MM-perhokalastuksessa epätasaiset sektorit. 
Suomen joukkue paras järvellä.

Ville Ristolainen

Perhokalastuksen maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin Bosnia-Herzegovinan jylhissä maisemissa 16.-21. kesäkuuta. Kisojen keskuksena toimi Jajcen kaupunki noin 180 kilometriä Sarajevosta länteen, mikä oli kisan kannalta keskeinen paikka.

Kisojen päänäyttämöinä toimivat joet Sana, Sanica, Pliva ja Vrbast, sekä Plivsko-järvi.
Suomen joukkueen kokoonpano määräytyi viime vuoden ranking- sijoitusten perusteella. Joukkueen jäsenet olivat Jarkko Suominen, Jyrki Hiltunen, Tapio Penttilä, Jani Huhtaniska, Kai Kallio ja Saku Nieminen. Kapteenina toimi Ville Ristolainen.

Ottiperhot löytyivät  harjoituksissa

Suomen joukkueen harjoitusviikko piti sisällään kisajokien ja kisajärven lisäksi kalastusta myös majoituksemme välittömässä läheisyydessä olevalla Ribnik-joella. Näin varmistimme mahdollisimman kattavan kokemuksen erilaisista olosuhteista niin vesistön kuin kalojenkin osalta.
Harjoitusviikolla joukkue sai hyvän tuntuman jokiosuuksien yhden perhon-sääntöön. Järvellä oli mahdollista käyttää kolmea perhoa, mikä tuottikin hyviä tuloksia. Hyvän harjoitusviikon jälkeen odotukset kisaan olivat korkealla.
Toimiviksi perhoiksi joella osoittautuivat hopeakuulaiset nymphit koossa 14 ja 16. Quill-runkoiset nymphit toimivat hyvin, mutta myös gammarukset (katkaperho) tuottivat lupaavia tuloksia. Pintaperhoista 14-18 koon päivänkorennot olivat tehokkaimpia. Järvellä toimivimmat perhot olivat perinteisiä liitsejä eri väreissä. 

Kilpailua vaivasi  epätasaiset kalastuspaikat

Kisan aikana tuli selväksi, että jokisektorien poolit olivat hyvin epätasaiset. Valitettavasti kaikki Suomen joukkueen kalastajat joutuivat kalastamaan joella koko kisan ajan niin sanottua killer zonea (pyydystä ja tapa -aluetta), mikä tarkoitti sitä, ettei pooleista voinut taistella jaksovoitoista.
Suomen joukkue kalasti sovitun mukaisesti, mutta joukkueen poolien kalatiheys ei ollut release zonen (pyydystä ja päästä) poolien tasolla. Tämä aiheutti viime vuosiin verrattuna melko vaatimattoman sijoituksen. Järvellä Suomen joukkue oli paras, koska olimme ainoa maa, jonka jokainen kalastaja sai kalan jaksoltaan. Tämä oli erittäin hieno ja arvostettava suoritus.
Valitettavasti kisan jälkeen saimme kuulla, että kisaa väritti hyvinkin läpinäkyvä korruptio valvojien toimesta. Tämä vei pohjaa koko kisalta ja jätti valitettavia kysymysmerkkejä myös menestyneiden ylle.

MMperho_20150613_730x411
Jyrki Hiltunen väsyttää nymfiin napannutta kalaa.

Tulokset (p.)

Joukkueet:

1) Espanja 200,
2) USA 228,
3) Bosnia & Herzegovina 270,
4) Ranska 271,
5) Slovenia 272,
6) Italia 272

13. Suomi 350

Henkilökohtainen:

1) Piotr Marchewka, POL 21,
2) Nikola Trebjesani, MNE 25,
3) Devin Olsen USA 27

19) Saku Nieminen 45,
34) Jyrki Hiltunen 54,
70) Jani Huhtaniska 77,
84) Kai Kallio 90,
97) Jarkko Suominen 97.
Tapio Penttilä kalasti yhden jakson ja voitti järvijakson. Tulos näkyy Kai Kallion tuloksissa.

Tulokset kokonaan www.vapaa-ajankalastaja.fi => Kilpailut => Tulokset.

Teksti ja kuvat: Ville Ristolainen