SM-särkipilkki todisti: Pilkkijät eivät tuulta pelkää – suurin saalis oli yli seitsemän kiloa särkeä

SM-särkipilkki kisattiin maaliskuussa Liperissä harmaassa ja tuulisessa säässä.

Teksti ja kuvat: Janne Tarkiainen

Pilkkijät eivät tuulta pelkää! Sen todistivat ne 208 pilkkijää, jotka lähtivät kovaa tuulta uhmaten tavoittelemaan mitaleja särkipilkin Suomen mestaruuskilpailuissa Liperissä 26. maaliskuuta.

Pipo tiukemmalle, huppu päähän ja jäälle. Suunta kohti kalapaikkaa, selkä tuuleen ja pilkki veteen. Neljän tunnin päästä puntariin, sitten palkintojen jako ja kotimatkalle. Raitista ulkoilmaa saivat kaikki, osa myös riittävästi kaloja mitalisijoihin.

Liperin rantamakasiinilla riitti kuhinaa, kun SM-särkipilkin osanottajat valmistautuivat siirtymään Kirkkolahden jäälle.

Petri Nivanaholla oli oma poika mukana

Yksi tuulta pelkäämättömistä pilkkijöistä oli Joensuusta poikansa kanssa kilpailuun tullut Petri Nivanaho, joka on kiertänyt kalastuskilpailuja ja erilaisia kalastuskohteita paljon. ”Nuorena tämä harrastus tuli aloitettua, joten johan sitä on ennättänyt kokemusta kalavesiltä karttua”, kertoili Petri samalla, kun veti särjen avannosta.

”Nyt reissuissa mukana myös oma poika, joten harrastus jatkuu meidän perheessämme.” Petrillä pyynnissä ollut Särki-Ellu tapsin kanssa toimi, sillä ahvenia ja särkiä nousi jutustelun aikana tasaiseen tahtiin.

Petri Nivanaho Joensuusta tuli SM-särkipilkkiin poikansa kanssa. Hänen saalispussinsa painoi 2,020 kg, mikä riitti miesten sarjassa sijaan 22.

Kalastuksen kehittämisestä käytiin keskustelua

Kalastuskilpailuun mahtuu myös laajempaa keskustelua kalastuksen kehittämisestä. Kilpailun promoottori, Liperin Urheilukalastajien Juha ”Kossu” Kosonen, piti kilpailun aikana kutsuvierastilaisuuden.

Tilaisuuteen osallistuivat myös maakuntajohtaja Markus Hirvonen, kunnanjohtaja Hannele Mikkanen, valtuuston puheenjohtaja Eero Reijonen sekä kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Mauri Tolvanen. Paikalla oli edustus myös vapaa-ajankalastajista, alueen osakaskunnista ja kalatalousalueelta sekä paikallissanomista.

Tilaisuudessa keskusteltiin muun muassa, kuinka voidaan kehittää kalastusmatkailua Pohjois-Karjalassa ja Liperin alueella. Esille nousi myös monta hyvää ajatusta sekä aikuisten että nuorten saamiseksi mukaan tapahtumiin ja toimintaan.

Kisojen yhteydessä järjestettiin myös kutsuvierastilaisuus, jossa keskusteltiin muun muassa siitä, kuinka kalastusmatkailua voitaisiin kehittää Pohjois-Karjalassa ja erityisesti Liperin alueella.

Tuomo Kuutsalle yli seisemän kilon saalis

Kilpailun suurimman ja koko kisan ainoan yli seitsemän kilon särkisaaliin pilkki tänä vuonna miesten sarjan Kallan Kalakavereiden Tuomo Kuutsa. Miesveteraanien suurimmasta saaliista vastasi Survareiden Reijo Turunen kuuden ja puolen kilon saaliilla.

Naisten sarjan ykköseksi hitusen alle viiden kilon saaliilla pilkki Aila Kokkonen Sotkamon Kalamiehistä ja naisveteraanien isoimmasta, neljän ja puolen kilon kalapussista vastasi Puijon Pilkin Päivi Savinainen.

Nuorten 12-vuotiaiden sarjassa voiton vei Kalle Keronen Pohjois-Karjalan Urheilukalastajista 141 gramman ja 15-v. sarjassa Eeli Turunen Pogostan Nykyttäjistä 1993 gramman sekä 19-v. sarjassa Juho Makkonen Heinäveden Urheilukalastajista 3687 gramman saaliilla.

Hyvin järjestetystä kisasta vastasi tänä vuonna Liperin Urheilukalastajat.

Tulokset

Miesten sarjan voittanut Tuomo Kuutsa pilkki kilpailussa ainoana yli seitsemän kilon särkisaaliin.
Tapsipilkki oli toimiva väline SM-särkipilkissä.
Komeita ovat Liperin Kirkkolahden särjet.