SM-pilkki kisattiin paksussa lumessa – ahven oli vaisulla syönnillä Nuasjärvellä

Lähtölinjan taakse alkoi kerääntyä kilpailijoita hyvissä ajoin ennen lähtösignaalia.

Teksti ja kuvat: Marcus Wikström

Talven odotetuimpia pilkkijuhlia vietettiin 25. maaliskuuta, kun Sotkamon Nuasjärvi kutsui SM-pilkin merkeissä. Kilpavesistö oli todennäköisesti suurimmalle osalle tuntematon, mutta hieman osviittaa sai kenties esikisassa tai kyseisen tapahtuman tuloksia selaamalla.

Hiukan ehkä keskivertoa haasteellisempi järvi oli kyseessä ja lisäksi luonto lisäsi pari pykälää ekstraa pudottamalla taivaalta sellainen 30-40 cm lunta lisää jäälle juuri ennen h-hetkeä.

Nuasjärven rannalla kävi vilske heti aamusta, kun sinne kokoontunut pilkkikansa teki ostoksia ja nautti kahvi- ja makkarakojujen antimista. Pikkupakkanen ja pohjoisviima saivat nenät punottamaan hieman tavallista enemmän, mutta ihan kelvollinen pilkkikeli vallitsi siitäkin huolimatta.

Jäällä odotti kuitenkin sen verran paksu lumikerros, että siinä rämpiminen kävi jo kunnon päälle. Monen suusta kuuluikin samalla epäilyksiä ahvenen syöntihalukkuudesta…

”Syönti oli monessa paikkaa heikkoa”, totesi myös tämä veteraanisarjan pilkkijä.

Kilpailu esillä myös eetterissä

Aloituslaukauksen kajahtaessa putosi 780 pilkkiä avantoihin eri puolella järveä. Alku näytti hyvinkin kitsaalta, eikä juuri kukaan näyttänyt näköpiirissäni saavan kalaa. Rupattelin muutaman osallistujan kanssa ja kaikki esittivät saman syyn kalantulon niukkuuteen, lumipeite. Näytti vääjäämättä siltä, että kilpailusta oli tulossa äärimmäisen tiukka.

Pilkkijöiden taistellessa jäällä, ennätin hetken aikaa käydä paikalle saapuneen nettiradion haastattelussa. Kuhan FM Internet Radio oli majoittunut kisakeskuksen viereiseen taloon ja se oli kerta kaikkiaan loistava lisä tähän tapahtumaan. Kanava piti kilpailun eetterissä esillä koko päivän ajan ja haastateltavana vieraili monen monta pilkinnästä kiinnostunutta ja siitä tietävää henkilöä.

Palkintojen jako pääsi nopsasti alkamaan

Päätösmerkin jälkeen kilpailijat alkoivat valua kohti maalialuetta ja punnitusta. Paluuaikaa oli normaalista poiketen varattu kokonainen tunti, mikä sai kilpailijoilta kiitosta. Eritoten takarajalla olleilta.

Punnituslinjat vetivät tuttuun tyyliin hyvin ja eipä aikaakaan, kun palkintojenjako pääsi alkamaan. Tulosten kimppuun päästiin Mikko Toiviaisen johdolla ja punnitusvastaavan Antti Tuomaisen avustamana. SVK:n hallituksen puheenjohtaja Stina Koivisto luovutti mitalit voittajille.

Punnituslinjat pystytettiin hyvissä ajoin ennen kilpailun loppua.

Eelis Peräsalmella nuorten sarjojen painavin saalispussi

Alle 12-vuotiaiden sarjassa kullanarvoisesti pilkki Verner Toivonen Kiskon Kalakerhosta. Hopean nappasi ilmeisesti samaan perheeseen kuuluva Akseli Toivonen ja prossin sai Vili Ärrälä Oriveden Onkijoista.

Eelis Peräsalmi Joroisten Metsästys ja Kalastuksesta veti nuorten sarjojen komeimman saaliin ja nappasi luonnollisesti poikien alle 15-vuotiaiden sarjan kultamitalin. Hänen saalispussinsa painoi komeat 1,7 kiloa. Hopeamitalin sai Iisalmen Pilkkijöiden Aate Tenhunen ja pronssille nousi Lauri Åman Nummi-Pusulan Kalakerhosta.

Poikien alle 19-vuotiaiden sarjassa kultamitali ripustettiin Meri-Lapin Urheilukalastajia edustaneen Nico Kauppilan kaulaan. Hopean sai Miko Tuohimaa Kuusamon Uistinseurasta ja pronssisen mitalin vuorostaan Lauri Leppänen Meri-Lapin Urheilukalastajista.

Pentti Ronkaisella koko päivän kovin tulos

Naisten sarjassa korkeimmalle korokkeelle nousi Meri-Lapin Urheilukalastajien Elisa Juurikka. Naisveteraanisarjassa alle 65v. kultamitalin sai Elma Ikonen Pogostan Nykyttäjistä ja alle 75-vuotiaiden sarjassa vuorostaan Pohjois-Karjalan Urheilukalastajia edustanut Liisa Kuvaja.

Miesten sarjassa kullan arvoisesti pilkki Tero Kankaanpää Lakeuden Urheilukalastajista. Alle 65-vuotiaiden miesveteraanisarjassa kulta meni Pogostan Nykyttäjien Pentti Ronkaiselle, joka samalla reilut neljän kilon saaliillaan vastasi päivän kovimmasta tuloksesta.

