Kuhat olivat valttia vuoden 2022 soutu-uistelun SM-kilpailussa – Kolovedellä soudettiin yli yön kansallispuiston upeissa maisemissa

Kilpailijoiden saapuminen kisakeskukseen. SM-soutu-uistelukilpailu käytiin Kolovedellä Saimaalla kauniin Koloveden kansallispuiston maisemissa. Yhteensä joukkueita osallistui vuoden 2022 kilpailuun 20.

Teksti ja kuvat: Lauri Lehtola

Tasan 20 joukkuetta lähti sateisena lauantai-iltana klo 18 kisaamaan Saimaan Koloveden kansallispuiston maisemiin soutu-uistelun SM-tittelistä. Turhaa ei kilpailijoiden yön yli uurastaminen upealla, karulla ja kirkasvetisellä järvellä ollut, sillä lähes jokainen joukkue toi sunnuntaiaamuna klo 8 kaloja puntarille.

Kisassa nousi komeita haukia, lähes kilon painoisia ahvenia ja ennätyksellisen suuri kuhasaalis, yhteispainoltaan reilu 24 kg. Kilpailun järjestäjäseuran Heinäveden Urheilukalastajien puheenjohtaja Eero Luostarinen arveli kilpailun jälkeen, että poikkeuksellisen suurta kuhasaalista saattoi selittää kaikuluotaimen/GPS:n salliminen apuvälineeksi soutu-uistelukilpailussa.

Kolovedeltä saatiin saaiilksi ennätyksellisen suuri kuhamäärä (24 kg). Kuhasaaliin kasvun arvioitiin johtuneen kaikuluotaimien/plotterien käytön sallimisesta SM-soutu-uistelussa.

Kuhaan kannatti panostaa

Kilpailun voittivat Enonkoskelta ja Oravista kilpailuun saapuneet Petrus Laitinen ja Sere Reiman, toiseksi sijoittuivat Niko ja Matti Liukko ja kolmanneksi Pertti ja Markku Julku.

Kilpailun voittajat Petrus Laitinen ja Sere Reiman totesivat kilpailun jälkeen, että, kuhaan kannatti panostaa tämän vuoden kilpailussa sen korkean kertoimen takia.

”Kuhia nousi tasaiseen tahtiin syvännevaapuilla ja oheissaaliina tuli ahventa ja haukea läpi kilpailun. Kilpailukeskuksesta täytyi soutaa reilu siirtymä kauemmaksi, jotta kaloja löytyi ja ainoat tauot pidettiin soutuvuoroa vaihtaessa”, voittajat kertoivat taktiikastaan.

Kilpailussa kuhan kerroin oli viisi (5), ahvenen kolme (3) ja muilla kaloilla ei ollut kerrointa. Hyvin järjestetystä kilpailusta vastasi Heinäveden urheilukalastajat.

SM-soutu-uistelun voittajajoukkue Petrus Laitinen ja Sere Reiman. Voittajajoukkue panosti kuhan uisteluun syvännevaapuilla ja keräsi 42240 pistettä.

Koloveden SM soutu-uistelun 2022 tulokset

1) Petrus Laitinen ja Sere Reiman 42240 pistettä, 2) Niko Liukko ja Matti Liukko 33925 p., 3) Pertti Julku ja Markku Julku 33890 p, 4) Matti Seppänen ja Sami Nousiainen 25745 p., 5) Antti Tuovinen ja Henri Liukko 22680 p., 6) Heikki Vatanen jaPetrus Kajova 14930 p., 7) Vesa Makkonen ja Juha Makkonen 10475 p., 8) Kaisu Inget ja Aulis Behm 9925 p., 9) Reima Sorokin ja Seppo Liukkonen 9515 p., 10) Janne Lintunen ja Saku Nousiainen 8150 p.

Kilpailussa kultaa voittanut joukkue Petrus Laitinen ja Sere Reiman (kesk.), hopealle sijoittuneet Niko ja Matti Liukko (vas.) ja pronssia voittanut joukkue Pertti ja Markku Julku (oik.).