Yli puolet Street fishing -kisoista on käyty – vielä neljä kisaa jäljellä

Street fishing -kilpailussa kalastetaan kaverin kanssa - yhteistyö on voimaa. Kuvassa Artturi Rautionmaa nappaa haaviin Pertti Lehtimäen onkeen käyneen kalan.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö järjestää tänä vuonna katukalastuskilpailun useissa eri kaupungeissa. Viralliseen kiertueeseen kuuluu peräti 13 kisapaikkakuntaa. Lisäksi pidetään joitakin kiertueen ulkopuolisia kilpailuja.

Kiertueesta yhdeksän kisaa on käyty, mutta neljä kovaa on vielä jäljellä. Mikäli olet lähistöllä Tampereella 15.8., Helsingissä 23.8., Kuopiossa 8.9. tai Kokkolassa 22.9., ota avec mukaan ja tule kisaamaan!

Kisoissa ei yritetä saada pussia täyteen saaliskaloja, vaan idea on saada mahdollisimman monta senttiä yhteispituutta neljällä kalalla. Jokaisen neljän kalan tulee olla eri lajia.

Kaverin kanssa mukavampaa

Tässä kisamuodossa yhdistyvät mukavalla tavalla jo pitkään suosiotaan kasvattanut lajikalastus, jossa on tarkoituksena saada eri lajeja, ja perinteinen kookkaiden kalojen kalastus. Kisamuoto on monille vielä täysin tuntematon ja kilpailijoita on toistaiseksi vähemmän kuin vaikkapa perinteisissä onkikilpailuissa.

Kilpailuihin osallistuneet ovat kuitenkin pitäneet ideaa erittäin mielenkiintoisena, mukavana ja toimivana. Oman mukavuutensa Street fishing -kisoihin tuo myös se, että homma etenee kaksihenkisin joukkuein. Kaverin kanssa yhdessä on kiva kalastaa kolme tuntia, vaikka ei sattuisi kisan kärkeen sijoittumaankaan. Toisaalta myös onnistumiset ovat kaverin kanssa jaettuna astetta mukavampia.

Rauman palkintokolmikko: keskellä voittajat Ossi ja Annamari Siivonen, vasemmalla toiseksi tulleet Vesa Ojala ja Ismo Salo sekä oikealla kolmanneksi sijoittuneet Timo Lammi ja Pasi Palomäki.

Poikkeuksellista valinnanvapautta

Ei ole paljon kisoja, joissa kalastajat voivat itse päättää, millä vapakalastusmenetelmällä kalastavat, mutta Street fishing -kilpailuissa voi. Se onkin yksi tämän kisamuodon suola, että kisaajat voivat valintansa mukaan esimerkiksi onkia, kelaonkia, pilkkiä, heittää viehettä tai kalastaa perholla ja vaihtaa menetelmää kisan aikana mielin määrin, kunhan käytössä on yksi viehe tai syötti kerrallaan. Joukkuekaverisi voi siis esimerkiksi jallittaa särkiä ongella sillä aikaa, kun itse koitat vaikkapa kuhaa jigillä.

Kisaajilla on myös täysi valinnanvapaus saaliinsa eräksi ottamisen tai vapauttamisen suhteen – harvinaista tämäkin. Kisakalat voi halutessaan vapauttaa (kuvataan ensin järjestäjän antamalla mittalaudalla) tai ottaa talteen ja tuoda tuomaristolle tunnistettavaksi sekä mitattavaksi.

Kaduilla kalastavien tekemisiä ja saalista seurataan usein tarkasti ja mielenkiinnolla – rannoilla kun on muitakin.

