Mukana kisakonkareita ja ensikertalaisia – Mormuskoinnin taitajat kokoontuivat aurinkoiseen Liperiin

Kilpailijat siirtymässä kilpailualueelle mormuskoinnin SM-kisoissa Liperin Kirkkolahdella.

Mormuskoinnin Suomen mestaruuksista kisailtiin Liperin Kirkkolahdella 3. päivä maaliskuuta. Edellisen viikon loskakelit väistyivät sopivasti ja sää oli kilpailun alkaessa mitä mainioin auringon paistaessa kirkkaalta taivaalta. Kilpailuun starttasi yhteensä 135 osallistujaa ympäri Suomea.

Kilpailun avauspuheessaan Liperin Urheilukalastajien Juha Kosonen kertasi SM-kisan säännöt. Mormuskoinnissahan ne eroavat monin tavoin ”normaaleista” pilkkikisoista. Morrikisoissa esimerkiksi kullekin osallistujasarjalle jaetaan omat kilpailuruudut, joiden sisällä kalastus sitten on sallittu.

Pienimmillä pisteillä voittajaksi

Mielenkiintoisen lisän morripilkkisoihin tuo myös pilkkireikien varaamisen ja syötittämisen mahdollisuus. Kilpaa mormuskoitaessa korostuvatkin taktikointi ja oikean uittotyylin löytäminen.

SM-kilpailu toteutettiin kahdessa kahden ja puolen tunnin erässä. Kummastakin erästä sai sijoituspisteet, jotka laskettiin lopuksi yhteen. Pienimmät yhteenlasketut sijoituspisteet saanut kilpailija korjasi voiton.

Jussille SM-morri jo lähes perinne

Yksi kilpailuun osallistuneista oli Vuosaaren Urheilukalastajia edustava Jussi Vakkala, joka on kiertänyt mormuskoinnin SM-kisoja jo vuodesta 2012 alkaen. Hänelle kisat ovatkin lähes jo perinne.

Päivän voittosaaliin antavan mormuskan väriä Jussi ei uskaltanut etukäteen veikata, mutta totesi kullan ja kuparin olevan aina varmoja valintoja. Hänen mielestään toimivaan morrin uittoon ei ole yksiselitteistä sääntöä.

”Morria pitää uittaa tilanteen mukaan, kunnes kala nappaa”, Jussi toteaa. Hänen omaan taktiikkaansa kuuluu etsiä rauhallinen paikka ja saada sen jälkeen ensimmäinen kala ja sitten toinen jne.

Vuosaaren Urheilukalastajien Jussi Vakkala on kiertänyt kisoja jo vuodesta 2012 alkaen.

Viivi pilkkii aina, kun kerkiää

Yksi harvoista nuorten alle 15-vuotiaiden sarjan osallistujista oli kiteeläinen Viivi Turunen, joka kertoo harrastavansa pilkintää aina, kun kerkiää. Hänellä onkin jo kaksi piirin pilkkimestaruutta aikaisemmilta vuosilta. Mormuskointikilpailut olivat kuitenkin Viiville ensimmäiset.

Päivän kilpailussa Viivi kertoi luottavansa hopean väriseen morriin ja totesi, että oikea uittotyyli voisi olla mormuskan kevyt nypytys. Hän suunnitteli lähtevänsä ensin etsimään kalaa kilpailualueen kulmasta ja siirtyvänsä siitä keskemmälle aluetta.

Liperin Urheilukalastajien Viivi Turunen voitti alle 15-vuotiaiden sarjan. Tässä hän on odottamassa ensimmäisen jakson alkua.

Nuori ja kokenut Salla

Nuorten alle 19-vuotiaiden sarjassa kilpaillut Ruokolahden Urheilukalastajia edustava Salla Hovatov on jo kokenut mormuskoinnin SM-kilpailujen kävijä. Ensimmäisessä kilpailussaan hän oli mukana jo 5-vuotiaana.

Pilkkikilpailuista Sallalla on taskussaan viime vuoden Pohjoismaiden mestaruus. Tällä kertaa Salla sai hienosti hopeaa omassa sarjassaan. Sallan mukaan olosuhteet olivat hieman haastavat, sillä siimat tuppasivat jäätymään pakkasessa.

Salla Hovatov Ruokolahden Urheilukalastajista pilkki sarjassaan hopealle.

Kaarina jätti kysyjälle tulkinnanvaraa

Naisveteraanisarjan voittaja Liperin Urheilukalastajien Kaarina Kontkanen osallistui mormuskoinnin SM-kisoihin ensimmäistä kertaa. Hänen mukaansa jälkimmäinen jakso antoi jonkin verran huonommin kalaa, mutta riittävästi kuitenkin oman sarjan voittoon.

Morrin väriä kysyttäessä Kaarina jätti kysyjälle tulkinnan varaa, mutta mainitsi, että voiton tuoneessa morrissa saattoi löytyä punaisen ja vihreän sävyjä. Myös kilpailun järjestämiseen osallistuneen Kaarinan mukaan kisa oli hieno kokemus, mutta normaaleja pilkkikilpailuja hieman työläämmät järjestää.

Naisveteraanien sarjan voittaja Kaarina Kontkanen.

Eri sarjojen mestarit

Miesten sarjassa voiton vei Jani Tiainen yhteispisteillä 5 ja miesveteraanisarjan voitti Ensio Meriläinen yhteispisteillä 9. Naisten sarjan paras oli Elisa Saarela yhteispisteillä 3 ja naisveteraanisarjan voiton vei Kaarina Kontkanen yhteispisteillä 7.

Nuorten alle 19-vuotiaiden sarjan voitti Roni Kuusela sijapisteillä 2 ja nuorten alle 15-vuotiaiden sarjassa paras oli Viivi Turunen sijapisteillä 3.

Joukkuekilpailussa VaPa Varkaus vei voiton miesten sarjassa yhteispistein 96 ja miesveteraanien ykkönen oli TeamMaverFinland 64 pisteellä. Naisissa ja naisveteraaneissa voittajaksi ylsi Toholammin Pilkki 8 pisteellä.

Teksti ja kuvat: Tuomas Manelius