Jännitystä riitti palkintoseremoniaan asti – Pohjoismaiden pilkkimestaruus Suomelle neljän kilon erolla Norjaan

PM-pilkin perjantain harjoituskisa käytiin aurinkoisessa kelissä.

Pohjoismaiden pilkkimestaruuskisat järjestettiin parin vuoden tauon jälkeen taas Suomessa. Lahden Onkiteam hoiti kisajärjestelyt ja valinta kisanäyttämöksi osui tällä kertaa Urajärveen. Vesistö pidettiin salassa loppuun asti ja joukkueet eivät voineet kuin korkeintaan arvuutella mitalien ratkaisupaikkaa.

Perjantaina kilpailtiin totutusti ns. harjoituskisa. Sekin käytiin Urajärvellä, mutta vesistö oli kilpailujohtaja Janne Saarisen päätöksellä jaettu kahtia ja perjantain kisa käytiin itäpuoliskolla. Tässä vaiheessa kilpailijat eivät vielä tienneet, mihin virallinen kisa sijoittuisi.

Harjoituskisa käytiin aurinkoisissa, mutta erittäin tuulisissa merkeissä. Jää oli miltei lumeton ja meno oli melkoista liukastelua. Kala oli selkeästi aralla päällä ja se näkyi tuloksissa. Mika Hurttilan saalispussi oli tällä kertaa raskain painaen 3348 grammaa. Suomalaiset olivat vielä tässä vaiheessa hieman vieraskoreita, kun ruotsalaiset ja norjalaiset onnistuivat viemään voitot peräti kolmessa seitsemästä sarjasta.

Lauantainakin kalantulo tahmeaa

Perjantai-ilta vietettiin totutusti joukkuekokouksen merkeissä. Kun kilpavesistöksi paljastettiin Urajärven länsipuoli, kuultiin sekä huokauksia että ”yes”-huutoja. Joukkueet vetäytyivät aika nopeasti omiin oloihinsa hiomaan strategioitaan.

Lauantai oli yhtä tuulinen kuin edellispäivä, mutta aurinko oli verhoutunut harmaan pilviverhon taakse. Joidenkin mielestä tämä olisi voinut vaikuttaa positiivisesti kalan aktiivisuuteen. Toisin kuitenkin kävi.

Aamupäivä oli melkein edellispäivää tahmeampi, jos mitenkään mahdollista. Yksittäisiä kaloja nähtiin avannoista nousevan, mutta perin hiljaista oli. Iltapäivällä syönti tuntui hitusen paranevan ja saalista tuli suurin piirtein perjantain harjoituskisan tapaan.

Norjan Lucian Iurac oli ensikertalainen näissä ympyröissä.

Jännitystä palkintoseremoniaan asti

Päätösmerkin jälkeen kilpailijat siirtyivät aika nopeasti maalialueelle ja saalisseulan tuntumaan alkoi muodostua jono. Vaa´alle päästiin vain kilpailija kerralla, ja itse punnituksen hoitivat yhdessä kilpailunjohtaja ja kilpailusihteeri.

Sihteeri pisti lisäksi kaikki kilpakortit taskuunsa, jottei kukaan pystyisi laskemaan tuloksia etukäteen. Tuttu toimintatapa, jolla pyritään säilyttämään jännitystä illan palkintoseremoniaan asti.

Palkintotilaisuutta edelsi banketti ja iloinen puhesorina täytti salin tasan kello 19. Ruokailu sujui leppoisissa, mutta samalla odottelevissa tunnelmissa ja hieman ennen kello kahdeksaa avattiin etukäteen mainostettu livelähetys ja palkintojen jako alkoi.

Salla Hovatov pokkasi kultaa

Naisjunioreiden sarjassa Suomen Salla Hovatov pokkasi kultamitalin. Norjan Celine Björnstad oli toinen ja Iida Issakainen nappasi pronssin. Neljänneksi tullut Helmi Sarpola varmisti samalla naisjunioreiden joukkuekullan Suomelle.

Miesjunioreiden sarja oli norjalaisten juhlaa. Triplavoitossa kultamitalin vei Fredrik Alvim, hopealle pilkki Lars-Magnus Björnstad ja pronssin sai Andreas Nygårdsseter. Suomen edustajat sijoittuivat sijoille 4-6.

Ruotsin Lotta Engvall kuittasi ties’ kuinka monennen mestaruuden naisten sarjassa. Sen verran hän suostui avaamaan voittonsa taustoja, että oli jälleen kerran luottanut värikoukkuvermeihinsä. Punertava pilkki yhdistettynä punaoranssiseen värikoukkuun oli avain voittoon. Hopealle sijoittui Suomen Elisa Saarela ja pronssille Norjan Tonje Hauger.

Norjan Dahlilla koko kisan kovin tulos

Miesten mittelön voitti Norjan Andre Remi Dahl ja vieläpä ylivoimaisesti. Miehen vaa´alle kantama saalispussi painoi 3785 grammaa, mikä oli koko kisan kovin tulos. Suomen Jari Kirjalainen nappasi hopeamitalin ja Niko Korhonen pronssin.

Naisveteraanisarjassa Ruotsin Leena Varis voitti kultaa viiden gramman turvin toiseksi tulleeseen Suomen Kaija Vainioon. Pronssimitalin sai Jaana Väänänen, hänkin Suomesta.

Miesveteraanisarjassa Suomen Ari Grönlund jätti jossittelut sikseen ja vei kullan miltei 1,4 kilon erolla toiseksi tulleeseen Ruotsin Ture Franssoniin. Pronssin arvoisesti pilkki Norjan Tom Erling Haugen.

Suomi maiden ykkönen

Maiden välinen mittelö päättyi jälleen Suomen voittoon. Sinivalkoisten yhteistulos painui hieman yli 28 kilon. Norja oli yllättävänkin kova vastustaja ja nappasi hopeasijan, vajaan neljän kilon erotuksella Suomeen. Ruotsi sijoittui tällä kertaa kolmanneksi, vajaalla 20 kilolla.

Kilpavesistö- ja muista siihen liittyvistä järjestelyistä vastasi tällä erää Lahden Onkiteam yhteistyössä Kaakkois-Suomen Vapaa-ajankalastajapiirin kanssa. Erityiskiitos menee Janne Saariselle, joka jaksoi avittaa milloin missäkin asiassa.

Ensi vuonna kisataan Norjassa

Suomen pilkkimaajoukkue kiittää tukijoitaan: Haukka-Pilkki Oy, Nippon Verkko Oy, Silmäsairaala Valo, Rakennus ja Saumaus Sälli Oy, Lisäpalvelu Helsinki Oy, Kausalan Matkakeidas Oy sekä M. Saloranta Oy.

Ensi vuoden kisajärjestelyistä vastaa Norja. Mietintämyssy on kuulemma jo laitettu päähän, eli loppuvuodesta saamme toivon mukaan lisäinfoa kisasta.

Teksti ja kuvat: Marcus Wikström

Tulokset

Ruotsia edustanut Mikael Engvall luotti värikoukun tehoon.