Suomi yhdeksäs MM-morrissa Latviassa

Mormuskoinnin MM-kisat Latviassa Mazais Balterzers -järvellä olivat järjestelyiltään onnistuneet.

Mormuskoinnin MM-kisat järjestettiin Latviassa 24.–26. helmikuuta. Kilpailut pidettiin lähellä Riikaa sijaitsevalla Mazais Balterzers -järvellä turvallisissa jääolosuhteissa. Kilpailuun osallistui 14 joukkuetta ja Suomi sijoittui sijalle 9. Maista paras oli Ukraina ja henkilökohtaisen mestaruuden voitti Venäjän Dmitry Eliseev.

Suomen joukkueessa pilkkivät Petri Ahola, Vesa Kuusela, Harri Nikula, Seppo Pönni, Jussi Rossi ja Samppa Ylönen. Joukkueen johdosta ja valmennuksesta vastasivat Kimmo Lintilä sekä Elisa ja Olli Saarela.

Läheinen meri ja sen vedenkorkeuden vaihtelut vaikuttivat kilpailuvesistön veden korkeuteen sekä virtaukseen. Pilkkisyvyys kisassa oli 2-6 metriä. Kilpailukalat muodostuivat pääosin särjistä, pienistä lahnoista, ahvenista ja kolmipiikeistä.

Kala oli huonolla syönnillä ja sen tartuttaminen haasteellista. Syöttämisessä oli käytettävä toukka- tai mäskisyöttöä sen mukaan, mitä kalalajia tavoiteltiin.

Jo kilpailun aikana ja sen jälkeen Suomen joukkue on ideoinut uusia tapoja kehittää osaamistaan. Se on myös aloittanut valmistelut ensi vuoden MM-kilpailuihin, jotka todennäköisesti käydään Kazakstanissa. Erityisesti syöttötaitoa pitäisi parantaa ja treenipäivien toiminnan ja valmennuksen kehittyä.

Suomen joukkueen kilpailijat ja johtoporras yhteiskuvassa. Joukkue kiittää järjestäjiä onnistuneista kisoista ja sponsoreitaan Hyötypaperi Oy:tä ja Stora Ensoa tuesta.
Suomen joukkueen kilpailijat ja johtoporras yhteiskuvassa. Joukkue kiittää järjestäjiä onnistuneista kisoista ja sponsoreitaan Hyötypaperi Oy:tä ja Stora Ensoa tuesta.

Tulokset, henkilökohtainen kilpailu

Tulokset, joukkuekilpailu

Teksti ja kuvat: Elisa Saarela

MM-morri 2017 – kapteenin silmin

Suomen kapteenin Elisa Saarelan MM-päiväkirjan merkintöjä eli morrihommia Latviassa:

20.2.2017 Kotikamaralla 23:41
Toukkaprobleemia! Eilen illalla tuli myöhään viestiä, että jokerin toimituksessa on ongelmia. Saattaapi saada tai sitten saattaa olla, ettei saada. Tämä päivä on mennyt asiaa selvitellessä.

Venäläiset yrittävät saada toukkaa toimitettua, jos kuljettaja saa viisumin Latviaan tällä aikataululla. Virallinen kisatoimittajakin ilmoitti illalla, että saattaa olla toukkaa jopa jo perjantaina. Kun tiedossa on näillä näkymin pikkuahvenen pyyntiä, on tilanne lähes sama kuin olisi menossa pilkille ilman kairaa.

21.2.2017 Matkalla lentokentälle 8:16
Huomasin aamulla check-in-kirjausta tehdessä, että Pönnin nimeen oli tullut yksi n-kirjain liikaa. Ei muuta kuin soittamaan Finnairin asiakaspalveluun. Hetken selvityksen jälkeen asiakaspalvelija kysyi, että onkos tämä se pilkkihullu Pönni. Oli katsonut juuri Areenasta dokumentin. Hommat hoitui ja toivotettiin kireitä siimoja. Pönni tai Trump – riittää, että nimi on riittävän tunnettu.

21.2.2017 Helsinki-Vantaan lentokenttä 14:20
Normaalia! Puolet joukkueesta on matkalla kohti Riikaa, kun joukkueenjohto päätti jatkaa palaveria Helsingin lentokentällä. Pohjoisenpää luotti VR:n sijasta Finnairiin ja täällä sitä ollaan jatkolennolta myöhästyneenä. Toukista ei mitään tietoa. Voitto näyttää lähes varmalta.

