Ensimmäinen ONKI24 sai innostuneen vastaanoton – onkijat vilkkaasti vesillä eri puolilla maata kellon ympäri

Pro-sarjassa neljänneksi sijoittuneessa GoFish Kokkolassa Matias Ahon kaverina onki Markus Sällinen (kuvassa).

Suomen Vapaa-ajankalastajat (SVK) järjesti heinäkuun alussa vuorokauden kestäneen kaikille avoimen ONKI24-kilpailun. Kilpailuvesinä toimivat kaikki Suomen onkimiseen ja kelaonkimiseen sallitut vesistöt. Tulokset selvisivät mittalaudalla otettujen ja järjestäjille lähetettyjen saaliskuvien perusteella.

Onki24-kilpailussa hyväksyttävinä kilpailukaloina olivat särki, seipi, säyne, suutari, sorva, ruutana ja lahna. Vapaa-ajankalastajat halusi tällä tavoin nostaa esiin särkikalat haasteellisina onkikaloina ja muistuttaa ihmisiä maamme monipuolisista särkikalakannoista.

”Halusimme myös luoda onkijoille vastaavanlaisen kisan kuin mitä heittokalastuspuolella on jo pitkään ollut esimerkiksi hauen- ja ahvenenkalastuksessa. Kiinnostus tapahtumaa kohtaan oli ilahduttavan suuri ja vähempäänkin olisimme olleet tyytyväisiä, sillä Fiilistely-sarjaan osallistui lopulta peräti 47 ja Pro-sarjaankin 17 kilpailuparia”, SVK:n kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju kertoo.

Saatu palaute pääosin myönteistä

Ojaharjun mukaan kilpailuun osallistuneet olivat pääosin tyytyväisiä. Hieman hämmennystä tosin aiheutti se, että erityiskalastuskohteet oli rajattu kilpailualueen ulkopuolelle. Jotkut tulkitsivat tämän siten, ettei myöskään Ahvenanmaa kuulu kilpailualueeseen, koska siellä ei saa onkia kalastuksenhoitomaksulla.

”Erityiskalastuskohteilla tarkoitettiin kuitenkin lampia ja järviä, joihin särkikaloja istutetaan ongittaviksi, kuten esimerkiksi Ponnia Kymenlaaksossa ja Pahalampea Tampereella. Sen sijaan koko merialue oli Ahvenanmaa mukaan lukien kilpailualuetta. Tämä pitää ensi vuonna tuoda selvemmin esiin”, Ojaharju selvittää.

Kilpailuun otettiin mukaan seitsemän eri särkikalaa: särki, seipi, säyne, suutari, sorva, ruutana ja lahna. Seipin valinta saattoi joitakin kummeksuttaa, mutta sillä haettiin Ojaharjun mukaan alueellista tasapuolisuutta, koska seipiä esiintyy myös pohjoisessa ja idässä.

”Ehkä jonkin verran puhutti myös esimerkiksi turvan puuttuminen listalta. Siihen taas oli syynä se, että turpakannat ovat usein hyvin paikallisia ja tällainen kilpailu voisi vaikuttaa niihin haitallisesti”, Ojaharju perustelee.

Pientä viilattavaa ensi vuodeksi

”Hieman etukäteen jännitimme sitä, miten kaloille asetetut kertoimet otetaan vastaan. Niiden tarkoitus oli, että vaikkapa 20 cm särki olisi yhtä hyvä kuin 40 cm sorva. Ilmeisesti onnistuimme tässä hyvin, koska palaute oli tältäkin osin myönteistä”, Ojaharju jatkaa.

Jotain viilattavaakin hänen mukaansa säännöt vaativat ensi vuoden kilpailua ajatellen. ”Fiilistely- ja Pro-sarjan ero pitäisi jollain tavoin saada tätä vuotta selkeämmäksi”, Ojaharju sanoo.

Vuorokauden kestävissä kilpailuissa kannattaa esimerkiksi siirtymät ottaa rennosti levon kannalta.

Fiilistelijöillä koko kilpailun kovin tulos

ONKI24-klpailussa oli rennosti tapahtumaan suhtautuneille oma Fiilistely-sarjansa ja Pro-sarja tosissaan onkimaan lähteneille. Kisa käytiin kahden hengen joukkueiden kesken. Paremmuus ratkaistiin kolmen pisimmän kalan yhteispituuden perusteella. Jotta kilpailukalat olisivat kuitenkin olleet vertailukelpoisia keskenään, oli niille annettu kertoimet, jotka vaihtelivat välillä 1-2,4.

Lopulta kävi niin, että koko kilpailun parhaasta tuloksesta vastasi fiilistelijöiden ykkösiksi yltänyt joukkue Tumpelot kalamiehet, jonka muodostivat Tomi Valkamaa ja Jani Kuntanen. Heidän kolme lähemmäs 40-senttistä sorvaansa toivat kertoimen huomioon ottaen yhteistuloksen 203,40.

Pro-sarjassa onki voiton joukkue URPOERÄMIES-ykkönen, jonka muodosti parivaljakko Olavi Kujanen-Pauli Varsila. Heidän kolmesta noin 40-senttisestä ruutanastaan kertyi yhteistulos 196,80.

Ilman muuta uudestaan, jos tilaisuus tulee

GoFish Kokkolan joukkueessa kilpaillut Matias Aho kertoo lähteneensä mukaan kaverinsa Markus Sällisen houkuttelemana. ”Hän on tunnettu onkikalastaja ja itse olen paremminkin virvelimiehiä. Olikin mielenkiintoista päästä seuraamaan alan taitajaa ja samalla saada käytännön oppia erilaisista onkitekniikoista”, Aho mainitsee.

”Käytännössä toimimme niin, että Markus tuli tänne pohjoiseen Länsi-Lapista valitsemilleni onkipaikoille, joita oli kolme. Mäskäsimme ne etukäteen ja yksi niistä osoittautui selvästi parhaimmaksi ja sen kalastamiseen keskityimme. Kohdekalaksi oli valittu säyne ja niitä saatiin kaksi. Lisäksi yksi iso särki bonuskalaksi.”

Ahon mielestä ONKI24 oli hyvin järjestetty ja mielenkiintoinen kilpailu. Myös kaloille annetut erilaiset kertoimet olivat hänestä hyvä asia, koska ne mahdollistivat taktikoinnin. ”Aion ilman muuta osallistua tähän kilpailuun uudelleenkin, mikäli vain tulee tilaisuus”, tänä vuonna Pro-sarjassa neljänneksi sijoittunut Aho lupaa.

Tämä 35-senttinen särki kuului GoFish Kokkolan kilpailukaloihin.

Teksti: Ismo Malin, Kuvat: Matias Aho

Tulokset

Nordic Sports Finland toimi Onki24:n yhteistyökumppanina ja lahjoitti lahjakortit kummankin sarjan kolmelle parhaalle lahjakortit palkinnoiksi.