Tasoitusmekanismit, jotta kaikki olisivat samalla viivalla

Street fishing -kisat pyritään tekemään sellaisiksi, että kaikilla on mahdollisuus niissä osallistua, nauttia ja pärjätä. Siksi sääntöihin on sisällytetty muutamia tasoittavia elementtejä:

Yksi Street fishing -kisojen erikoisuus on se, että eri ikäryhmille ei ole eri sarjoja, vaan jokainen alle 18-vuotias saa 5 cm hyvitystä. Jos siis joukkueessa molemmat ovat nuoria, joukkueen tulokseen lisätään 10 senttiä. Tämä tasoittaa eroa nuorten ja kokeneiden kalastajakonkareiden välillä. Samalla tämä mahdollistaa sen, että joukkueen voi muodostaa vaikkapa ukki lapsenlapsensa kanssa.

Toinen tasoittava sääntö on, että kullakin kilpailijalla saa olla korkeintaan kolme vapaa mukanaan kisassa (pilkkivapoja ei lasketa vavoiksi, niitä voi olla vaikka repun täydeltä). Tällä tasoitetaan kokeneimpien tai varakkaimpien kisaajien välinearsenaalistaan saamaa etua muihin kisaajiin nähden.

Mäskääminen eli kalojen houkuttelemiseksi tarkoitettujen aineiden heittäminen veteen ennen kisaa tai kisan aikana ei ole sallittua. Mäskäämisen salliminen suosisi kisa-alueen lähellä asuvia, jotka voisivat helpommin käydä valmistelemassa hyvän kalapaikan itselleen. Mäskääminen myös lisäisi ravinteita veteen ja mahdollisesti sotkisi kaupunkirantoja – kumpikaan ei ole kisan tarkoitus.

Kisoissa kalastetaan vain rannoilta ja kaupungista riippuen mahdollisesti laitureilta, silloilta ja muilta vastaavilta kaikille avoimilta paikoilta. Tällä tavoin veneiden, kajakkien, kelluntarenkaiden tai muiden vastaavien välineiden omistajat eivät pääse etulyöntiasemaan itse kisassa.

Kisassa kuljetaan vain jalan, koska kaikilla etäämmältä saapuvilla ei ole mahdollisuutta tuoda pyörää tai muita kulkuvälineitä mukanaan. Kalastusvälineiden kanssa kaupungissa liikkuminen on toki turvallisempaakin jalan.

Monissa kalastuskilpailuissa miehille ja naisille on omat sarjansa, mutta Street fishing -kisoissa ei sukupuolten välille tehdä eroa. Miehet eivät saa fyysisyydestä mainittavaa etua, sillä kisa-alueet ovat kohtalaisen pienet, rannat helppokulkuisia, vedet valmiiksi auki (ei kairaamista) ja kannettavan välineistön määrää pieni.

Turun Tuomiokirkkosillan alunen on hyvä kalapaikka.

Menneiden kisojen voittotuloksia

Kiertueen kaupungeissa voittajat nimetään kyseisen kaupungin Kalakunkuiksi 2018. Lisäksi kunkin kisan voittajajoukkue on tuloksellaan kamppailemassa ”Vuoden katukalastaja 2018” -tittelistä, joka myönnetään vuoden kovimman voittotuloksen takoneelle.

Kiertueesta on tätä kirjoitettaessa takana yhdeksän kisaa. Homma lähti liikkeelle 12.6. Kajaanissa, jossa Kalakunkuiksi itsensä kalastivat Otto Kyllönen ja Panu Virtanen 118 cm tuloksella. Tämä oli samalla ensimmäinen kiinnitys Vuoden katukalastajan titteliin.

Seuraavana päivänä kisattiinkin jo Jyväskylässä, jonka Kalakunkku-tittelin nappasi itselleen Olli Lahtinen 81 cm tuloksella.

14.6. oli Seinäjoen taiston vuoro, jossa Lauri Mäkinen ja Konsta Lahtinen veivät voiton joukkueellaan Team KoLa. Tulos oli komea 125 cm ja sillä Lauri ja Konsta samalla nappasivat kajaanilaisilta kiinnityksen Vuoden katukalastajan titteliin.

Parisen viikkoa huilia, kunnes 27.6. oltiin vauhdissa Varkaudessa. Kisan jälkeen Varkauden Kalakunkut 2018 ovat oikeutetusti Kielo ja Heikki Rissanen. Tulos oli komea 124 cm, mutta jäi karvaasti yhden sentin heikommaksi kuin Seinäjoen kisan voittajilla.

