SM-pilkissä aurinkoa ja hienoja saaliita – ensimmäistä kertaa kisaohjelmassa ollut kaikusarja toi positiivisen lisän perinteiseen tapahtumaan

Lähtöviivalla oli tungosta.

Teksti ja kuvat: Marcus Wikström

Useamman mutkan ja vastoinkäymisen kautta näki SM-pilkki vihdoin ja viimein taas päivävalon maaliskuun 19. päivänä. Kisanäyttämönä toimi tuttu ja kalaisa Vääksyn Vesijärvi, ja tarkemmin ottaen Kajaanselkä. Mainiot puitteet ja huippuhieno ilma tarjosivat mahtavan elämyksen sinne saapuneille reilulle 800 pilkkijälle.

Aamun pilvisyys hälveni jo ennen kilpailun alkua ja loppupäivä meni kevätauringon paahteessa, minkä etukäteen arveltiin hieman jarruttavan ahventen syöntihaluja juuri kyseisellä järvellä. Mukana kisaohjelmassa oli nyt mukana ensimmäistä kertaa niin kutsuttu kaikusarja. Kyseisessä sarjassa ovat lähtökohtaisesti kaikki sähköiset laitteet sallittuja ja vaa´alle tuodaan kunkin kilpailijan viisi suurinta ahventa.

Merkkilaukauksen kajahtaessa kello 10 suuntasin heti ensimmäiseksi kaikusarjan omalle, rajatulle alueelle. Kaikusarjaan oli ennakkoon ilmoittautunut vajaa 40 pilkkijää ja he olivat levittäytyneet aika lailla kyseiselle alueelle. Jututin heistä muutamia ja kaikki olivat sitä mieltä, että kaikusarja on positiivinen lisä tähän perinteiseen mittelöön.

Kalantulo näytti joka puolella aika kitsaalta

Tämän jälkeen tein vielä lenkin hieman kauempaakin ja kalantulo näytti joka puolella aika kitsaalta. Grammataistoksiko tämä menisi?

Päätösmerkin jälkeen kilpailijat siirtyivät pikkuhiljaa kohti maalialuetta ja punnitusta. Punnituslinjat vetivät hyvin ja lopulta pääsivät kaikki nauttimaan Kaakkois-Suomen piirin tarjoamista antimista tuloksia ja palkintojenjakoa odotellessa. Viimeksi mainittu pääsi alkamaan aika nopeasti ja kilpailunjohtaja Sami Kainulaisen vetämänä se rullasi kitkatta maaliin.

Alle 12-vuotiaiden sarjassa kullan nappasi Vili Ärrälä Oriveden Onkijoista, hopean vei Lahden Seudun Nuorten Pyytäjien Matias Hämäläinen ja pronssisen mitalin sai kaulaansa Valkeakosken Kalaveikkoja edustanut Aarni Mäkinen. Sarjassa pojat alle 15 vuotta korkeimmalle korokkeelle nousi Juuso Kauranen Pyhäjärven Pilkkijöistä ja sarjassa pojat alle 19 vuotta kultamitalin nappasi vuorostaan Hiski Humaloja, hänkin Pyhäjärven Pilkkijöistä.

Yli 12 kiloa päivän kovin tulos

Naisten sarjassa kullan arvoisesti pilkki Lakeuden Urheilukalastajien Heidi Pernu reilun 5,5 kilon saaliillaan. Miesten sarjassa nähtiin päivän kovin tulos, kun Heikki Kukkamaa Kaukasten Kalakerhosta kantoi vaa´alle 12,095 kiloa painaneen saalispussin, jolla irtosi sarjan ylivoimainen voitto. Bonuksena päivän painavimmasta saaliista Heikki sai matkaansa vielä Raymarinen Element HV 7 -kaikuluotaimen sekä siihen liitettävän pilkkisetin ja karttakortin. Miestä hymyilytti syystäkin.

SVK:n kilpailutoimikunnan puheenjohtaja Jouni Neuvonen on tuttu näky pilkkikilpailuissa. Jouni sijoittui sarjassaan kahdeksanneksi.