Näin ollen hän sai myös Raymarine Finlandin lahjoittaman Raymarine Element 7 HV & HV-100 all-in-one kaikuanturi- ja pilkkikalastussetin omakseen. Onneksi olkoon! Alle 75-vuotiaiden miesveteraanisarjan voitto meni Pekka Kokolle Kivijärven Kalaveikoista.

Kaikusarjassa triplavoitto

Kaikusarjassa nähtiin triplavoitto, kun Hirvensalmen Kalamiehiin kuuluneet Juha-Pekka Ollikainen, Tuomas Tanttu ja Jari Heikkinen nousivat tässä järjestyksessä mitalisijoille. Samalla he murskasivat joukkuesarjassa vastuksen ja nousivat oikeutetusti korkeimmalle korokkeelle.

Ollikainen sai henkilökohtaisen voittonsa ansiosta myös Raymarine Element 7 HV & HV-100 all-in-one kaikuanturi- ja pilkkikalastussetin, tulee varmasti kovaan käyttöön!

Kivijärven Kalaveikot paras kalastusseura

Kivijärven Kalaveikot uusivat viime vuoden temppunsa ja nappasi toistamiseen parhaimman kalastusseuran tittelin. He jättivät toiseksi tulleiden Meri-Lapin Urheilukalastajien miltei kahden kilon päähän. Kolmanneksi tuli Lakeuden Urheilukalastajat.

Paras piiri oli tänä vuonna Lapin Vapaa-ajankalastajapiiri. Toiseksi nousi Etelä-Savon Vapaa-ajankalastajapiiri, ja kolmanneksi tuli Pohjois-Pohjanmaa. Tuloksiin ynnättiin piirien kaikki nuorten henkilökohtaisten sarjojen tulokset yhteen.

Kilpailunjohtaja Mikko Toiviainen apujoukkouineen oli tehnyt valtavasti töitä järjestelyjen sujuvuuden eteen, ja se myös näkyi. Koko tapahtuma saatiin kitkatta maaliin ja iso kiitos kuuluu kaikille mukana olleille talkoolaisille! Erityiskiitos myös Raymarine Finlandille mainioista lisäpalkinnoista!

SM-pilkin tulokset .

Kaikusarjan voittajan menestysresepti

Juha-Pekka Ollikainen Hirvensalmen Kalamiehistä onnistui toistamiseen SM-pilkin kaikusarjassa parhaiten ja nosti sarjan painavimman saaliin, hieman yli 1,6 kiloa. Hän voitti kyseisen sarjan myös viime vuonna. Jututin voittajaa ja kuulustelin menestyksen reseptiä.

Tämän vuoden SM-pilkissä Nuasjärvi näytti kenties haastavimman puolensa. Mikä oli oma tunnelmasi ennen kilpailua?

”Jo treeneissä huomasimme kaverin kanssa, että ahvenia ei juurikaan järvessä ollut, tai ei ainakaan osunut kaikuun. Kuhaa oli sen sijaan todella runsaasti. Kävimme aiemmin kaksi päivää treenaamassa ja niinä päivinä sain yhteensä kuusi ahventa. Silloin kokeilin toki hieman isommilla pilkeillä, mutta kisa-aamuna tiedossa siis oli, että voitto vaatisi kovaa tekemistä.”

Millainen kaikusetti sinulla on käytössäsi?

”No, viime vuonna satuin voittamaan tämän saman sarjan, joten silloinen palkintosetti, eli Raymarine Element 7 HV & HV-100 all-in-one kaikuanturi- ja pilkkikalastussetti, oli nyt Nuasjärvellä käytössä. Aiemmin käytin Lowrance 4x Chirp -mallia, josta pidän myös paljon.

Entä pilkki, käytätkö esimerkiksi tasapainopilkkiä, vai jotain muuta?

”Treeneissä kokeilin jigillä. SM-pilkissä tiesin olosuhteiden vain vaikeutuneen, joten tapsilla silloin kalastelin. Pilkin alla oli volframi-morri, ja tällä virityksellä kaikki kalani sainkin. Tasapainopilkkiä en käyttänyt lainkaan.”

Millaista tekniikkaa käytit saadaksesi kalat herätettyä lumipeitteen luomasta horroksesta? Aggressiivista vai ”hienovaraista”?

Hienovarainen lähestymistapa oli tällä kertaa ainut oikea, sen verran heikolla syönnillä kalat olivat.

Mistä lähdit hakemaan kalaa, matalasta vai syvästä?

”Treenien perusteella todettiin, että kalaa piti etsi 5-8 metrin syvyydestä. Kilpailussa homma tarkentui vielä siten, että koko kaikusarjan alueella kalaa tuntui löytyvän vain 5,4-5,7 metrin väliltä. Sitä syvemmällä tai matalammalla ei näkynyt eloa lainkaan kaiussa.”

Näkyikö kalaa sitten hieman joka paikassa tuossa kertomassasi syvyydessä?

”No ei todellakaan. Löysin kelkanjäljen, jossa kelkka oli hieman uponnut ja siitä oli syntynyt valoa läpi päästävä laikku, ja ajattelin, että tästä voisi jotain tullakin. Siinä näkyi sitten kaiussa heti sellaista sopivan kokoista ahventa, ja tästä paikasta kalani sitten nappasinkin.

Oli kuitenkin todella huonolla otilla, mutta morria hitaasti nostamalla sain houkuteltua iskemään. Sain yhteensä kahdeksan ahventa, joista suurin oli noin 400-grammainen. Näistä valkkasin viisi suurinta kalaa puntarille. Huomion arvoista oli, että pienemmät ahvenet eivät ottaneet lainkaan.”

Juha-Pekka Ollikainen (keskellä) voitti kaikusarjan.