Pohjoismaiden mestaruuksista pilkittiin Luulajassa – Suomi rohmusi mitaleja PM-kisoista

Iida Issakainen ja Salla Hovatov pilkkivät PM-kisoissa Ruotsin Luulajassa. Heistä Hovatov voitti naisjunioreiden sarjan.

Suomi menestyi mainiosti pilkin PM-kilpailuissa huhtikuussa Ruotsin Luulajassa. Joukkueemme toikin kisoista kotiin peräti seitsemän kultaista ja pussillisen himmeämpiäkin mitaleja. Tässä jutussa Suomen pilkkimaajoukkueen kapteeni Mika Jaako kertoo kilpailuihin valmistautumisesta ja tapahtumista kisapäivinä.

Kävin talven aikana kolmessa Luulajan eteläsatamaan järjestetyssä kilpailussa. Lisäksi treenasin yhden päivän reilu viikko ennen tulevaa PM-kilpailua samalle alueelle, koska Ruotsi ilmoitti pitävänsä harjoituskilpailut pohjoissatamassa.

Näissä kilpailussa ahvensaaliit olivat enimmillään 13 kg ja ne heikkenivät kevättä kohti lumen paljouden ja jään paksuuden (80cm) vuoksi. Treeneissä noin 30-150 gramman ahventa tuli hyvin matalikon laidalta 6-8 metrin syvyydeltä. Tulevan kilpailualueen toiselta laidalta löytyi lisäksi kaksi muuta paikkaa, joissa ahven oli kookkaampaa, mutta sitä oli vähemmän.

Harjoituskisassa keli oli vaikea

Harjoituskilpailu nimeltään Norrhamnnappet pidettiin perjantaina ja se oli samalla myös kaikille avoin kilpailu. Paikalle tuli Suomea myöten 80 kilpailijaa. Mukaan tulleilta tutuilta kilpailijoilta saimme hyviä vinkkejä kisajoukkueellemme.

Harjoituskilpailussa kala söi kohtalaisen hyvin vain hetken. Silloin oikealla paikalla olleet pilkkijät saivat muutamia isoja ahvenia. Esimerkiksi Tuomisen Raimo sai yli 700 gramman kalan, mutta Jesse Lehtosaari nuorista pisti kuitenkin vielä paremmaksi saamalla isomman. Harmittavasti kalaa ei kuitenkaan punnittu erikseen.

Keli oli vaikea, sillä lunta ja vettä oli jäällä paljon eikä hanki kantanut. Siksi liikkuminen oli tosi raskasta. Yhdeltä kilpailijalta meni kairakin rikki, joten varakairoja varattiin pääkilpailuun useampia.

Pilkkimaajoukkueen pojat Oskari Rahikkala, Jesse Lehtosaari ja Niko Kinnunen ottivat harjoituskisassa kolmoisvoiton. Maajoukkueen naisissa Marianne Viinikainen sijoittui ensimmäiseksi ja Elisa Juurikka kolmanneksi. Harjoituskilpailun suurin tulos 6,737 kg meni Norjan miesten maajoukkue-edustajalle. Mariannen 6,005 kg oli toiseksi suurin tulos.

Jouni Neuvonen ja Helmi Sarpola kisavauhdissa.

Varsinainen PM-kisa odotetusti Eteläsatamassa

Eteläsatama ilmoitettiin PM-kilpailujen kilpailualueeksi, kuten olin päätellytkin. Harjoituskilpailupäivän ja pääkilpailualueen virallisen julkistamisen jälkeen pidimme illalla palaverin. Jaoimme päivän toimivimmat kokemukset.

Morrin päävärinä toimivat sinisen eri sävyt ja kastemadon pätkä toukkien kanssa oli ehdoton syöttiyhdistelmä. Tapsin pituus tulisi olla 15 cm. Ahven söi varovaisesti, joten tarkkuutta tarvittiin. Kalan taposta saimme hieman palautetta kapteenien kokouksessa, joten siihen täytyy lauantaiaamuna ja kilpailun aikana kiinnittää huomiota.

