Suomelle kultamitalisadetta PM-pilkissä Liperin Kirkkolahdella

Ahventa nousi tasaisesti koko kilpailualueelta.

Teksti ja kuvat: Marcus Wikström

Pohjoismaiden pilkkimestaruuskisat järjestettiin tänä vuonna Suomessa, tarkemmin ottaen Liperin Kirkkolahdella. Kilpailuvesistö pidettiin kuitenkin totutusti salassa loppuun asti ja paljastettiin vasta perjantai-illan joukkuekokouksessa. Liperin Urheilukalastajat vastasi järjestelyistä ja saattoi tapahtuman kitkatta maaliin.

Perjantaina vuorossa oli harjoituskisa, joka pilkittiin Liperin Heposelällä kovassa tuulessa ja ajoittaisessa lumisateessa. Paikka oli hieman haasteellinen ja tuloksissa oli aika lailla hajontaa. Suurimman saaliin kiskoi Heikki Matikainen, jonka saalispussi painoi 6640 grammaa.

Kilpailijat saivat kuitenkin hieman tuntumaa lajiin, ja illan joukkuekokousta odotettiin jännittyneissä tunnelmissa. Iltaseitsemän aikoihin koitti siten odotettu tilaisuus: osallistujien esittely ja kilpailuvesistön paljastus.

Karttakuvan avittamana kilpailunjohtaja Juha Kosonen kertoi kantavalla äänellään, hänhän ei omien sanojensa mukaan tarvinnut edes mikrofonia, kilpailuvesistön tarkemmat speksit ja paljasti avuliaasti useita ottipaikkojakin. Tilaisuuden päätteeksi joukkueet vetäytyivät hiomaan kilpapäivän taktiikkaa ja strategiaa.

Kalaa nousi vähän joka puolelta

Lauantai sarasti yhtä tuulisena kuin edellispäivä ja luntakin saatiin aika ajoin. Kilpapaikan piti Kososen mukaan olla kalaisa, ja oikeassahan hän oli. Aloitustööttäyksen jälkeen alkoi nousta kalaa vähän joka puolelta, eikä silmin nähden ollut havaittavissa mitään erillisiä hotspotteja.

Päivä ja kilpailu eteni ja oli huomionarvoista, kuinka vähän liikehdintää jäällä oli. Kun kaikki saivat kalaa, ei ollut tarvetta nopeisiin ja näyttäviin ryntäyksiin tai juoksulenkkeihin. Huomasin kuitenkin, että yksi suomalainen kilpailija oli siirtynyt aivan lähtöalueen tuntumaan, ja päätin tehdä kameran kanssa pistoksen sinne.

Raine Kortethan siellä oli, ja hyvin näytti kalan syövän. Hieman myöhemmin hän sai seurakseen Suomen Iida Issakaisen, ja he saivat kahdestaan istua tässä paikassa kilpailun loppuun asti. Se saattoi olla pieni virhearvio norjalaisilta ja ruotsalaisilta, koska molemmat suomalaiskilpailijat voittivat lopulta oman sarjansa.

Palkintojenjako pysyi yllätyksellisenä

Kilpa-alueen ollessa vain 2, 4 kilometriä pitkä, ei päätösmerkin jälkeen kilpailijoilta kestänyt kauan saapua maalialueelle. Saalisseulan tuntumaan alkoikin pikkuhiljaa muodostua jono. Vaa´alle päästiin vain yksi kilpailija kerralla, ja jokainen sai sääntöjen mukaisesti nähdä oman saaliinsa painon.

Kilpakortit katosivat kuitenkin kilpailusihteerin taskuun, ja siten varmistettiin, että palkintojenjako pysyisi yllätyksellisenä loppuun saakka. Punnituksen aikana saimme myös arvovaltaisen vieraan paikalle, kun SVK:n puheenjohtaja ja kansanedustaja Seppo Eskelinen pistäytyi hetkeksi luonamme rupattelemassa.

Palkintotilaisuutta edelsi totutusti banketti ja ruokailuvälineiden kilinä sekä iloinen puheensorina täyttivät hotelli Kimmelistä varatun salin. Ruokailu sujui leppoisissa tunnelmissa, mutta pinnan alla oli selkeästi havaittavissa jännittynyttä odotusta.

