Nuorten SM-toimintakilpailussa voitto jäi Pohjanmaalle – hopea ja pronssi menivät Hämeeseen ja Lounais-Suomeen

Toimintakilpailun viimeisessä lajissa castingissa nuorten piti heittää tarkkuutta kolmelta etäisyydeltä sekä virvelillä että perhovälinein.

Nuorten SM-toimintakilpailuun Pohjanmaan Töysän Isosaaressa osallistui ympäri Suomen yhteensä kahdeksan joukkuetta, jotka tulivat Etelä-Suomen, Hämeen, Kaakkois-Suomen, Pohjanmaan ja Lounais-Suomen vapaa-ajankalastajapiireistä. Kilpailijoiden ikähaarukka oli 10-17 vuotta.

Toimintakilpailu järjestettiin tänä vuonna jo 21. kerran. Viime vuoden voittaja Pohjanmaa oli kisaisäntänä. Luonnonkaunis Isosaari keskellä vesistöä loi oivat olosuhteet kilpailulle.

Osa joukkueista saapui paikalle jo perjantaina, koska kilpailu alkoi heti lauantaiaamuna. Perjantaina jo nähtiinkin tiukkaa harjoittelua castingin ja onkilaitteen rakennuksen parissa. Osa joukkueista jopa otti sekuntikellolla aikaa, kuinka kauan menee toimivan onkilaitteen valmistamiseen.

Luonnonkaunis Isosaari loi oivat olosuhteet kilpailun järjestämiselle.

Kilpailu otettiin tosissaan

Oli selvää, että kilpailu otetaan tosissaan, kun aamulla jo kello seitsemältä osa joukkueista oli harjoittelemassa kilpailulajeja. Avauspäivän kilpailut olivat tietovisa, taitoviesti, kalaviesti ja kalantunnistus.

Osa tietovisan kysymyksistä oli niin haastavia, että se näkyi hämmentyneinä ilmeinä nuorten kasvoilta. Tällä tavalla saatiin selkeät erot pisteisiin, ennen kuin lähdettiin seuraavaan lajiin.

Taitoviesti on kilpailu, jossa yksi kilpailija rakentaa onkilaitteen, jossa käytetään siimaa, kohoa, koukkua sekä painoja. Ne tuli myös kiinnittää vapaan. Seuraavaksi toisen joukkueen jäsenen piti onkia kala ja viimeisen joukkueen kilpailijan piti käsitellä saatu kala oikeaoppisesti. Hämeen 2-joukkue selvitti tämän kaiken ilmiömäisen nopeasti ja oli valmis noin kaksi minuuttia aiemmin kuin muut.

Taitoviestissä yksi joukkueen jäsenistä rakentaa onkilaitteen, toinen onkii sillä kalan, jonka kolmas joukkueen jäsen käsittelee oikeaoppisesti.

Kalaviestissä kilon raja rikkoutui

Seuraava kilpailumuoto oli kalaviesti, jossa nuorilla on tunti aikaa pyytää mahdollisimman monta kalaa onkimalla ja käsitellä kalat oikeaoppisesti. Pohjanmaan joukkue loisti kyseisessä lajissa kokemuksellaan Lounais-Suomen joukkueen kanssa. Parhaimman joukkueen tulos ylitti jopa yhden kilon rajan.

Tässä vaiheessa kisa-asetelma oli jännittävä ja nuoret itsenäisesti yrittivät jo laskea pisteitä joukkueilleen. Kalan tunnistuksessa oli 18 lajia, joista osa oli varsin haastavia.
Muutama joukkue sai kuitenkin erityisen hyvät pisteet kisasta ja osalla oli vielä selkeästi harjoiteltavaa. ”Esimerkiksi serkuslajit” hopearuutana ja ruutana tuottivat monille vaikeuksia.

Päivän viimeisen kilpailulajin jälkeen koitti vapaa-aika, jolloin nuoret tietysti suuntasivat vesille. Saalista tuli mukavasti, vaikkakin kala oli pääsääntöisesti pientä. Saaliin koolla ei kuitenkaan ollut väliä ja monia onnistumisia nähtiin siis vapaa-ajallakin.

Kilpailujen välissä saattoi hetken levähtää ja vaihtaa kuulumisia muiden kanssa.

Sunnuntai alkoi jännittävissä tunnelmissa

Sunnuntai aamu oli jännitystä täynnä. Osa joukkueista oli jo laskenut omia pisteitään ja supina kuului metrien päähän. Kilpailu on jännää ja se näkyi kilpailevista joukkueista selvästi.

Sunnuntain ensimmäinen kilpailu oli järjestäjien suunnittelema laji, joka ei ollut kenellekään ennakkoon tiedossa. Tässä kisassa piti onkia painon kanssa tarkkuutta osumalla erikokoisiin ämpäreihin.
Nuorten piti myös kokeilla neljän minuutin aikana saada parttivavan ”mäskikupilla” pingispallo suhteellisen kaukana olevaan vatiin niin monta kertaa kuin mahdollista.

Lisäksi piti tunnistaa 10 erilaista kilpaonginnassa ja onginnassa käytettävää osaa ja välinettä. Tämä järjestäjien kisa olikin hyvin mielenkiintoinen ja selkeästi sekoitti nuortenkin ajatuksia mutta myös kokonaistilanteen sijoituksia.

Viimeisenä lajina oli casting

Viimeisessä lajissa castingissa nuorten piti heittää tarkkuuttaa kolmelta etäisyydeltä virvelillä sekä perholla. Virvelillä heittäessä pisteiden kerroin oli yksi ja perhovavalla kaksi.
Osa joukkueista selkeästi varmisteli ja heitti ainoastaan virvelillä. Osa joukkueista taas halusi ottaa riskin ja haki tuplapisteitä. Kilpailun jälkeen tunnelma oli erittäin jännittynyt.

Pisteiden laskun jälkeen selvisi, että kilpailutulokset olivat jopa kuumottavan tiukat voiton vieneen Pohjanmaa ykkösen jälkeen. Kakkossija meni Hämeen kakkosjoukkueelle puolen pisteen erolla Lounais-Suomen ykköseen.

Kiitos kisajärjestäjille hienosta kilpailusta ja kiitos myös kaikille mahtaville nuorille osallistumisesta joukkueenjohtajia ja huoltajia unohtamatta. 2021 kisat käydään siis jälleen Pohjanmaalla.

Tulokset

Sija 1 SM-kultaa Pohjanmaan 1 13,5 pistettä
Sija 2 SM-hopeaa Häme 2 23,5 pistettä
Sija 3 SM-pronssia Lounais-Suomi 1 24 pistettä
Sija 4 Lounais-Suomi 2 24,5 pistettä
Sija 5 Häme 1 29,5 pistettä
Sija 6 Etelä-Suomi 30,5 pistettä
Sija 7 Pohjanmaa 2 31,5 pistettä
Sija 8 Kaakkois-Suomi 39 pistettä

Teksti ja kuvat: Jyri Haapanen

Nuoret ottivat kilpailun tosissaan ja tutustuivat annettuihin tehtäviin huolellisesti.