Jäällä liikkumista saimaannorpan pesimäalueilla on syytä välttää – norpat säikkyvät jopa askelten tärinästä

Saimaannorppa luodolla. Kuva: Metsähallitus/Timo Seppäläinen.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen tiedotteessa kehotetaan välttämään liikkumista jäillä saimaannorppien pesimäalueilla. Norpat säikkyvät herkästi vieraista äänistä, jopa askelten tärinästä. Lisäksi 365 hehtaarin pesimäalueella Oriveden Jänisselällä kaikki moottoriliikenne kielletty 15.4. asti.

Saimaannorpan häiriöherkin aika eli pesimäaika kestää tammikuusta huhtikuuhun. Juuri nyt kannattaa välttää jäällä liikkumista saimaannorpan pesimäalueilla.

Pohjois-Karjalassa saimaannorpan pesimäalueita on Heinäveden Koloveden alueella, Kiteen Heinsalmen (Orivesi) alueella, Rääkkylän Samppaanselän, Jänisselän ja Tikanselän (Oriveden) alueella sekä Liperin Savonselän alueella.

Saimaannorpan pesimärauha häiriintyy helposti vieraista äänistä, jopa askelten tärinästä. Ne aiheuttavat pakoreaktion. Emon usein toistuvat pakoon sukeltamiset haittaavat imetystä, minkä seurauksena poikasen vieroituspaino jää alhaiseksi ja hengissä säilymisen mahdollisuus pienenee. Kuutin usein toistuvat sukeltamiset voivat aiheuttaa kuutin kylmettymisen ja kuoleman.

Moottoriajoneuvojen liikkumista on rajoitettu Oriveden Jänisselällä

Pesinnän kannalta erityisen haitallista on moottorikelkkailu, sillä kelkan melu kantaa kauas. Nopeasti liikkuva kelkkailija saattaa pahimmillaan häiritä useitakin pesiviä norppia yhdellä ajelulla.

Oriveden Jänisselällä on kielletty kaikenlainen moottoriliikenne 1.1. – 15.4.2023. Kielto ei estä viranomaistehtävien hoitamista (esim. pelastustoimi ja erävalvonta) tai ammattimaista kalastusta alueella. Kieltoalue koostuu yksityisistä vesialueista ja sen laajuus on 365 hehtaaria.

Kartat helpottavat ottamaan huomioon pesivät norpat

Metsähallitus on julkaissut saimaannorpan tärkeimmät pesimäalueet kartoilla. Luodot ja rantakinokset on syytä kiertää koko Saimaalla, mutta näillä kaikkein tiheimmän pesinnän alueilla häiriöriskin minimointi on erityisen tärkeää.

Jokaisen jäällä liikkuvan vastuulla on, miten pesintä lopulta onnistuu, selviääkö kuutti ensimmäisistä kuukausistaan. Kartoilta on helppo katsoa omat lähivedet ja liikkua niin, ettei tietoisesti eikä tietämättään aiheuta häiriötä kinoksissa synnyttäville ja imettävälle norpille.

Saimaannorpan pesätihentymät (metsa.fi)