Viehekalastuksen SM Vaasassa: Team Hurjat voitti kumpanakin päivänä ja vei mestaruuden ylivoimaisesti

Joni ja Niilo Harju palkintoveneessään. Kuva: Juha Ojaharju.

Teksti: Juha Ojaharju

Järjestyksessään neljännet Viehekalastuksen SM-kilpailut järjestettiin Vaasan merialueella. Edellisistä vuosista poikkeava ympäristö haastoi osallistujat jälleen kahtena peräkkäisenä päivänä. Kalaisalla kisa-alueella kortit täyttyivät useimmilla venekunnilla.

Viehekalastuksen SM -kilpailu järjestettiin 17.–18. kesäkuuta Vaasassa. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Viehekalastuksen SM ratkaistiin merioloissa. Kilpailualueen muodostivat Vaasan kaupungin vesialue, Gerbyn ja Västervikin osakaskuntien vesialueet sekä iso osa Sundomin osakaskunnan vesialueesta.

Alueelle mahtui monenlaista ympäristöä; matalaa kasvillisuusaluetta, suojaisia lahtia, rakennettua rantaa, virtaavia salmia, sisä- ja välisaaristoa sekä ulkosaariston reunaa. Vaasan saaristo ja Merenkurkku yleensäkin tunnetaan kivistä ja mataluudestaan. Kiviä alueella riittääkin. Silti yhtään karilleajosta johtuvaa moottoririkkoa ei kisan aikana nähty. Nykyaikainen kaikuluotaintekniikka helpottaa matalilla alueilla liikkumista, kun liveluotaimella voi havaita edessä olevat kivet jo turvallisen välimatkan päästä.

Veneet ryhmittymässä lähtöviivalle ennen SM-Ahven-kilpailua.Kuva: Juha Ojaharju.

SM-Ahven

Ensimmäisenä kilpailupäivänä eli perjantaina 17.6. kilpailtiin SM-Ahven. Alueella on hyvät ahvenkannat, mutta paikallisissa heittokalastuskilpailuissa on kalastettu lähinnä vain haukea. Siltä osin tilanne oli kaikille uusi. Toki alueella oli harjoiteltu runsaasti ennen kilpailua ja paikallisilla oli pitkä kokemus ahvenenkalastuksesta kilpailualueella.

Kisan aikana Västervikin vesillä sijaitseva Strömsön salmi veti puoleensa paljon venekuntia. Virtaava salmi oli mitä ilmeisimmin ahventen mieleen. Kyseessä on muuten sama paikka, jonka rannalla kuvataan Strömsö-ohjelmaa.

Ahvenpäivän voiton otti Team Hurjat eli Joni ja Niilo Harju tuloksella 175 cm. Heillä oli päivän toiseksi suurin kala, 40 cm pituinen komea ahven. Muut ahvenet Team Harjun kisakortilla olivat pituudeltaan 37, 35, 34 ja 29 cm. Voittokalat nousivat ahvenvidan keskeltä pienellä jigillä.

SM Ahven, mitalistit. Kuva: Juha Ojaharju.

SM-Hauki

Toinen kilpailupäivä toi mukanaan sateen ja SM-Hauki kilpailtiin näin ollen märissä olosuhteissa. Määrällisesti haukia nousi hyvin, mutta sade ehkä hillitsi suurten haukien ottihalukkuutta, sillä keskikoko jäi suhteellisen alhaiseksi.

Päivän suurimman hauen ilmoitti Team Hurjat ja sillä oli mittaa 101 cm. Hauki nousi täsmäkalastamalla liveluotaimen avulla. Kun Team Hurjien muutkin hauet olivat keskimäärin muiden ilmoittamia kaloja pidempiä (93, 93, 79 ja 77 cm), oli haukipäivän voitto selvä. Voittotulokseksi muodostui 443 cm, joka oli yli 40 cm parempi kuin toiseksi tulleella venekunnalla.

SM Hauki, mitalistit. Kuva: Juha Ojaharju.

