ONKI24-kilpailussa saatiin saaliiksi komeita särkikaloja – kilpailussa valtteina hyvät kalastustaidot ja vähintään yhtä hyvä paikkatuntemus

Kilpailun suurimman seipin ilmoitti Fiilistely-sarjaan osallistunut Keijukalat. Kalalla oli pituutta 18 cm.

Teksti: Juha Ojaharju

Vuorokausi aikaa, kahden hengen joukkueet ja koko maa kilpailualueena. Kilpailukaloina seitsemän eri särkikalalajia, joista kolmen suurimman yhteispituus ratkaisee paremmuuden. Siinä Onki24-kilpailun keskeisimmät säännöt, joiden puitteissa kilpailtiin keskellä Suomen kesän kuumimpia helteitä.

Särkikalojen kalastus tarjoaa jännitystä ja vaatii rutkasti osaamista, etenkin kun kyseessä on kilpailutilanne ja kohteena mahdollisimman suuret kalayksilöt. Onki24-kilpailussa onkijoiden osaamista koeteltiin taas kokonaisen vuorokauden ajan. Tavoitteena oli viime vuoden tapaan saada kolme mahdollisimman pitkää särkikalaa.

Uuden lisähaasteen toi sääntömuutos, joka vaati kolmen eri lajia olevan kalan saamista kortille. Lajit olivat edelleen samat: lahna, ruutana, seipi, sorva, suutari, särki ja säyne. Jokaisella lajilla oli tuttuun tapaan oma pituuskerroin, jonka avulla pyrittiin tekemään eri kilpailukalat tasaveroisiksi. Sorvan pituuskerrointa oli hieman laskettu, koska sen suurkalaraja oli noussut vuoden takaisesta.

Iso sorva lipumassa haaviin. Kuva: Jani Laitinen.

Pro-sarja

Pärjääminen Onki24-kilpailussa vaatii paitsi hyviä kalastustaitoja, niin myös vähintään yhtä hyvää paikkatuntemusta. Tieto suurkala-apajista on välttämätöntä, jotta kilpailussa voi pärjätä.

Pro-sarjassa taidot ja tiedot olivat parhaiten kohdallaan Urpoerämies 1 -joukkueella, jonka muodostivat Olavi Kujanen ja Pauli Varsila. Voitto tuli 41 cm sorvalla, 41 cm ruutanalla ja 53 cm suutarilla. Heidän tuloksensa kertoimineen oli 198,08 cm.

Toiseksi sijoittui Urpoerämies Productions, jossa onkivat Teo Rohkimainen ja Oskari Kujanen. Lajit olivat samat kuin voittajajoukkueella, mutta aavistuksen lyhempiä; sorva 40 cm, ruutana 40 cm ja suutari 50 cm.

Pro-sarjan kolmanneksi ylsi joukkue Kanaalin Tonkijat, eli Juuso Triipponen ja Samu Laaksovirta. Myös heidän kortiltaan löytyi suutari 52 cm ja ruutana 40 cm, mutta edellisistä poiketen myös särki, jolla oli pituutta komeat 35 cm.

Pro-sarjan voittaneeseen Urpoerämes 1 -joukkueeseen kuuluneella Pauli Varsilalla on suutari siiman päässä. Kuva: Olavi Kujanen.

Fiilistely-sarja

Fiilistely-sarja on räätälöity heille, jotka haluavat olla mukana kilpailussa, mutta kalastaa hieman rennommalla otteella. Sarjaan tehty sääntömuutos salli kalastamisen Pahalammen ja Ponnin kaltaisilla järvillä, joihin istutetaan onkikaloja ja kalastamiseen tarvitaan erityinen kalastuslupa. Sääntömuutoksen toivottiin madaltavan kynnystä kilpailuun osallistumiselle.

Fiilistely-sarjan ylivoimaisen voiton veivät Heikki Salmela ja Simo Rantanen joukkueella Peruna. Heidän kortiltaan löytyivät 41 cm ruutana, 50 cm suutari ja 34 cm sorva. Yhteistulos kertoimilla laskettuna oli 182,7 cm.

Hopeasijalle onkivat Pappa ja Petu eli Petrus Kajova ja Reijo Vatanen tuloksella 163,28. Kaloina 35 cm ruutana, 48 cm säyne ja 31 cm sorva. Kolmanneksi sijoittui Team Sensas Finland ry, jossa onkivat Henri ja Vili Lillman. Heidän tuloksensa oli 163 cm ja kaloina 47 cm suutari, 34 cm ruutana ja 29 cm särki.

Fiilistely-sarjan voittaneen, joukkue Perunan ruutana, jolla oli pituutta 41 cm.

Kalat ilmoitettiin tulosohjelmaan

Onki24-kilpailussa käytettiin tulosohjelmaa, johon osallistujat lähettivät saaliistaan valokuvan sekä laji- ja pituustiedon. Ilmoitukset tarkistettiin ja hyväksyttiin kilpailukeskuksessa ja ohjelma muodosti jatkuvasti päivittyvän tuloslistan. Sama järjestelmä oli käytössä Pilkki12- ja Pilkkikuu-kilpailuissa sekä esimerkiksi kevään HK-open kilpailussa.

Ohjelman kautta kilpailuista kiinnostuneet henkilöt pystyvät netissä seuraamaan tulosten kehittymistä vaikkapa kotisohviltaan. Toisaalta myös kilpailijat voivat hyötyä tulosten seuraamisesta ja tarvittaessa vaikkapa muuttaa taktiikkaansa kesken kilpailun.

Palkinnot

Kisan palkinnot lahjoitti Onkitukku.fi ja ne oli räätälöity juuri onkijoille sopiviksi.

Fiilistelysarja:
1. Milo Helyon onki-istuin
2.Traper GST Feeder -kela
3. Colmic Barbo onkilaukku + valinnan mukaan Traper-mäskejä tai -pellettejä

Pro-sarja:
1. Milo Helyon onki-istuin + Traper STX Feeder -kela
2. Traper GST Feeder -kela + + valinnan mukaan Traper-mäskejä tai -pellettejä
3. Traper STX Feeder -kela + Colmic Barbo -vapalaukku

Onki24 suurimmat kalat 2022

Lahna 57 cm, GoFish Kokkola, Pro
Ruutana 41 cm, Urpoerämies 1, Pro ja Peruna, Fiilistely
Seipi 18 cm, Keijukalat, Fiilistely
Sorva 41 cm, Urpoerämies 1, Pro
Suutari 53 cm, Urpoerämies 1, Pro
Särki 36 cm, Kalakeitto, Pro ja Viimeinen Ananas, Fiilistely
Säyne 54 cm, HoPe, Fiilistely

Kilpailun suurin sorva nousi Urpoerämies 1 joukkueelle. Kuva Jani Laitinen.

Tulokset

Fiilistely-sarja

Pro-sarja