Ville Ristolainen mitalitaistossa perhokalastuksen EM-kilpailuissa – Suomen miehet keskikastia

Suomen Pietari Sipponen kalastaa EM-kisojen harjoitusviikolla.

Perhokalastuksen EM-kilpailut järjestettiin tänä vuonna Tsekissä Vyssi Brodin alueella 6.-11. päivä kesäkuuta. Kilpailussa oli mukana yhteensä 17 eri joukkuetta. Suomelta osallistui tänä vuonna kisoihin sekä miesten että naisten joukkueet.

Suomen miesten joukkueessa kalastivat Ville Ristolainen, Eetu Hyväri, Pietari Sipponen, Olli Eriksson ja Jari Heikkinen. Naisten joukkueen kalastajina olivat Maria Tuominen, Maija Koistinen, Aino Hynnä, Kanerva Kilpelä ja Tiina Kirssi. Miesten joukkueen kapteenina toimi Santeri Kinnunen ja naisten joukkueen kapteenina Petri Virolainen.

Kilpailussa kalastettiin kolme jokisektoria Vltava-joella ja kaksi järvisektoria Kvetonov-järvellä. Toinen järvisektori kalastettiin ankkuroidusta veneestä ja toinen rannalta. Molemmat joukkueemme harjoittelivat kuusi päivää paikan päällä ennen kisan alkua.

Eetu Hyväri ja komea turpa harjoitusviikolta.

Kalamäärät varsin suuria

Kilpailun kalamäärät olivat varsin suuria ja kilpailussa mitattiin 4874 hyväksyttyä kisakalaa. Joella pääosa saaliskaloista oli taimenia. Alimmalla jokisektorilla myös kirjolohi sekä särkikaloista turpa ja seipi olivat merkittävässä roolissa. Järvellä lähes kaikki kilpailukalat olivat kirjolohia.

Eniten saalista antaneet kalastustekniikat joella olivat nymfikalastus sekä pintaperhokalastus. Myös pienillä streamereilla ja uppoperhoilla kalastaminen olivat toimivia tekniikoita osalla jokisektoreista.

Järvellä kalastettiin tilanteen mukaan eri nopeuksilla uppoavilla siimoilla. Perhoina olivat pääosin erilaiset leechit ja blobit.

Suomen miehet keskikastissa

Joukkuekisan mitalisijoja miehittivät koko kilpailun ajan lajin mahtimaiden Tsekin, Ranskan ja Espanjan joukkueet. Lopulta jännittävät viimeisen jakson käänteet nostivat isäntämaa Tsekin Euroopan mestariksi, kun sekä Ranskan että Espanjan kalastajat jäivät ilman kalaa viimeiseltä rannalta kalastetulta järvijaksolta.

Suomen miesten joukkue oli ensimmäisen ja toisen päivän jälkeen kilpailussa viidentenä. Viimeisenä päivänä tiukan ylemmän keskikastin taistelun myötä Suomen sijoitus hieman putosi ja lopputuloksissa miesten joukkue sijoittui seitsemänneksi. Suomen naisten joukkueen sijoitus oli 17.

Suomen miesjoukkueen kalastajat vasemmalta: Jari Heikkinen, Pietari Sipponen, Ville Ristolainen, Eetu Hyväri ja Olli Eriksson.

Ville Ristolainen mitalitaistelussa

Suomen Ville Ristolainen taisteli henkilökohtaisesta mitalista läpi kilpailun. Ensimmäisen päivän jälkeen Ville johti henkilökohtaista kilpailua ja oli vielä toisen päivän jälkeen henkilökohtaisen kisan kakkosena tasapisteissä kilpailua johtaneen Tsekin Pavel Chyban kanssa.

Lopulta viimeisenä päivänä veneestä kalastettu järvijakso vei Villen mitalihaaveet ja hän sijoittui kisassa hienosti seitsemänneksi. Villen edellä oli ainoastaan mitalimaiden Tsekin, Ranskan ja Espanjan kalastajia.

Tulokset

Teksti: Pietari Sipponen, Kuvat: Ville Ristolainen

Suomen naisten ja miesten joukkueet avajaisissa. Alarivi vasemmalta: Tiina Kirssi, Maija Koistinen, Kanerva Kilpelä, Maria Tuominen ja Aino Hynnä. Ylärivi vasemmalta: Petri Virolainen, Olli Eriksson, Pietari Sipponen, Santeri Kinnunen, Eetu Hyväri ja Ville Ristolainen.