Venekunta- ja joukkuesarja

Viehekalastuksen SM-kilpailun venekuntasarjan voiton vei ylivoimaisesti Team Hurjat. Voitto SM-Ahven ja SM-Hauki -kilpailuista toi kaksi sijoituspistettä, eikä sen paremmaksi enää voi pistää. Kun vielä joukkuekaveri Team Humminbird – Ruoto sijoittui venekuntasarjassa kuudenneksi, tuli Harjuille kultaa myös joukkuesarjassa yhdessä Peter Lahden ja Henri Petron kanssa.

Menestyksekäs Team Hurjat

Team Hurjat, eli isä ja poika Harju vei Vaasassa lähes kaiken, mitä oli tarjolla; SM-Ahven kultaa, SM-Hauki kultaa, Viehekalastuksen SM venekuntasarjan kultaa, Viehekalastuksen SM joukkuesarjan kultaa ja kisan suurin hauki. Ainut mikä jäi puuttumaan, oli kisan suurin ahven, tosin siitä uupui vain yksi sentti!

Viehekalastuksen SM-kilpailun pääpalkintona ollut Alutroll 500 Megasnapper DC + Tohatsu MFS60 sekä päiväkohtaiset pääpalkinnot lähtivät siis Vaasasta isä ja poika Harjun mukaan.

Team Hurjat on menestynyt Viehekalastuksen SM-kilpailussa myös aiemmin, sillä viime vuonna he voittivat joukkuesarjan yhdessä Team Ursuitin kanssa ja sijoittuivat venekuntasarjassa hopealle.

Viehekalastuksen SM, kolme parasta venekuntaa. Kuva: Juha Ojaharju.

Rohkeasti mukaan kisaan

Kilpailun ilmoittautumisvaiheessa kuului kommentteja siitä, että Vaasan saariston maine kivisenä ja jopa vaarallisena alueena oli saanut osan venekunnista jättäytymään pois kilpailusta. Toisaalta osa Vaasan ja lähialueen venekunnista epäröi osallistumistaan, kun he epäilivät pärjäämismahdollisuuksiaan kisaan tulevia ”pro”-venekuntia vastaan.

Kummatkin epäilyt osoittautuivat lopulta jokseenkin turhiksi. Kuten jo edellä on todettu, niin yhtään moottoria ei rikkoontunut karilleajon seurauksena, eikä hinausapua tarvittu. Monet paikalliset ja lähialueen venekunnat pärjäsivät kisassa loistavasti, mikä oli hyvin arvattavissa ennen kilpailua. Paikallistuntemus on aina eduksi. Varsinkin Vaasan saariston kaltaisella matalalla vesialueella, jossa kaikuluotaintekniikasta ei ole yhtä suurta etua kuin syvemmissä vesissä.

Team Hurjat ja kilpailun suurin 101 cm hauki.

Keskeiset säännöt
– Kilpailu koostuu erillisistä SM-Ahven ja SM-Hauki -kilpailupäivistä, joissa viisi pisintä kalaa/laji otetaan tuloksissa huomioon. Kolme parasta venekuntaa palkitaan kumpanakin päivänä.
– Viehekalastuksen suomenmestaruudesta kilpaillaan venekunta- ja joukkuesarjoissa, joissa päiväkohtaiset sijoituspisteet ratkaisevat paremmuuden.
– Venekuntaan kuuluu 2 henkilöä, joukkueeseen 2 venekuntaa. Joukkuesarjaan saavat osallistua yritykset ja SVK:n jäsenseurat.
– Kukin kilpailija saa käyttää kerrallaan vain yhtä vapaa ja viehettä.
– Kalat kuvataan mittalaudalla ja kuva lähetetään kännykällä tulosohjelmaan.
– Välikoon kaloja saa ottaa itselleen ruokakaloiksi.

Kantotärppi ja 41 cm ahven.

Viehekalastuksen SM 2022 tulokset

– SM-Ahven 2022

– SM-Hauki 2022

– Viehekalastuksen SM 2022 joukkuesarja

– Viehekalastuksen SM 2022 venekuntasarja

Katso kisan FB-sivulta Team Hurjien haastattelu, jossa he kertovat kuinka voitto tuli Vaasassa: