Kajaanin SM-kiiskipilkissä kaikki saivat kalaa – Vuottolahti oli tasapuolinen ja saalisvarma

Kirpeä pakkanen otti vastaan Kajaanissa Oulujärven Vuottolahdella järjestetyn SM-kiiskipilkin osallistujat.

Teksti ja kuvat: Matti Kulju

Sunnuntai 26. päivä helmikuuta valkeni Kajaanissa aurinkoisena, mutta hyvin kylmänä pakkasmittarin näyttäessä -27 asteen lukemia. Se ei kuitenkaan tunnelmaa pahemmin jäähdyttänyt, kun innokkaat pilkkijät ryhtyivät mittelemään taitojaan vuoden ensimmäisessä SM-kilpailussa kiiskiä narraten.

Auringon kivutessa päivän aikana ylemmäs taivaalle alkoi myös kireä pakkanen hellittää otettaan, ja ilmassa oli lopulta jopa jo hivenen kevään tuoksua.

Kisanäyttämönä toimi Oulujärven Vuottolahti, jonka jäälle kilpailijat säntäsivät SFC-Kohtauspaikan leirintäalueelta. Paikalle oli saapunut yhteensä 92 kisaajaa eri puolilta Suomea.

Kisapäivän aikana huomattiin, että kiiski tarjoaa pilkkijälle haastetta ja on siten hyvin mielenkiitoinen pilkittävä. Ehkä juuri siksi se ”koukuttaa” pilkinnän harrastajia vuodesta toiseen.

Vuottolahti oli tasapuolinen ja saalisvarma

Kilpailijat levittäytyivät melko tasaisesti pitkin kilpailualuetta. Toki jotkin alueet keräsivät pilkkijöitä hieman toisia enemmän. Lähtipä osa kilpailijoista tavoittelemaan myös niitä kuuluisia vastarannan kiiskejä.

Vuottolahti tarjosi saalista jokaiselle osallistujalle, ja kilpailualue keräsikin kiitosta tasaisuudestaan ja saalisvarmuudestaan. Myös jään päällä keliolosuhteet suosivat, sillä kulku oli jäällä vaivatonta ja napakkaa teräsjäätä oli helppo kairata.

Punnitusjonossa vaihdettiin kuulumisia ja vertailtiin saaliita.
Punnitus jännittää.

Ratkaisuissa grammatkin merkittäviä

Paremmuudet ratkesivat hyvin pienillä eroilla: esimerkiksi miesten joukkuekisassa ykkönen löi toiseksi tulleen vain neljällä grammalla. Kiiskipilkinnän yksi hienouksista onkin juuri tasaisuus, sillä jokainen pienikin kala voi olla hyvin ratkaiseva.

Kiisket nappasivat ahnaimmin pelkkiin morreihin, eikä surviaissääsken toukilla koukussa ollut ainakaan syöntiä heikentävää ominaisuutta. Tapsipilkeillä tehtiin myös komeita tuloksia, mutta vapojen herkkyyskärjet saivat olla kyllä viritettynä asentoon herkkä.

Palkintojen jaossa nähtiin paljon iloisia ilmeitä, ja taas kerran todettiin, että ”Kalastus maistuu” ja tarjoaa elämyksiä. Tästä on hyvä jatkaa kohti vuoden seuraavia Suomen mestaruuskilpailuja, jotka kilpaillaan Kuopiossa 18.3. Silloin lajina on mormuskointi.

Pilkkikansan päätapahtuma on sitten lauantaina 25. maalikuuta, jolloin pilkkijät päästetään irti Sotkamossa Nuasjärven jäälle pilkinnän SM-mitaleita tavoittelemaan.

Kaikkiaan Vuottolahdelle lähti 92 kilpailijaa kiiskejä narraamaan.

Kevättä kohti, pilkkien ja nauttien!

Tulokset