Alle 60-vuotiaiden miesveteraanien sarjassa voiton vei Paavo Tervo Heinolan Seudun Erämiehistä, alle 70-vuotiaissa Martti Kainulainen Lahden Onkiteamista ja alle 80-vuotiaissa Lahden Kalaveikkojen Eino Peltonen. Naisveteraanien alle 60-v. sarjavoiton vei Aila Heiskanen Kuusamon Uistinseurasta, alle 70-v. kultamitalin nappasi Kirsti Heikkilä Vuosaaren Urheilukalastajista ja alle 80-vuotiaiden sarjan voitti Ritva Hakkola Hauhon Urheilukalastajista.

Veteraanisarjoissa akkukairaa sai käyttää vapaasti.

Kaikusarjassa nähtiin aika tasaista vääntöä, kun voiton vei Juha-Pekka Ollikainen Hirvensalmen Kalamiehistä tuloksella 1,491 kiloa. Toiseksi pilkki Lapuan Seudun Kalakerhon
Petri Vuoristo vain 60 grammaa voittajalle hävinneenä. Pronssille nousi Jari Heikkinen, hänkin Hirvensalmen Kalamiehistä. Hän hävisi kakkoselle 110 gramman verran.

Tulokset

Kahdentoista kilon mies – Heikki Kukkamaa

Heikki Kukkamaa Kaukasten Kalakerhosta nosti vuoden 2022 SM-pilkin komeimman saaliin, himpun verran yli kaksitoista kiloa ahventa. Jututin herraa hetken aikaa ja kuulustelin menestyksen avaimia.

Paikkavalinnalla on aina iso rooli kilpailumenestyksessä, niinkö myös tällä kertaa?

”Kun kuulin missä SM-pilkki järjestetään, päätin kalapaikkani saman tien. En treenannut etukäteen, vaan tein päätökseni vanhojen tietojeni pohjalta. Valitsemani lahden perälle meni varmaan sellainen 20 kilpailijaa ja toinen mokoma jäi niin sanotusti etureunalle. Minä päätin sitten mennä keskelle, hieman kilpakumppaneita vältellen siis”, Heikki kertoo.

”Samalla alueella oli käytännössä vain yksi toinen kilpailija. Alkumetreillä oli muutama lisää, mutta ne häipyivät aika nopeasti. Kalaa löysin heti, joten liikuin kilpailun aikana vain noin 100 metrin säteellä. Reikiä syntyi viitisenkymmentä”, Heikki selvittää.

Entä ilma? Aurinkoinen keli ei huhujen mukaan ole paras mahdollinen kalakeli Vesijärvellä, mutta siitä huolimatta kalantulosi oli kova.

”Joo, huomasin heti alkumetreillä kalan olevan todella arka, erityisesti kookkaammat yksilöt. Avantoon piti jättää kaikki sohjot ja siihen sai tulla vain pilkin kokoinen reikä, joka sekin tuntui välillä olleen liikaa.”

Eli klassinen kirkkaan kelin sohjokikka toimii siis Vesijärvelläkin?

”Kyllä, jos reiästä poisti sohjon, niin tuli vain pienempää kalaa. Lisäksi isommat kalat vaihtoivat koko ajan syvyyttä, siinä hommassa piti olla koko ajan hereillä. Heti kun alkoi tulla pienempää kalaa, piti vaihtaa pilkin syvyyttä.”

Eli osasyy huikeaan tulokseen oli isomman kalan määrätietoinen hakeminen koko kisan aikana?

”Kyllä vain.”

Jos pari sanaa käyttämästäsi pilkistä?

”Olen värikoukkupilkkijä ja nyt käytin Harri Lindbergin tekemää kirkasta värikoukkupilkkiä. Sen alla oli Sami Kainulaisen tekemä sinipunakeltainen värikoukku mustalla iskupisteellä”, Heikki paljastaa.

Kuulostaa hieman Sinipiian variantilta?

”Hyvin samantyylinen, mutta tämä versio on haaleampi, ja juuri se haaleus näytti tällä erää maistuvan paremmin, erityisesti sille isommalle ahvenelle.”

Miesten sarjavoiton lisäksi nappasit myös kilpailun suurimman saaliin bonuspalkinnon, Raymarinen Element HV 7 kaikuluotaimen sekä siihen liitettävän pilkkisetin ja karttakortin. Tuntui varmaan erityisen hyvältä?

”No kyllä. Kaiun laitan kesäksi ensin veneeseen ja ensi talvena ajattelin vuorostaan kokeilla sitä kuhapilkinnässä”, Heikki myhäilee.

Heikki Kukkamaa (keskellä) voitti sarjansa ja nosti lisäksi SM-pilkin suurimman saaliin.