21.2.2017 Riika 23:45
Perille päästiin ja joukkue kokoontui yhteen. Salmon kavereiden kanssa keskusteltiin sponsoriasioista ja kapujen kokous saatiin pidettyä. Huomenna kuvataan porukka uusien Torvi-kenkien kanssa. Jäät ovat heikentyneet, mutta jäällä turvallista liikkua. Viron Mati kertoi joukkueen treenanneen täällä kolmena viikonloppuna. Joka kerta järvi oli ollut erilainen. Ainars Eglitis kertoi kalan olevan pientä ja haasteellista pyydettävää. Alla on kartta ruutujen sijainnista.


22.2.2017 23:40 Jäällä ja uusia monoja

Ensimmäinen harjoittelupäivä. Kilpailualue jakaantuu järveen saapuvan kanaalin kahdelle puolelle. Kilpailu käydään ensimmäisenä päivänä kanaalin vasemmalla ja toisena päivänä oikealla puolella. Porukkaa jaettiin koekalastamaan kolmeen osaan, joista osa pääasiassa kalasti toukalla ja osa mäskillä.

Päivän yhteenvetoa. Vasemmalla kädellä olevissa päätyruuduissa rantavedessä on hyvin särkeä 1/3 mitalta rannasta. Lähempänä kanaalia 3,5 metrin penkassa on pikku lahnaa. Jokisuulla syöttö on tehtävä suppilolla virtauksen vuoksi. Särki aktivoituu mäskiin. ”Hartsan” sanoin, tulisi löytää keino siihen, miten syvemmältä saadaan kalaa houkuteltua myös särkiruuduissa, jos aiotaan voittaa tämä peli.

Oikealla kädellä kaksi ensimmäistä ruutua on kalaisempaa, mutta päädyn viimeisissä ruuduissa on hyvin nahkeaa. Huomiseen startataan kokeilemalla syöttöä syvässä sekä mäski/toukkaversiota. Jokerit saapunevat perjantaiaamuna kalliimmalla hinnalla. Shoppaillakin on ehditty tänään. Koko porukalla on uudet kengät jalassa. Kalastuskuvia ei vielä ole laittaa, kun kameramies tullasi päivän vesien syvyyksiä.

23.2.2017 17:18 Treeniä, treeniä
Tänään veden korkeus oli noussut 20 cm. Järvi on kanaalin kautta lopulta yhteydessä mereen ja meriveden korkeus vaikuttaa tähän lampeen. Eli virtausta on ja suppilosyötöksi menee. Mutta mitä syötetään ja mihin syötetään? Huomenna päästään kokeilemaan jokerilla syöttämistä.

Rantakala on pientä ja senkin syönti huononi eilisestä. Kun rantareiän kolmen millin kuulaan ei ottanut, muuttamalla 0,05 siimaan ja 1,8 kuulaan saattoi samasta reiästä ottaa kolme kalaa putkeen. Syvän syöttörei’istä tuli yksittäisiä sattumakaloja. Eli kalaa on varmasti myös 3-4 metrin penkassa.

Mutta mitä lähteä missäkin ruudussa kisan aikana pyytämään? Siinäpä vasta on kysymys. Huomenna kuitenkin suunnataan järvellä täysin puhtaalle alueelle treenaamaan ja jätetään kisaruutualue rauhaan. Tänään illalla ovat avajaiset. Sitä ennen täytyy käydä ostamassa itselle kalastuslupa, kun ei enää jaksa vain katsoa. Jos vaikka saisi yhden kalan.

24.2.2017 20:28 Aurinkoa ja särkeä
Tänään paistoi aurinko niin, että naamaa helottaa vieläkin. Pidettiin tunnin harjoituskisa puhtaalla alueella, josta saatiin käsitystä ahvenen ja pikkusärjen käyttäytymisestä. Saatiin huomata, että jos kalaa ei ole, niin sitä ei myöskään kerry. Kalan syönti heikkenee huomattavasti parin innokkaan kalan jälkeen. Morrin vaihto aktivoi kalaa.

Toinen harjoitus tehtiin särkipitoisessa alueessa. Pintaan nousi myös pientä lahnan/pasurin välimuotoa reilusti. Syvemmällä särjen paino kasvoi. Särjen sai hetkellisesti aktivoitumaan lisäsyötöllä, mutta syönti hyytyi lopulta.

Huominen on haasteellinen päivä. Jokaisessa ruudussa on lopulta tehtävä päätös siitä, mitä kalaa ruudussa pyydetään. Jokin aavistus ruuduista on, mutta kaikki ei todellakaan ole vielä selvää. Huomenna ollaan illalla taas viisaampia.

25.2.2017 17:12 Sellainen punnitus
Punnitus ohi ja sijoitus tiedossa tältä päivää. Eli 8. sija ja 15 pistettä pronssista jäljessä. Osassa ruuduista voitot tulivat rannasta ja osa tuli syvemmällä pikkulahnaa pyytämällä. Jussi pärjäsi lahnaruudussa ja Vesku särki/ahvenruudussa. Pönni katkoi siimat lahnalla, jolla olisikin kivunnut melko korkealle.

