Harjukset ja siiat hurjalla otilla Kuusamon SM-perhossa – Mikko Räsäselle jo kolmas perhokalastuksen Suomen mestaruus

Suomen mestari Mikko Räsänen vesijuoksee harjusta mittaukseen.

Kuusamon kuuluisilla kalavesillä ratkottiin perhokalastuksen Suomen mestaruus elokuun lopussa. Kolmepäiväisen kilpailun kisavesinä olivat joet Kitka ja Kuusinki, sekä Koverrusjärvi. Heti ensimmäisen kilpailupäivän jälkeen saalistilasto näytti hurjalta ja lopputuloksissa kilpailukortteihin kertyi 1747 harjusta ja siikaa.

Kilpailun voittajan Mikko Räsäsen yhteissaalis 96 kalaa varmisti hänelle jo kolmannen Suomen mestaruuden. Kilpailussa oli mukana 40 karsintakilpailuista mukaan valikoitunutta perhokalastajaa.

Mestarin mukaan hänen vahvuuksiaan olivat tänä vuonna hyvä kunto, harjaantunut kalavesien lukutaito, maksimaalinen ajankäyttö kilpailussa sekä huippuunsa viritetyt perhot ja välineet.

Kilpailun alussa jokiosuudella käytössä olivat erilaiset kalastustekniikat, perhot ja välineet kuin lopussa, jolloin kalastus piti sopeuttaa jo kilpailun melskeessä häiriintyneiden kalojen pyyntiin. Tämä tarkoittaa usein perhojen koon pienentämistä ja perukkeiden ohentamista sekä kalastustekniikan muuttamista herkemmäksi aroille kaloille.

Kitkajoen 35-senttinen harjus.

Squirmy-perho joutui pannaan

Tämän vuoden SM-perhossa perhovalikoima supistui hieman aiemmasta, kun tehokkaana matojäljitelmänä tunnetun Squirmy-perhon käyttö kiellettiin. Päätöksessä mukailtiin kansainvälisiä sääntöjä, joiden perusteella silikonimateriaalista valmistetut jigimäiset perhot ovat joutuneet pannaan.

Siimojen päässä nähtiin kuitenkin myös matoperhoja, joiden materiaali oli tosin vaihtunut sallittuihin chenille-langasta tehtyihin sidoksiin. Kilpailussa menestymisen kannalta pelkkä lyhyellä siimalla larvastaminen ei taannut tulosta, vaan tarvittiin osaamista myös pintaperhokalastuksessa ja joen lisäksi seisovanveden järvikalastuksen hallintaa.

Teksti ja kuvat: Petter Nissén

Tulokset

Mikko Räsänen perhostelee Kitkajoella.