Kiiskipilkillä startattiin talven kamppailut SM-mitaleista – Saara Silvennoiselle koko kilpailun suurin saalis

Naisten sarjan mitalistit: 1) Saara Silvennoinen (keskellä), 2) Paula Saarinen (vas.) ja 3) Sari Kerttula (oik.)

Teksti: Janne Tarkiainen, Kuvat:Saara Silvennoinen

Joensuun Pyhäselällä kisattiin 17.2. Suomen kovimman kiiskipilkkijän tittelistä. Mitaleita tavoittelemassa oli 47 lajin taitajaa. Kilpailusaalista heille kertyi yhteensä 5375 grammaa.

Kilpailussa oli myös naisten sarjassa kilpaillut Saara Silvennoinen, joka on tuttu monille useista kilpailuista ja palkintosijoista. Turhaan ei Saara tänäkään vuonna kisaamaan lähtenyt, sillä hänen pakkiinsa kertyi koko kilpailun suurin saalis. Voitollaan hän kirkasti vuotta aikaisemman SM-kiiskipilkin hopeamitalin Kajaanista.

Saaran alkuperäinen kisataktiikka oli jäädä pilkkimään lähtörannan tuntumaan. Vinkki kalakaverilta sai kuitenkin mielen kääntymään ja varsinainen pilkkipaikka valikoitui reilun kahden kilometrin päähän lähtörannasta. ”Kalakaverien kanssa vuorotellen uraa tehtiin kohti pilkkipaikkaa”, hän selvitti.

Kilpailuun suoraan yövuorosta

Saara kertoi lähteneensä kilpailuun suoraan yövuorosta. ”Eihän sitä ihan parhaassa tikissä siinä tilanteessa ole, mutta kyllä sitä nuorena jaksaa”, ensimmäisistä avannoista muutaman kiisken saanut Saara sanoi.

Kun kalaa ei tullut mitenkään hyvin, Saaralla oli jo ajatuksissa siirtyä morrivehkeisiin. Sitten kuitenkin löytyi avanto, josta kiiskiä alkoi nousta. ”Käytin pientä liukupilkkiä ja pitkässä tapsissa hopeamorria. Pilkin ansiosta sain syötin nopeasti lähelle pohjaa, mikä varmasti oli minun etuni pelkällä morrilla onkijoihin verrattuna”, hän arvioi.

”Meitä oli kaikkiaan viisi pilkkijää samalla alueella, ja kaikki saivat kaloja. Tällä kertaa minulla oli tuuria ja voitin, Saara kertoi nauraen.

Ei taida olla kyse tuurista

Pelkästä tuurista ei kuitenkaan taida Saaran kohdalla olla kysymys, sillä hänellä on nuoresta iästään huolimatta voitettuna jo 17 suomenmestaruusmitalia, joista 10 on niitä kirkkaimpia.

Kun kysyin Saaralta, mikä tekee hänestä niin kovan kilpapilkkijän, hän vastasi, ettei lähde kilpailuihin voittamaan, vaan osallistumaan ja kalastamaan. ”Kilpailumenestys tulee, jos on tullakseen”, hän jatkoi iloisesti ja kannusti kaikkia naisia kokeilemaan kalastusta harrastuksena ja myös osallistumaan kilpailuihin.

Saaran ja monen muun kisamenestystä pääsemme seuraavan kerran seuraamaan, kun SM-pilkki järjestetään lauantaina 2. maaliskuuta Kuopion Kallavedellä.

SM-kiiskipilkki, Joensuu 17.2, tulokset

Miesten sarjan parhaat: Ville Vauhkonen (kesk.) kultaa, Joona Myller (vas,) hopaa ja Pasi Åman (oik.) pronssia.
Sarjan miesveteraanit65 mitalikolmikko:Pentti Ronkainen (kesk.) kultaa, Markku Purmonen (vas.) hopeaa ja Otto Huovinen (oik.) pronssia.