Ei kisaa ilman Venäjän kikkailua. Isoa onkitoukkaa sai ottaa 0,25 l ja jokeria 0,75 l. Yllätys, yllätys – venäläisiltä löytyi 0,25 l isoa onkitoukkaa ja 0,75 jokerin ja keskikokoisen onkitoukan sekoitusta.

Ensin heiltä evättiin sekoitustoukan vieminen ruutuun, mutta lopulta he saivat ottaa 0,5 litraa sekoitusta. Keskustelin Igorin kanssa asiasta kilpailun aikana. Keskustelu jatkuu puolen tunnin päästä kapteenien kokouksessa. Nyt on nestetankkaus meneillään, että jaksaa istua varmasti pitkään kapteenien kokouksessa. Venäjän joukkueelle tulee varmaankin joukkuerangaistus. Näillä mennään.

25.2.2017 22:03 Muutamia otoksia
Palaveri on pidetty ja huomisen taktiikka mietittynä. Jokseenkin osittain tympäisi lukea keskiviikon treenipäivän illan muistiinpanoja, joista suurin osa havainnoista oli ihan oikeita. Kyllä tällä porukalla kokemusta on. Vielä kun osattaisiin vetää kaikki havainnot yhteen. Katsotaan huomisen punnituksessa, opittiinko tästä päivästä mitään.

26.2.2017 15:38 Jaahas, punnitus alkaa
Ensimmäisenä on Harrin ruutu. Harri 8/14, ruutu voitto 1350 g, Harrilla 700 g.
Seuraavana Pete. Pete 9/14, ruutu voitto nippa nappa kilo, Pete 410 g.
Kuusela kehiin. Vesku 8/14, ruutu voitto Peteris 1805 g, Vesku 935 g.
Seuraavana Seppo. Seppo 9/14, ruutuvoitto 1950 g, Seppo 1265 g.
Katsotaas poikkeaako Jussi joukkueen linjasta. Jussi 10/14, ruutuvoitto 1795 g, Jussi 1265 g.
Suomen sijoitus 9/14.

27.2.2017 06:02 Juhlat on nyt sitten juhlittu
Kilpailu oli tiukka. Taas kerran huomattiin, että Suomen syöttötaito on riittämätöntä ja takapuolen pitäisi nousta toisinaan useammin pilkkijakkaralta. Tänä vuonna ensimmäisenä päivänä tehtiin täysin oikeita toimia ja havaintoja treeneissä. Mutta kysymys on siitä, miten muodostetaan kokonaisuus oikeaan taktiikkaan. Treenipäivien toiminnan ja valmennuksen tulee kehittyä.

Mike McNettin sanoin, kilpailu on täysin eri kuin vuonna 2009, kun he aloittivat tämän show’n. Esityötä pitää tehdä rajusti, että hommassa voi onnistua. Kuopion kisa olkoon hyvä esimerkki tästä. Hyvä valmistautuminen tuo menestystä. Suomen joukkue oli tasainen, mutta tason pitää nousta, että kilpailussa pystyy pärjäämään myös silloin, kun kalastetaan pientä kalaa ja pieniä määriä. Normi ahvenkilpailut eivät tätä tasoa nosta.

Reissun aikana Suomen joukkue sai useita ehdotuksia, joiden avulla tasoon pystyttäisiin varmaankin vaikuttamaan. Sekä Liettuan että Viron puolelta tuli ehdotus, että heidän joukkueensa tulisivat keväällä kisoihin Suomeen, kun kalastuskausi heillä on jo päättynyt. Tätä voidaan lähteä suunnittelemaan vuoden päähän keväälle yhteistyössä Salmon kanssa. Joukkue voi kerätä rahaa omiin kustannuksiin, kun samalla saadaan näkyvyyttä sponsorille ja lajille. Suomeen saadaan kunnon ruutukisoja.

USA ehdotti, että ensi vuoden kisaan valmistaudutaan yhdessä. Jos kyseessä on Kazakstan, joka näyttää varmalta ehdokkaalta, joukkue lentäisi tekoaltaalle treenaamaan yhdessä yhdysvaltalaisten kanssa jo aikaisemmin. Ja mikä tärkeintä, laji tarvitsee uusia Samppoja. Uusia kavereita, joilla on halu kehittyä, jotka imee tietoa ja joilla ei lopu huumori Suomen joukkueen sisällä.

27.2.2017 06:23 Kotia kohti
Se on sitten isäntien herätys 10 minuutin päästä. Aamupala, pakkaaminen ja sitten nokka kohti kotia. Kyllä täältä joutaa jo pois!