Onginnan Suomen mestarit ratkottiin Saimaan kanavalla – Suurin saalis painoi puolitoista kiloa

Alle 12-vuotiaiden nuorten sarja oli piinkova.

SM-onki järjestettiin nyt toista vuotta peräkkäin Saimaan kanavalla. Kisa oli viikkoa tavallista aikaisemmin eli jo 28. päivä heinäkuuta. Kesän ehkä helteisin viikonloppu osui juuri tähän saumaan, ja kanavan haasteellisuus kalapaikkana sen kuin kasvoi.

Hellesää myös ehkä hieman verotti osallistujien määrää. Silti SM-kisa keräsi mukavasti noin 460 kilpailijaa, ja tuttuun tyyliin väen henki oli erittäin hyväntuulinen ja leppoisa.

Kymmentä vaille kymmenen soi ensimmäinen äänimerkki luotauksen alkamisen merkiksi ja tasalta alkoi taisto tämän vuoden kultamitaleista. Ensimmäiset salakat ja pienet ahvenet nousivat kuin nousivatkin miltei heti ja kisatunnelma kohosi selvästi.

Kisa oli grammapeliä

Kanavan ”kaava” taisi olla suurimmalle osalle tuttu: alussa pitää olla tehokas, koska ensimmäisen puolen tunnin jälkeen vesistö tuntuu aina sulkevan saalishanat. Perhesarjalaiset oli viime vuoden tapaan sijoitettu vanhan kanavan laitaan ja sieltä tuntui nousevan suomukkaita hivenen muita paikkoja paremmin.

Vesistön haastavuus näkyi jälleen tuloksissa. Grammapeli oli päivän henki ja vähänkin saalista saaneet jäivät vesi kielellä odottamaan tulosten selviämistä.

Viitasaari juhli nuorten sarjoissa

Nuorten alle 12-vuotiaiden sarjan kullan nappasi Viitasaaren kalakavereiden Jori Kuusinen. Hopean sai Valtteri Haapala MB-Eräkerhosta ja kolmanneksi tuli Lappeenrannan Pilkkijöiden Eero Kähkönen. Grammalleen saman verran kalaa sai Nummi-Pusulan Kalaseuraa edustanut Lauri Åman eli kyseisessä sarjassa oli kaksi pronssimitalistia.

Myös nuorten alle 15-vuotiaiden voitto meni Viitasaaren Kalakavereille, kun seuraa edustanut Niko Saastamoinen onki kullan arvoisesti. Hopean nappasi Oliver Pantti Kurikan Urheilukalastajista ja pronssin sai Jesse Niskanen, hänkin Viitasaaren Kalakavereista.

Alle 19-vuotiaiden sarjan kultamitali meni sekin viitasaarelaisille. Aapo Kukko voitti, hopean nappasi Matti Auvinen Kiskon Kalakerhosta ja pronssin sai Leevi Pippuri Rääkkylän Kalakerhosta.

Tomi Etelä-Aho onki suurimman saaliin

Miesten sarjan voiton vei kisan komeimmalla tuloksella Lapuan Seudun Kalakerhoa edustanut Tomi Etelä-Aho. Hänen saalinsa painoi kolme grammaa vaille puolitoista kiloa.

Miesveteraaneissa korkeimmalle korokkeelle nousi Iitin Kalamiesten
Arvo Orpana. Naisten sarjan voitti toistamiseen Tarja Huhtala Lakeuden Urheilukalastajista.

Naisveteraanisarjan kulta meni Huittisten Kalakerhon Sinikka Mäkiselle. Perhesarjassa kultamitalit saivat kaulaansa Ruokolahden Urheilukalastajia edustaneet Irene, Salla ja Tapani Hovatov, vain kolmen gramman turvin toiseksi sijoittuneeseen Lillmanin perheeseen.

Järjestelyt toimivat SVK:n kilpaonkijoiden hoitamina ja kilpailunjohtaja Sami Kainulaisen johtamana erinomaisesti. Ensi vuoden kisapaikasta ei ole tätä kirjoittaessa vielä lopullista tietoa.

Teksti ja kuvat: Marcus Wikström

Tulokset

Yli-Hakunin perheen kuopus esittelee juuri saamansa saaliin. Yli-Hakunit sijoittuivat perhesarjassa hienosti pronssille.