Uudet kalastajasukupolvet kärjessä Viehekalastuksen SM -kilpailussa

Viehekalastuksen SM 2021 venekuntasarjan voittaja Team NorthSilver, Lauri Sipilä (vas.) ja Markus Kilpi (oik.). Kuva: Juha Ojaharju.

Viehekalastuksen SM -kilpailu palasi takaisin kaksipäiväiseen muotoonsa, kun kaloista ja kalastajista otettiin mittaa Puruvedellä 18.–19. kesäkuuta. Ensimmäisenä päivänä miteltiin ahvenen ja jälkimmäisenä päivänä hauen lajikohtaisista Suomen mestaruuksista. Voittaakseen täytyi kaksihenkisten venekuntien onnistua pyytämään Puruveden kirkkaista vesistä yhtä vapaa ja viehettä käyttäen viisi mahdollisimman pitkää kalaa.

SM-Ahven kilpailtiin tuulisissa oloissa, mikä vaikutti monen venekunnan kalapaikka- ja siirtymäsuunnitelmiin. Jo vuosi takaperin kilpailualueella ahkerasti harjoitelleet Team NorthSilver -venekuntaan kuuluneet Lauri Sipilä (24 v.) ja Markus Kilpi (27 v.) hallitsivat olosuhteet taitavimmin ja ylsivät Suomen mestaruuteen.

Voittoisa 198 sentin yhteistulos koostui 45:n ja 42:n sekä kolmen 37 sentin mittaisesta ahvenesta. Ratkaisevaa oli se, ettei mikään muu venekunta onnistunut saamaan kortille kahta 40 senttiin yltänyttä ahventa, vaikka yksittäiset pisimmät kalat olivat peräti 46–48-senttisiä.

Garmin Finlandin edustajat haukikisan ykkösiä

SM-Hauen kilpailupäivänä sää oli tyynempi ja edellistä helteisempi. Garmin Finlandia edustaneet Hannu Vesaranta (25 v.) ja Saku Laaksonen (30 v.) olivat sisuuntuneet edellisen päivän pettymyksestä ja rynnivät kokemuksellaan selvään voittoon tuloksella 424 senttiä.

Megaluokan haukien harvinaisuuden tietäen parivaljakko keskittyi pykälää pienempien etsintään, ja lopulta tuloskorttiin päätyivät hauet 98, 85, 84, 79 ja 78 senttiä. Kuin malliksi Puruveden haukipotentiaalista, saatiin kilpailun aikana ilmoitus myös yhdestä 115-senttisestä suurhauesta.

Team Silver myös venekuntasarjan paras, Team Ursuit joukkuesarjan ykkönen

Päiväkohtaiset sijoituspisteet yhteen laskemalla ratkottiin kokonaiskilpailun eli Viehekalastuksen SM -kilpailun venekuntien ja joukkueiden paremmuusjärjestys. Toisen kilpailupäivän hauki-ilmoitukset sekoittivatkin kokonaiskilpailun tuloksia moneen otteeseen, eikä mitalisteista voinut varmuudella sanoa mitään siinä vaiheessa, kun tulosseuranta viimeisen tunnin ajaksi pimennettiin.

Viehekalastuksen Suomen mestaruuden vei venekuntasarjassa lopulta nimiinsä jo SM-Ahvenen voittanut Team NorthSilver, miehistönään Sipilä ja Kilpi. Hämeenlinnalaisten serkusten voiton takasi toisen päivän viides sija, jolle he onnistuivat nousemaan viimeisellä tunnin tulosparannuksellaan. Voittajat saivat kultamitaleiden ja kiertopokaalin lisäksi myös 7 000 euron arvoisen venepaketin omakseen.

Viehekalastuksen joukkuesarjan Suomen mestariksi nousi toisen päivän kirillään Ursuit, johon kuuluivat Team Ursuitin Jani Tossavainen (43 v.) ja Susanna Huittinen (28 v.) sekä Team Harjun Joni (48 v.) ja Niilo Harju (15 v.). Huittinen oli samalla Viehekalastuksen SM -kilpailukonseptin ensimmäinen mitaleille yltänyt nainen, ja Niilo Harju puolestaan nuorin koskaan palkittu.

Lähtökiihdytys kohti Puruveden kalaisia vesiä Viehekalastuksen SM -kilpailun toisena päivänä. Kuva: SVK.

Ensi vuonna kilpaillaan merellä

Viehekalastuksen SM -kilpailun järjesti Suomen Vapaa-ajankalastajat ja sen Koolla on väliä -hanke. Arvokkaana apuna olivat Puruveden Kala-Harrit ja Savonlinnan Urheilukalastajat sekä laaja yhteistyökumppanijoukko, joille kaikille kuuluu lämmin kiitos tapahtuman mahdollistamisesta.

Vuoden päästä, tuttuun tapaan viikkoa ennen juhannusta, Suomen mestaruudet ratkotaan ensimmäistä kertaa merellä, kun kilpailupaikkana ovat Vaasan kivikkoiset ja kalaisat vedet.

Teksti: Olli Saari

Viehekalastuksen SM 2021, tulokset

SM-Ahven

SM-Hauki

Venekuntasarja

Joukkuesarja