1.7. Kalastettiin puolestaan Imatralla. Osallistujia oli vähän, mutta Imatran Kalakunkut saatiin kuitenkin selvitettyä: Senja ja Leevi Arminen tuloksella 90,5 cm.

Heinäkuu oli helteistä taukoa, kunnes 30.7. oli Rauman kisan aika. Pienimuotoinen sääkatastrofi ukkosmyrskyineen kaikkineen viivästytti kisan alkua ja myös karkotti osan kisapaikalle saapuneista joukkueista, mutta lopulta jäljelle jääneiden kahdeksan joukkueen kesken saatiin hyvä kisa aikaiseksi. Rauman Kalakunkut 2018: Annamari ja Ossi Siivonen tuloksella 95,5 cm.

4.8. kisattiin Lahdessa, Vesijärven sataman ympäristössä. Tuloksella 77 cm Pekka Kinnunen ja Taneli Ylinen julistettiin kisan voittajiksi ja Lahden Kalakunkuiksi.

Keskiviikkoiltana 8.8. sai Aurajoki Turun keskustan kohdalla rannoilleen joukon kilpailijoita. Joesta nousi komeita kaloja ja vieläpä hyvin! Kisa muodostui vuoden ainakin toistaiseksi kovatasoisimmaksi. Niko Satto ja Mikael Jaakkola nappasivat joesta upean 148 cm tuloksen ja ovat tämän vuoden Turun Kalakunkut. Samalla siirtyi valtikka Vuoden katukalastajan tittelin suhteen heille ja lähes kaksi kuukautta kärjessä ollut Team KoLa Seinäjoelta joutui väistymään piikkipaikalta.

Kemissä pidettiin Street fishing -kisa 9.8. Suoraan mereltä puhaltaneen rajun tuulen tiimellyksessä muutama sissiluonteinen joukkue aloitti kisan. Loppua kohden tuuli hieman antoi armoa. Kemin Kalakunkuiksi 2018 nimettiin lopulta Harry Vinni ja Tommi Suopajärvi tuloksella 116 cm.

Lisää tietoa Street fishing -kisojen tuloksista löydät sivulta fisuun.fi/street-fishing-2018. Siellä on myös linkit tulevien kisojen sivuille.

Yhteispotretti Turun kisan osallistujista. Diplomien kera voittajat Niko Satto ja Mikael Jaakkola.

Jäljellä vielä neljä kilpailua

Tulossa on vielä Tampereen (15.8.), Helsingin (23.8.), Kuopion (8.9.) ja Kokkolan (22.9.) kilpailut. Nyt kaikki rohkeasti kokeilemaan uutta ja mukavaa kisamuotoa!

Kisakohtaisia raportteja muutamien kuvien kera ja muuta lähikalastukseen liittyvää julkaistaan myös facebook-sivuilla: facebook.com/lahellekalaan

Katukalastuksesta ja siinä käytettävästä välineistöstä voi lukea artikkelin:

Voittajien on helppo hymyillä. Kuvassa Kemin Kalakunkut 2018: Harry Vinni ja Tommi Suopajärvi. Kuva: Petter Nissén

Yhteistyökumppanit

Kiitokset Street fishing -kisojen yhteistyötahoina toimiville palkintosponsoreille:

1. palkinnot voittajille tarjoaa Lucky John (Progress Jig 17 avokelavapa + Makora Spin 8 avokela + Tioga jigejä).

2. palkinnot tarjoaa Wake Fishing (viehelaukku 2 rasialla + Soft Jigwobbler + Soft Spoon muutamalla vaihtokumilla).

3. palkinnot vaihtelevat kaupungeittain.

Parhaiten kisassa pärjäävä nuori tai nuoret palkitaan lisäksi Eumerin tarjoamilla tuotepalkinnoilla.

Teksti ja kuvat
: Janne Antila