”Elämäni paras kala tähän mennessä” – Janin lippaan iski ennätystaimen Merikarvianjoella

Jani Heikkilä ja hänen Merikarvianjoelta saamansa ennätystaimen.

Merikarvianjoki on turkulaiselle Jani Heikkilälle, 32, sangen tuttu kalapaikka. Hän kertoo käyneensä siellä kalassa säännöllisesti noin viiden vuoden ajan. Meneillään olevan syyskuun ensimmäisenä päivänä hänen lippaansa tärppäsi siellä meritaimen, joka painoi peräti 5,1 kiloa. Pituutta tällä Janin ennätystaimenella oli 80 senttiä.

Tätä Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön ylläpitämään suurkalarekisteriin ilmoittamaansa taimenta Jani pitää elämänsä parhaana kalana tähän asti. ”Se on myös ensimmäinen saamani suurkalarekisterin ilmoitusrajaan yltänyt kala. Lähimmäksi olen aiemmin päässyt Kuivajoelta saamallani 950-grammaisella ahvenella”, hän selvittää.

Jani kertoo käyvänsä Merikarvianjoella kalassa muutaman kerran vuodessa. Tavoitekalana on varsinaisesti kirjolohi, mutta myös taimenen tärpit ovat joella mahdollisia. ”Lopullinen paikka valikoituu kulloisenkin vesitilanteen mukaan, mutta Lankosken, Holmankosken ja Puukosken olosuhteet käydään yleensä tarkistamassa.”

Änkilllä tällä kertaa

Syyskuun ensimmäisenä Janin ja hänen kavereidensa kalapaikkana oli vaihteeksi Änki, jossa he heitellessään havaitsivat useammankin ison kalan puljaavan. ”Ihmettelimme kun ne eivät ottaneet mihinkään”, mainitsee Jani, joka itse kalasti sillä kertaa yhdeksängrammaisella mustaperäisellä Lotto-lipalla. Jokikalastuksessa hän kertoo käyttävänsä lipan lisäksi heittoperhoja ja pieniä lusikkauistimia.

”Sitten tämä ”kaveri” kuitenkin otti ja ajattelin aluksi, että nyt on kiinni kookkaamman puoleinen hauki, kun kala ei tehnyt mitään syöksyä, vaan oli pikemminkin raskas ja rauhallinen. Kun sain sen lähelle rantaa, näimme, ettei se olekaan hauki, vaan suuri taimen.”

Silloin Jania alkoi jännittää, tuleeko kala ylös asti, sillä hänellä oli käytössään UL-välineet eli Okuma Safina 1000 -kela, UL-vapa 185 cm ja 0,10 mm:n kuitusiima. ”Kun ei ollut tullut suurta aiemmin, niin ajattelin pärjääväni nytkin kevyillä välineillä”, hän sanoo.

Tuli suhteellisen helposti

Lopulta Janille jäi tunne, että tämä suurtaimen tuli ylös suhteellisen helposti noin varttitunnin väsytyksen jälkeen. ”Tosin ilman haavimiehenä toimineeen Perttu Silvennoisen apua kala olisi jäänyt saamatta. Sen verran haastava paikka se oli, mutta tiimipelillä onnistuimme”, Jani kiittelee.

”Vapautin taimenen, mutta jouduin ensin elvyttelemään sitä noin viiden minuutin ajan, ennen kuin se oli valmis päästettäväksi takaisin. Lopulta se oli kuitenkin lähtiessään ihan virkeä ja uskon sen jatkavan elämäänsä hyvävoimaisena”, Jani arvioi.

Hän kertoo ottavansa kirjolohen lähes aina ruokakalaksi ja lisäksi valikoiden muista lajeista kooltaan sopivimmat. ”Alamittaiset tietysti vapautan, samoin yleensä myös isoimmat yksilöt.”

Jani kertoo kalastavansa paljon myös haukea ja ahventa lähinnä mereltä, sillä hän asuu Turussa, jonka saaristossa hänellä on mökki. ”Kalastanut olen niin kauan kuin muistan”, myös retkeilyä ja ulkoilua harrastava Jani selvittää.

Jani Heikkilän 5,100-kiloinen (80 cm) meritaimen

Pyyntipäivä ja -aika: 1.9.2019 klo 10.00
Pyyntipaikka: Merikarvianjoki (Merikarvia)
Viehe: Bete Lotto -lippa
Kela: Okuma Safina noir 1000
Vapa: UL 185 cm
Siima: 0,10 mm kuitusiima

Lisätietoja suurkalarekisteristä ja suurkaloista

Teksti: Ismo Malin, Kuvat: Jani Heikkilä

Punnitus osoitti lopulta, että Jani Heikkilän Merikarviajoelta saama meritaimen painoi 5100 grammaa.