Pilkki12 tarjosi runsaasti jännitystä ja hienoja saaliita

Kilpailun uutuuslajina oli siika, ja Team Perza-vaaput nappasi hienon 46 cm kalan. Kuva: Team Perza

Teksti: Marcus Wikström

Toisen kerran pilkitty Pilkki12 oli viime vuoden tapaan samalla kuukauden kestävän Pilkkikuu-kilpailun starttilaukaus. Tämä nimensä mukaisesti 12 tunnin mittainen ”sprinttikilpailu” tarjosi kosolti jännitystä ja hienoja saaliita.

Rajattomat kalastuskilpailut eivät enää ole mikään aivan uusi ilmiö, vaan niiden suosio on erityisesti heittokalastuksessa ollut kovassa nosteessa ja useamman vuoden verran. Niiden houkuttavuus perustuu ainakin osittain osallistumisen helppouteen sekä mahdollisuuteen valita oma kilpailupaikka.

Pilkki12 ja Pilkkikuu alkoivat tuttuun tyyliin yhtaikaa, kun kilpailujen startti tapahtui 28.1.2023 klo 9.00. Pilkki12 päättyi klo 21.00 samana iltana. Sen sijaan Pilkkikuun mittelö jatkuu 28.2. klo 24.00 saakka. Molemmissa kilpailuissa kilpaillaan kahden hengen joukkuein ja säännöt ovat molemmissa kilpailuissa samat. Pilkki12:n tulokset lasketaan mukaan Pilkkikuun tuloslistaan.

Noin 30 joukkuetta enemmän kuin viime vuonna

Kilpailu houkutteli nyt viime vuoteen verrattuna kolmisenkymmentä joukkuetta enemmän rekisteröitymään ja tällä erää pääsi samalla osallistumismaksulla myös Pilkkikuuhun. Saaliskaloiksi kelpuutettiin viime vuoden kilpailuista tutuiksi tulleet ahven, kiiski, särki ja made. Uutuuslajina oli nyt myös siika.

Tuloksiin laskettiin kolme pisintä ja eri lajeihin kuulunutta saaliskalaa ja kalalajeille laskettiin lisäksi kertoimet, jotta ne olisivat keskenään vertailukelpoisia. Pro-sarjassa käytössä olivat lisäksi alamitat.

Fiilistely-sarjassa voiton vei Erämaankeisarit, johon kuuluivat Joni ja Jorma Jaakola. Heidän voittosaaliinsa koostui 63 cm mateesta, 19 cm kiiskestä ja 40 cm siiasta, joista tuli yhteensä 191,20 pistettä. Toiseksi nousi Napapiirin ealin uittajat -niminen joukkue, joka koostui Milla Ristonmaasta ja Samuli Hämäläisestä.

Samainen joukkue – tosin hieman eri nimellä – voitti viime vuoden Pilkki12:n Fiilistely-sarjan, eli kova taso sen kuin jatkuu. Heidän lopputuloksensa oli 188,70 pistettä. Kolmanneksi tuloksella 186,40 pistettä nousi Team Sensas Finland ry, johon kuuluivat Henri ja Vili Lillman. Lillmanit nappasivat kolmossijan vain 0,20 pisteen turvin neljänneksi tulleeseen Hora quota est -joukkueeseen nähden.

Pro-sarjan voitto Mikarille

Pro-sarjan kovimman pistepotin pilkki lopulta joukkue nimeltään Mikari, jossa pilkkivät Kari Pihlajamäki ja Mika Mäenpää. Heidän yhteistuloksensa oli peräti 204,20 pistettä. Tulos perustui 19 cm kiiskeen, 69 cm mateeseen sekä 35 cm ahveneen.

Kakkossijan nappasi Turun Martit, joka koostui parivaljakosta Ville Jakonen ja Mikael Jaakkola. He saivat kasaan 202,90 pistettä. Joukkue nosti kilpailun pisimmän särjen, jolla oli pituutta peräti 35 cm. Kolmas sija meni Fishingteam Tkm -nimiselle joukkueelle, jossa pilkkivät Jari Kankaanpää ja Kalle Salminen. Heidän pilkkimänsä 48 cm ahven oli koko kilpailun pisin körmyniska.

Pilkki12 ja Pilkkikuu-kilpailuja tuki palkinnoin Ruoto, Rapala ja Eumer.

Tulokset

Fiilistely-sarja

Pro-sarja

Turun Martit saalisti kilpailun komeimman särjen. Kuva: Turun Martit.