Suomen voitokkaat naisjuniorit saapumassa punnitukseen.

Osa vasemmalle ja muut oikealle

Lauantain pääkilpailupäivä oli aurinkoinen ja luvassa oli plussakeli. Hotellin edustalla kaikki maat eli Ruotsi, Norja ja Suomi kokoontuivat omaan ryhmäänsä, ja marssimme pääkatua pitkin kaupungin rantaan.

Jäälle päästyämme osa Suomen kilpailijoista menisi vasemmalle, josta tulee isoja ahvenia harvakseltaan, ja muut menisivät oikealle matalan toisella puolen olevalle rinteelle. Issakaisen Mika varakapteenina juoksisi kertomassa näiden alueiden väliaikatietoja minulle.

Miesjunioreiden kolmonen Jesse Lehtosaari ja komea saalisahven.

Siirtymäajan alkaessa norjalaiset lähtivät juoksemaan suoraan kilometrin päässä olevaa saarta kohden. Ruotsalaiset jäivät rantaan odottamaan. Ohjasin nuoret sekä osan aikuisista matalan laidalle ja pyrin osoittamaan kilpailijoille, millä kohdin tulisi olemaan kaloja. Osa ruotsalaisista tuli samoille paikoille muutaman jäädessä kauemmaksi oletetusta kalapaikasta.

Salla Hovatov pilkki voittajaksi naisjunioreissa.

Kilpailun alettua rupesimme heti saamaan ahvenia, ja juoksin pilkkijöiden välillä näyttäen, mistä nousee parhaiten kalaa. Tytöt saivat hyvän alun, samoin Rahikkalan Vesa, joka sai hieman isompia ahvenia kuin muut. Ruotsia vietiin 10-0 ensimmäinen tunti ja varakapteenilta tuli tieto, että Norja oli vetänyt saarella vesiperän saarella. Pian norjalaisetkin saapuivat samoille apajille kuin. Ensimmäinen kaira vaihdettiin Mariannelle ja pian Räsäsen Ailan kairastakin meni terät, joten molemmat varakairat tulivat tarpeeseen.

Elisa Juurikka ja Oskari Rahikkala odottavat pääsyä punnitukseen.

Jännitys säilyi loppuun asti

Kalan tulo hiipui ja osa kilpailijoista lähti alueen keskelle, jonne kertyi pian pieni ryhmä. Ahvenia tuli vain hetki ja pian porukka taas hajaantui. Matalan reunalla jatkoivat enää Suomen tyttöjen joukkue, kaksi kilpailijaa poikien joukkueesta sekä Asta Honkonen ja Jouni Neuvonen.

Jouni ja Asta saivat molemmat tasaisesti ahvenia. Myös Hovatovin Salla löysi hyvän paikan, josta pilkki kilpailun loppuun asti. Kilpailun viimeisen puolen tunnin aikana Saarelan Olli ja Rahikkalan Vesa löysivät ison kairaamattoman alueen ja siitä kohdan, josta tuli isoja ahvenia. Myös Oskari ja kaksi norjalaista poikaa saivat tästä paikasta hyvin ahvenia.

Punnitustulosta kilpailijat eivät saaneet tietää, ennen kuin illalla palkintojenjakotilaisuudessa. Maiden kapteenit saivat tehdä tarkastukset punnituksen jälkeen ottamalla satunnaisia kalapusseja ja verrata kilpailunumeron mukaan kilpailukorttiin, vastaako tulos samaa.

Jännitystä riitti ihan loppuun asti ja kilpailun järjestäjät onnistuivat erinomaisesti.

Pilkkimaajoukkue kiittää sponsoreita! Ellu Pilkit, Haukka Pilkit, Tapsa pilkit, Biomar, Iin kunta, Autokeidas, Sälli Oy, Vasatokka, Metsähallitus ja Timosen auto.

Teksti ja kuvat: Mika Jaako

Tulokset

Miesten sarjan voittaja Vesa Rahikkala seulalla.