Todennäköisesti edelleen jatkuvien yleisötilaisuusrajoitusten vuoksi Vene Båt -messut on päätetty siirtää ja järjestää seuraavan kerran vuoden kuluttua 10.-19. helmikuuta 2023 Helsingin Messukeskuksessa. Vene 22 Båt -messut oli tarkoitus järjestää 11.-20. helmikuuta 2022. Nykyiset yleisötilaisuusrajoitukset ovat voimassa pääkaupunkiseudulla 17.1. asti. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on kuitenkin jo suositellut Etelä-Suomen aluehallintovirastolle yleisötilaisuuksia koskevien rajoitusten jatkamista kahdella viikolla eli 31.1….

Pohjois-Savon ja Varsinais-Suomen ELY-keskukset ovat asettaneet kalastusrajoituksia Isoselän ja Morruuvuorenselän alueelle saimaannieriän suojelemiseksi. Rajoitukset ovat voimassa 1.1.2022–31.12.2026. Saimaannieriä on äärimmäisen uhanalainen laji, jota elää vähäisiä määriä Kuolimossa ja muun muassa Luonterilla, Ruokovedellä ja Yövedellä. Kalastusrajoitusten tarkoituksena on suojella Saimaannieriää Kuolimon tärkeimmillä elinalueilla. Rajoitusten lisäksi nieriäkannan palauttamiseksi tarvitaan istutuksia ja kannan tilan seurantaa. Uusilla kalastusrajoituksilla pyritään…

Vuosittain ympäristöön päätyy maailmassa arviolta 4,5 biljoonaa tupakantumppia, joka on maailman yleisin roska. Suuri osa tumpeista kulkeutuu vesistöihin. Pidä Saaristo Siistinä ry haluaa havainnollistaa vesistöjemme tilaa ympäristövalistuskampanjalla, jossa valtava kala muodostuu tuhansista tupakantumpeista. Roskatun tupakantumpin vaikutukset voivat ulottua ihmisten ruokalautasille asti. Usein kadulle nakattu tumppi kulkeutuu sade- ja sulamisvesien sekä tuulten mukana järviin, jokiin ja…

Valmistitko kalaa uunissa tai pannulla paistaen, mutta sitä jäi yli? Kypsän kalan voi mainiosti käyttää seuraavan päivän lounaalla tai päivällisellä. Ruokahävikin vähentäminen on tärkeää monesta syystä. Jos ruokaa joutuu heittämään roskiin, tulee kuormittaneeksi paitsi ympäristöä, myös omaa lompakkoaan. Hävikin syntyminen ei ole välttämätön paha, vaan siitä voi estää käyttämällä mahdolliset tähteet osana seuraavaa ruokaa. -Älä…

Viime vuosikymmenten aikana monet voimakkaasti kalastetut kalakannat ovat huvenneet tai romahtaneet liikakalastuksen seurauksena. Perinteisen kalastuksen tutkimuksen mukaan pienentyneen kalakannan pitäisi palautua entiseen kokoonsa nopeasti, kun kalastusta rajoitetaan. Tämän ajatellaan johtuvan siitä, että kilpailu ravinnosta ei estä kalojen kasvua. Näin ei ole kuitenkaan aina käynyt, vaan monet romahtaneet kalakannat ovat pysyneet alhaisella tasolla kalastuskiellosta huolimatta. Jyväskylän…

Teksti: Ismo Malin, Kuvat: Jani Laitisen arkisto Jani Laitinen on 31-vuotias intohimoinen kalastaja Espoosta. Ammatikseen hän toimii paikallisen sulkapalloseuran päävalmentajana ja sen lisäksi ”puolipäiväisenä” kalastusvideoihin keskittyneessä tuotantoyhtiössä. ”Olemme kaveriporukalla tehneet Youtubeen videoita Urpoerämies-kanavalle jo vuosia, ja keväällä 2021 oli oikea aikaa laittaa osakeyhtiö pystyyn”, Jani kertoo. Suurkalarekisteröintien Hall of Famessa Janilla on tällä hetkellä 14…

Metsähallituksen Luontopalvelut on vuoden 2021 aikana investoinut Pallas–Yllästunturin kansallispuistossa ja Käsivarren erämaa-alueella neljä miljoonaa euroa retkeilyrakenteiden ja palveluiden kehittämiseen. Investoinneilla vastataan jatkuvasti kasvaviin käyntimääriin. Suomen kansallispuistoista Pallas–Yllästunturin on suosituin. Vuonna 2020 raportoitiin yli 550 000 käyntiä. Kuluvan vuoden tammi-heinäkuussa 124 000 käynnin kasvu lisäsi käyntimäärää 36 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Käyntimäärät ovat jatkaneet kasvuaan syksyllä. Uusia…

Graavikala kuuluu monen mielestä jouluiseen juhlapöytään. Itse tehty graavikala tekee vaikutuksen, vaikka valmistus on todella helppoa ja käy kuin itsestään. Graavaaminen eli tuoresuolaus on tapa raakakypsyttää kalaa. Muita raakakypsytystapoja ovat esimerkiksi hapolla kypsentäminen, jota käytetään cevicheä valmistaessa. Kun kala graavataan, se ikään kuin haudataan suolaan: ruotsin sana grav tarkoittaa hautaa, ja siitä tulee graavikalan nimikin….

Metsähallitus ja Luonnonvarakeskus ovat julkaisseet tutkimuksen kansallispuistojen kävijöiden näkemyksistä ja käyttäytymisestä vuodesta 2000 vuoteen 2019. Tärkeimmät syyt kansallispuistovierailuun eivät ole muuttuneet vuosien saatossa, vaan ne liittyvät edelleen luontokokemuksiin, luonnon puhtauteen ja henkiseen hyvinvointiin. Harrastetut aktiviteetit ovat merkittävästi monipuolistuneet tarkastelujakson alusta. Tutkimus antaa arvokasta tietoa asiakkaiden tarpeista, odotuksista ja motiiveista, mikä hyödyttää alueiden käytön suunnittelua ja…

Tietoa Suomen teollisuuden ja maatalouden suurimmista päästölähteistä ja jätesiirroista löytyy nyt julkisesta päästötietopalvelusta osoitteesta prtr.fi. Palvelun on kehittänyt Suomen ympäristökeskus yhteistyössä teollisuuden, tuottajajärjestöjen ja viranomaisten kanssa. Suomen ympäristökeskuksen kehittämän karttapalvelun tarkoituksena on antaa tietoa ilma- ja vesipäästöistä ja jätteistä erilaisilla aluerajauksilla sekä parantaa kansalaisten, järjestöjen ja yritysten edellytyksiä osallistua ympäristöön vaikuttavaan päätöksentekoon. Tietoja voi tarkastella…