Oulujärven Vuottolahti tarjosi tasaiset olosuhteet SM-mormuskointiin – myös itse kilpailu oli varsin tiukka

Tunnelma oli odottava, ennen kuin lähdettiin Vuottolahden jäälle.

Teksti ja kuvat: Matti Kulju

Lauantai 5.4.2025 valkeni Kajaanissa aurinkoisena, mutta melko tuulisena. Keväinen aurinko kuitenkin antoi päivälle jo keväisen tuulahduksen ja Oulujärven Vuottolahteen saapui 80 pilkkijää tavoittelemaan Suomen mestaruutta mormuskoinnissa.

Kisanäyttämönä toimi Oulujärven Vuottolahti, ja jäälle sännättiin SFC-Kohtauspaikan leirintäalueelta. Mittelöön oli saapunut paikalle kilpailijoita tasaisesti ympäri Suomen. Mormuskointi on lajina mitä mielenkiintoisin, onhan se esimerkiksi kilpapilkinnän lajeista ainoa, jossa saa myös mäskätä, eli syöttää kaloja.

Mäskiä valmiina kisaan.

Haastetta se tosin tarjoaa, mutta siinäpä onkin yksi kalastuksen niistä puolista, jotka myös ”koukuttavat” harrastajia vuodesta toiseen. Kilpailijat levittäytyivät kilpailualueelle ennalta määriteltyihin ruutuihin, ja SM-mormuskointi kilpailtiin kahdessa 2,5 tunnin mittaisessa erässä. Erien välissä nautittiin ravintolapalveluista ja tietysti tuunailtiin välineitä, taisipa joku kilpailijoista myös sekoittaa uudet mäskit.

Syöttejä oli valittavana joka lähtöön.
Reput ovat tuunattuja morrikisoissa.

Somervaaran Eränkävijät järjestelyvastuussa

Kilpailun järjestelyvastuu oli Somervaaran Eränkävijöillä, ja kilpailun sihteeri Tero Pulkkisen mukaan järjestelyt sujuivat hyvin, vaikka aikaisempaa kokemusta SM-mormuskointikilpailujen järjestelyistä seuralla ei ollut.

Kalastusseurana Somervaaran Eränkävijät on suhteellisen pieni, jäsenmäärän ollessa noin 60 jäsentä. Seura on kuitenkin erittäin aktiivinen, ja aikaisempaa kokemusta isojen kilpailujen järjestämisestä on mm. SM-pilkistä ja SM-kiiskipilkistä. Vuottolahti valikoitui kisanäyttämöksi osaltaan sen takia, että fasiliteetit olivat paikalla jo valmiiina, ja esimerkisi parkkialueet ja ravintolapalvelut toimivat hyvin.

Kisa-alue keräsi kiitosta myös tasaisuudesta, sillä kilpailuruudut oli hyvin sijoiteltu järvelle tarjoten kilpailulle hyvät olosuhteet. Osallistujamäärään järjestelijät olivat tyytyväisiä, sillä he osasivat odottaa paikalle noin sataa henkilöä. Myös keliolosuhteet suosivat, sillä kulku oli jäällä helppoa ja napakkaa teräsjäätä oli helppo kairata.

Kilpailijat matkalla ensimmäiseen ruutuun.
Jäällä oli liukasta ja keväistä.

Paremmuudet ratkesivat hyvin pienillä eroilla

Paremmuudet itse kilpailussa ratkesivat hyvin pienillä eroilla, niin kuin mormuskointikisoissa on yleensä tapana. Yksi mormuskoinnin hienouksista onkin juuri tasaisuus, sillä jokainen pienikin kala voi olla hyvin ratkaiseva. Kilpailussa vähiten sijoituspisteitä kahdesta erästä kerännyt kilpailija on voittaja, ja kilpailussa nähtiin erittäin tiukkaa pistetaistelua.

Miesveteraanien sarjassa kultamitali jouduttiin ratkaisemaan molempien osakilpailujen yhteenlasketun kokonaissaalismäärän perusteella, ja siinäkin ero saatiin selville 34 gramman perusteella. Palkintojen jaossa nähtiin paljon iloisia ilmeitä, ja taas kerran todettiin, että kalastus tarjoaa mitä parhaimpia elämyksiä.

Naisten sarjan palkitut.
Miesten sarjan palkittuja.
Nuoret 19v., palkitut.

Järjestäjien talkoohenki korkealla

Kainuun Vapaa-ajankalastajien puheenjohtaja Petri Forsblom osallistui myös kilpailuun, ja antoi vuolaasti kehuja järjestäjille. Kilpailun järjestelyt vaativat aina paljon panostusta järjestäjiltä, ja Kainuussa järjestetyt SM-tason kilpailut ovatkin aina saaneet kiitosta kilpailijoilta.

Järjestäjien talkoohenki oli Forsblomin mukaan korkealla, mutta myös halu tuottaa kalastuksen ”hurmaa” kilpailijoille oli tärkeässä roolissa. Forsblomin omat tavoitteet kilpailuun olivat melko maltilliset, ja tähtäimessä olikin saada ainakin se ensimmäinen kala.

Kilpailussa saadut kalat olivat ahvenia, särkiä sekä kiiskiä, tulipa saaliiksi jopa joitakin siikoja. Vapojen herkkyyskärjet saivat olla kyllä viritettynä asentoon herkkä, ja osa kilpailijoista onnistui myös mäskäämisessä toisia paremmin.

Tulokset

Petri Forsblom pilkkii keskittyneesti.
Naisveteraanit, palkitut.
Miesveteraanit, palkitut.