SM-soutu-uistelu palasi Pieliselle – Voittajille myös päivän suurin 5,6 kilon kuha

Yksin kilpaillut ja lopputuloksissa toiseksi sijoittunut Kari Turunen lähtölaukausta odottamassa.

Vuoden tauon jälkeen SM-soutu-uistelukisat palasivat Pieliselle heinäkuun alun lauantaina. Edellisellä kerralla Nurmeksessa käydyn kisan voitto heltisi liki seitsemäntoista kilon kuhasaaliilla, kun tänä vuonna Lieksassa järjestetyssä kisassa voittoon riitti kymmenen kiloa kuhaa ja siihen hauet päälle.

Kuten edelliselläkin kerralla Pielisellä, paikallistuntemus auttoi kalan saannissa. Kuhien lisäksi puntarilla nähtiin haukia ja ahvenia. Kolmenkymmenenkahden kilpailijan yhteissaalis oli noin 140 kg.

SM-soutu-uistelussa Pielisellä saatiin mm. mukavasti kuhaa.

Startti tasan klo 11

Kisa starttasi Timitraniemen leirintäalueen rannasta tasan klo 11. Luvan saatuaan kisaajat lähtivät kohti Pielisen aaltoja. Kilpailualueeksi oli rajattu alue, joka sisälsi syvää sekä matalaa vettä ja ranta- sekä selkäaluetta.

Takarajalle matkaa oli reilut kymmenen kilometriä, mutta suurin osa kilpailijoista jäi kuitenkin huomattavasti lähemmäksi lähtörantaa. Kilpailuaika päättyi klo 18.

Myös haukia tuotiin punnittavaksi.

Oulusta asti ensikertalaisia

Kilpailuun ottivat osaa kahdella veneellä myös Eppu Illikainen, Vesa Siltakoski, Mika Rauhio ja Jari Jokikokko. Oulusta tulleet kisaajat kertoivat osallistuvansa SM-soutuun ensimmäistä kertaa.

Kalakaverusten taktiikkana oli lähteä etsimään kaloja penkkojen reunoista suhteellisen läheltä lähtöaluetta. Pääkohdekalakseen he kertoivat valinneensa kuhan. Aikaisempaa kokemusta kisavedestä ei kaveruksilla ollut. He mainitsivat kalastavansa Eppu Illikaisen itsensä valmistamilla, hyviksi todetuilla Ventti-Vaapuilla.

Oululaisten taktiikka ei ihan palkinnoille tässä kisassa yltänyt, mutta kokemusta rikkaampana he pääsivät lähtemään kohti uusi seikkailuja. Jo ennen kisaa kaverukset mainitsivat, että kalastus on mukavaa, mutta niin on myös reissussa olo hyvien kaverien kanssa.

Oululaiset SM-soutu-uistelun ensikertalaiset mainitsivat, että kalastus on mukavaa, mutta niin on myös reissussa oleminen kavereiden kanssa.

Voittajille myös päivän suurin kuha

Suurimman saaliin kalastivat tänä vuonna paikkakuntalaiset Sami Oinonen ja Simo Sarkkinen. Heidän saaliinsa koostui liki kymmenestä kilosta kuhaa sekä vajaasta kymmenestä kilosta haukea. Voittajat saivat myös päivän suurimman 5,6 kg painavan kuhan.

Toiseksi uisteli Nurmeksen kalamiesten Kari Turunen, joka nappasi reilun seitsemänkiloisen hauen sekä yhdeksän kilon kuhasaaliin. Kolmanneksi tiukassa kilpailussa tulivat päivän ainoan yli kymmenen kilon kuhasaaliin kalastaneet Kirsi Kosonen ja Juha Kosonen. Päivän suurimman, 8,177 kiloa painaneen, hauen kalastivat kiteeläiset Martti Silvennoinen ja Ville Vauhkonen.

Nurmeksen Kalamiehet vastasi kisajärjestelyistä, jotka toimivat hienosti.

SM-soutu-uistelun voittajat 2019: Lieksalaiset Sami Oinonen ja Simo Sarkkinen.

Teksti ja kuvat: Janne Tarkiainen

Tuloksia

1) Sami Oinonen ja Simo Sarkkinen 38830 p, 2) Kari Turunen 35770 p, 3) Kirsi Kosonen ja Juha Kosonen 33650 p, 4) Teuvo Hiltunen ja Henri Nevalainen 23661 p, 5) Jukka Karhapää ja Jukka Behm 20551 p, 6) Ville Vauhkonen ja Martti Silvennoinen 20207 p, 7) Joni Karjalainen ja Toni Hallikas 16938 p, 8) Kaisu Inget ja Aulis Behm 11633 p, 9) Petri Aho ja Ville Toppinen 9668 p, 10) Arto Huurre ja Esa Pakarinen 8345 p.

SM-soutu-uistelun mitalistit vuodelta 2019.