Laituripilkkijät SM-kisassa Lohjanjärvellä – Anna oli Aurlahdessa armoton

Anna Åman voitti nuorten alle 12-vuotiaiden sarjan.

Syyskuun 23. päivä sarasti aurinkoisena ja 395 toiveikasta laituripilkkijää siristeli kohti Lohjanjärven tummaa vedenpintaa. Tänä vuonna mukaan saatiin sääntöuudistuksen myötä myös joukkuekilpailu, mikä miellyttänee kilpakansan enemmistöä.

Perinteikäs SM-laituripilkki käytiin Aurlahdessa viimeksi vuonna 2014 ja sen jälkeen on tapahtunut ilahduttava muutos. Paikalle oli ilmestynyt lisää laituritilaa. Se on hieno asia niin veneilijöille kuin laituripilkkikansallekin.

Paikat arvottiin tietokoneen avulla. Pienen alkusählingin jälkeen homma alkoi sujua ja paikat saatiin hyvissä ajoin jaettua. Heti kisan alettua kävelin nuorten laiturille ja siellähän oli kunnon kalakekkerit käynnissä.

Suomukasta nousi niin tiiviiseen tahtiin, etteivät kaikki kilpailijat oikein malttaneet käyttää haavia edes tarpeen vaatiessa. Tämä johti muutamaan harmilliseen karkotukseen. Kalaa kuitenkin piisasi, joten hirveästi karkotukset eivät näyttäneet nuoria haittaavan.

Särjen sukua ja raitapaitaa

Parin tunnin tiiviin kisailun jälkeen oli tunnin tauko, jolloin kisakansa poistui laitureilta. Uutta virtaa haettiin niin makkaran kuin kahvinkin muodossa ja tunnelma oli leppoisa. Takaisin laitureille – ja mahdollisesti paremmille pilkkipaikoille – siirryttiin kello 12.30 ja kisa jatkui.

Toisella kierroksella tilanne oli tuttu: Syönti hiipui ja jokainen ylös saatu kala saattoi nyt olla sanan mukaisesti kullanarvoinen. Kalaa oli tarjolla ”täplittäin” ja arvonnalla oli siten edelleen suuri merkitys. Saaliissa oli eniten Lohjanjärven särkisukuista kalaa, mutta jonkin verran nousi myös raitapaitaisia saaliskaloja.

Anna oli armoton kaloille

Kisan päätyttyä piti erityisesti ihmetellä nuorison taitoja. Alle 12-vuotiaiden sarjassa kullan nappasi yli kolmen kilon tuloksella Nummi-Pusulan Kalaseuraa edustanut Anna Åman. Toiselle sijalle ylsi Lauri Åman, niin ikään Nummi-Pusulan Kalaseurasta. Kovatasoisen sarjan pronssimitalin sai Kuusankosken Kalastusseuran Konsta Tohka.

Alle 15-vuotiaiden voitto meni Merilapin Urheilukalastajia edustaneelle Helmi Sarpolalle, Pohjoismaiden pilkkimestaruuskisoista tuttu ja tunnettu ”veteraani” jo. Hopean otti Rantakylän Kalakavereita edustanut Ville Hämäläinen ja pronssin sai kaulaansa Eemeli Tarkiainen, hänkin Rantakylän Kalakavereista.

Sarjassa alle 19 vuotta kulta meni Onki-86 Turun Juuso Triipposelle. Hopean nappasi vuorostaan Ilja Inberg Porvoon Talvionkijoista ja pronssille ylsi Kiskon Kalakerhoa edustanut Jere Saarinen.

Naisten sarjan kultamitali ripustettiin Rantakylän Kalakavereiden Johanna Hukkasen kaulaan. Hopean sai Päivi Karhunen Puijon Pilkistä ja pronssin vuorostaan Pohjois-Karjalan Urheilukalastajien Paula Saarinen.

Miesveteraaneilla tiukin kisa

Naisveteraanisarjan kiiltävimmän mitalin kuittasi Ritva Hakkola Hauhon Urheilukalastajista ja hopean Seija Kokkarinen Puijon Pilkistä. Kontulan Kalakerhoa edustanut Pirjo Anttonen oli kolmas.

Miesten sarjan voitti Kaukasten Kalakerhoa edustanut Tomi Ojanperä. Hopeamitalin sai Vesa Kuusela Kuusankosken Kalastusseurasta ja pronssisen vuorostaan Pohjois-Karjalan Urheilukalastajien Raine Kortet.

Miesveteraanisarja oli kaikista tiukin. Oriveden Onkijoiden Arto Särkikoski vei lopulta voiton, vain kolmen gramman turvin toiseksi tulleen Lahden Kalaveikkojen Kauko Jääskeläiseen nähden. Pronssimitalin nappasi Teuvo Heino Forssan Kalaveikoista.

Kisa oli mainio ja järjestelyt hienot. Ensi vuonna pilkitään jossain muualla, vielä pimennossa olevalla paikalla. Asia selkenee kuluvan syksyn aikana.

Teksti ja kuvat: Marcus Wikström

Tulokset

Miesveteraanien sarjassa pilkittiin keskittyneesti.