Noin kello kahdeksan päästiin avaamaan jo etukäteen mainostettua livelähetystä ja palkintojenjako sai alkunsa. Kilpailunjohtaja oli buukannut meille arvovaltaisen vieraan, ja ennen mitaleiden kauloihin ripustamista saimme kuulla Pohjois-Karjalan maakuntajohtajan Markus Hirvosen englanninkielisen tervetuliaispuheen. Hirvonen jäi vielä puheensa jälkeen avittamaan Kososta mitalien jaossa, eli iso kiitos myös hänelle!

Naisjunioreissa Ida Issakainen pokkasi kultamitalin

Naisjunioreiden sarjassa Suomen Iida Issakainen pokkasi kultamitalin. Ruotsin Elsa Nyberg oli toinen ja Norjan Juliane Andrea Jörgensen kolmas. Miesjunioreiden sarjavoitto tuli sekin Suomeen, kun Hiski Humaloja pilkki itsensä korkeimmalle korokkeelle. Hopea- ja pronssisijat menivät Norjan Johan Ruudille ja Torjus Ödegårdille.

Naisten sarjassa suomalaisten voittokulku sen kuin jatkui. Kulta meni Marianne Viinikaiselle ja hopealle ylsi Norjan Kjersti Solli. Pronssimitali ripustettiin Ruotsin Susanne Häggrothin kaulaan. Miesten mittelön voitti Suomen Raine Kortet yli kuuden kilon tuloksellaan. Hänen saalispussinsa oli samalla koko kilpailun painavin. Kakkos- ja kolmossijat menivät tällä erää Ruotsille.

Naisveteraanisarjan 55v. voitti Norjan May Helene Leikåsen. Hopeamitalin nappasi Suomen Paula Saarinen ja pronssin Riitta Pekkinen, hänkin Suomesta. Miesveteraanisarjassa 55v. Suomen Esko Voutilainen voitti kultaa. Hopeamitalikin jäi Suomelle, kun Harri Nikula jätti kolmanneksi tulleen Norjan Finn Erik Lerdalen taaksensa.

Naisveteraanien 70v. sarjavoitto meni Norjan Sonni Ingunn Sagnesille, ja hopean sai Suomen Sirpa Vuohelainen. Pronssimitalin pokkasi vuorostaan Suomen Tuula Arila. Miesveteraaneissa 70v. Suomen Toivo Saari pokkasi kirkkaimman mitalin, ja hopean sai Raimo Tuominen. Norjan Halfdan Sangnes vei kolmannen sijan.

Maiden mittelössä myös suomalaisjuhlat

Maiden välinen mittelö päättyi jälleen Suomen juhlaan. Sinivalkoisten yhteistulos nousi hieman yli 95 kilon, jättäen toiseksi tulleen Norjan parinkymmenen kilon päähän. Norja kilpaili kahden kilpailijan vajaalla miehistöllä ja yllättyi itsekin hopeamitalistaan.

Ruotsi sijoittui tällä kertaa kolmanneksi, vajaan puolentoista kilon erotuksella Norjaan. Suomen kapteenit Jouni Neuvonen ja – ainoana jäällä juosseena – Mika Issakainen saivat kultaiset mitalit kaulaansa, ja lisäksi uudehkon kiertopalkinnon vuodeksi eteenpäin.

Kilpavesistö- ja muista siihen liittyvistä järjestelyistä vastasi Liperin Urheilukalastajat yhteistyössä Pohjois-Karjalan Vapaa-ajankalastajapiirin kanssa. SVK:n erityiskiitos menee mikrofonittomalle Juha Kososelle, joka apujoukkoineen jaksoi häärätä vähän joka puolella. Karjalan avuliaisuus ja vieraanvaraisuus loisti tämän porukan ansiosta tapahtuman kaikilla osa-alueilla.

Suomen maajoukkue haluaa kiittää kaikkia tukijoitaan: Liperin kunta, Ellu vieheet, Sälli Oy, Savon Kuljetus Oy, VA-Varuste, Koskenmyllyn Korjuu, Kuljetus Antti Lahti Oy, FM Timber, Ruoto Oy, Kuljetus Villman Oy, Lisäpalvelu Helsinki Oy sekä UPM.

Tulokset

Suomen Iida Issakainen ja Raine Kortet saivat istua rauhassa muilta.