Kalastusmestarit kirittäjinä nuorten SM-toimintakisassa – Pohjanmaan pojat pokkasivat pokaalin

Lounais-Suomen ykkösjoukkue yrittää tunnistaa isotuulenkalaa.

Nuorten SM-toimintakilpailu järjestettiin elo-syyskuun vaihteessa jo 20. kertaa. Juhlakisan kunniaksi Särkisaloon kisailemaan ja nuorten joukkueita kirittämään oli kutsuttu myös TV:stä vuodelta 2014 tuttuja kalastusmestareita eli 17-20-vuotiaita nuoria.

Toimintakisaan saapui kaikkiaan yhdeksän nuorten joukkuetta viidestä eri vapaa-ajankalastajapiiristä sekä kolme kalastusmestareiden joukkuetta.

Tunnelma oli odottavan jännittynyt jo perjantai-iltana joukkueiden kokoontuessa Klippulan leirikeskukseen. Varsinainen kilpailu käytiin lauantaina ja sunnuntaina.

Järjestäjien tehtävänä monipuolinen rata

Toimintakilpailu avattiin tietokilpailulla, jota seurasi järjestäjän suunnittelema tehtävä. Järjestäjän tehtävänä oli tällä kertaa tehtävärata, jossa tarkkuusongittiin, heitettiin pelastusköyttä, tehtiin solmuja, tunnistettiin kasveja, arvioitiin painoa ja pituutta sekä laitettiin kalojen alamittoja suuruusjärjestykseen. Pienimuotoinen leirien luontopolku siis.

Hämeen ykkösjoukkue vei marginaalisella erolla tietokisan nimiinsä ja järjestäjien tehtävässä loisti Pohjanmaa.

Kisa jatkui taitoviestillä, jota varten siirryttiin Förbyyn satamaan. Viestissä ensimmäinen joukkueen jäsen rakentaa onkilaitteen, toinen onkii kalan ja kolmas perkaa sen. Nopeus ratkaisee. Lähtömerkin tultua alkoi kisajännitys näkyä. Ei ollut yksi tai kaksi onkilaitteen tekijää, joilla kädet tärisivät niin, etteivät painot meinanneet osua siimaan tai solmut solahtaa paikalleen.

Taitoviestissä konkarien kokemus näkyi ja selvän voiton nappasi kalastusmestarien turkoosi-joukkue, jossa kilpailivat Jarno Häkkinen, Julius Tiihonen ja Eemeli Ylinen. SM-mitaleista kamppailevista joukkueista Pohjanmaa oli nopein ja Lounais-Suomen ykkönen heti perässä.

Taitoviestissä ensimmäinen joukkueenjäsen rakensi onkilaitteen, toinen onki kalan ja kolmas perkasi sen.

Kalan tunnistamisessa mukana vaikeita lajeja

Ensimmäinen kilpailupäivä päättyi kalan tunnistustehtävään, johon oli saatu hankittua perin kattava valikoima lajeja, peräti kahdeksantoista. Mukana oli erittäin haastavia lajeja. Vai kuinka moni tunnistaisi esimerkiksi allikkosalakan, piikkimonnin, mustatäplätokon ja isotuulenkalan? Nuoret selvittävät tunnistuksen kokonaisuutena häkellyttävän hyvin.

Epäuskoiset huudahdukset saivat hymyn huulille tiettyjen lajien kohdalla: ”Tää on joku alien!”, ”Mikä mustekala tää on olevinaan?” ja ”Tällainen sinttikö meidän pitäisi tietää?” Jotkut olivat vissiin tottuneet isompiin kaloihin…

Kalantunnistuksen voiton jakoivat Lounais-Suomen ykkönen ja Etelä-Suomen kakkonen. Kalastusmestarien turkoosit antoivat myös vahvan näytön kolmannella sijallaan.

Taito- ja onkiviesti kisattiin Förbyn sataman aallonmurtajalla tasaisempien kalapaikkojen vuoksi.

Juoksu- vai kalastuskisa?

Toinen kisapäivä alkoi onkiviestillä, jossa jokainen joukkueen jäsen käy vuorotellen onkimassa kalan niin kauan, että kisa-aika päättyy. Kalojen kokonaispaino ratkaisi. Tässä nähtiin vauhtia, mutta ei onneksi kovin vaarallisia tilanteita, kun kahdentoista joukkueen joukko ravasi pitkin laituria onkipaikkansa ja vaihtoalueen väliä.

Kisassa nähtiin hyvin erilaisia taktiikoita. Suurin osa nuorten joukkueista todellakin kulki koko kisan ajan juosten ”parhaille apajille”, jotka tietty sijaitsivat mahdollisimman kaukana vaihtoalueesta. Kun taas esimerkiksi kalastusmestarien turkoosi ja vihreä joukkue ottivat hyvin lunkisti vaihtaen kävellen sen viisi tai kymmenen metriä onkipaikalleen.

Onkiviestin vei nimiinsä Etelä-Suomen ykkösjoukkue.

Kalaviestissä riitti vauhtia.

Päätöskisana oli perinteiseen tapaan tarkkuusheitto, jossa kokemus jylläsi. Kymppejä paukkui ja Rautasen Jannen lupaamia erikoispalkintoja meni useampia. Lopulta osakisan vei Hämeen ykkösjoukkue niukasti ennen Pohjanmaata ja Etelä-Savoa.

Tarkkuusheitossa kympit paukkuivat ja Rautasen Jannen lupaamia erikoispalkintoja meni useita.

Tasainen kisa

Kokonaiskilpailun voiton pokkasivat Pohjanmaan pojat Luka Toivonen, Lauri Heikkilä ja Aatu Koliini tasaisella suorituksellaan. Samalla viime vuoden pronssi kirkastui kullaksi.

Vastoin kaikkia tai ainakin oman väen ennakko-odotuksia hopeamitalit jaettiin Lounais-Suomen ykkösjoukkueelle, jossa kilpailivat viime vuoden kultajoukkueesta Joona Lavonen yhdessä koko kisan nuorimpien Aati Mattilan ja Manu Knaapisen kanssa. Täytyy nostaa Joonalle hattua, miten hän tsemppasi joukkuetoverinsa läpi kisan.

Pronssia vei tasaistakin tasaisemmassa väännössä Etelä-Suomen kakkosjoukkue Jesse Jaskari, Eero Tamminen ja Aatos Kiiskinen vain puolen pisteen erolla saman piirin ykkösjoukkueeseen.

Ensi vuonna kilpaillaan Pohjanmaalla. Toivottavasti lisää piirejä tuo joukkueen paikalle. Kiitos osallistujille sekä emännille Tertulle ja Kaijalle!

Teksti ja kuvat: Jaana Vetikko

Tulokset

Toimintakilpailun voitti Pohjanmaan joukkue, jossa kisasivat Luka Toivonen, Lauri Heikkilä ja Aatu Koliini.
Lounais-Suomen ykkösjoukkue nappasi hopeamitalit.
Kolmanneksi sijoittunut Etelä-Suomen kakkosjoukkue.