän tarkoitus on selvittää kalalajit ja niiden tyypillinen oleskelusyvyys vesistössä.

Viralliset harjoittelupäivät sisältävät lisäksi ruutualueiden kala-alueiden selvittämisen, syöttömenetelmän systemaattisen testauksen, morrin ja siiman koon optimoinnin ja pohjamittausten sekä syvyyskarttojen laatimisen.

Suomen vahvuuksiksi nousivat hyvä joukkuetyöskentely, viime vuosina kehittynyt syöttötaito sekä kilpailualueiden pohjamuotojen tulkinta kilpailualueiden ulkopuolelta. Joukkue onnistui systemaattisessa syöttötestauksessa ja teki oikeita havaintoja riittävän herkän kalastusvälineistön käyttämisen tärkeydestä.

MM-morri on ennen kaikkea joukkuekilpailu, jossa jokaisen joukkuejäsenen osaamista hyödynnetään harjoituspäivien aikana.

Rajua panostusta monilta mailta

Usea maa panosti rajusti kilpailuun. Esimerkiksi Ukraina, Puola ja Liettua harjoittelivat alueella 1-2 viikkoa ennen rauhoitusajan alkamista.

Harjoittelu hyvin syövällä kalalla kuitenkin poikkeaa paljon kisojen aikaisesta tilanteesta, jolloin syötetty kala passivoituu voimakkaasti.

Pohjassa oleva pienempi kala oli passiivisempaa, mutta niin Asa kuin Anttikin onnistuivat syöttämään aktiivisen isomman ahvenen väliveteen ison toukan pintasyötöllä. Suurimmassa osassa ruutuja kalapaikat sijaitsivat täysin ruutualueiden reunoilla ja niitä oli rajallisesti.

Ensikertalainen Asa Palhomaa pilkki hienosti 16. sijalle henkilökohtaisessa kilpailussa. Tämä osoittaa, että kokeneessa joukkueessa uusilla ja nuorilla kilpailijoilla on täydet menestymisen mahdollisuudet myös MM-kilpailussa.

Karsinnat pääsystä ensi vuoden MM-kisoihin Liettuaan järjestetään 30.-31.3 Kuopiossa.

Tulokset

Teksti ja kuvat: Elisa Saarela

Hopeamitalistin saalisahven.
MM-kilpailussa menestyminen vaatii tiukkaa keskittymistä kisasuoritukseen.