Yksipäiväiseen kisaan starttasi 47 venekuntaa – Ylivertaiset hauet ratkaisivat Viehekalastuksen Suomen mestaruuden Hauholla

Viehekalastuksen SM-kilpailuun starttasi kaikkiaan 47 venekuntaa. Kuva: Jyri Haapanen

Sunnuntaina 16.6. oli aika selvittää Viehekalastuksen Suomen mestarit vuosimallia 2019 Hauhon Alvettulassa. Lajin SM-mitaleista kilpailtiin nyt toista kertaa venekunta- ja joukkuesarjoissa. Jo huhtikuussa tunnissa täyteen (50 paikkaa) myytyyn kilpailuun starttasi lopulta 47 venekuntaa ja joukkueita oli mukana kahdeksan kappaletta. Kilpailun järjesti Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö (SVK) ja sen Koolla on väliä -hanke.

Viehekalastuksen SM-kilpailukonseptia jouduttiin hieman muuttamaan kilpailuvesistön viime hetken muuttamisen ja sitä seuranneen aikatauluhaasteen vuoksi. Yksipäiväiseksi muuntuneessa tapahtumassa haluttiin kilpailijoille säilyttää (ainakin näennäinen) rauha keskittyä kerrallaan vain yhteen lajiin, minkä takia tuloksissa otettiin huomioon kolmen ahvenen ja kolmen hauen pituudet.

Edellisvuonna varattiin kummallekin lajille oma päivä, jolloin tuloksissa otettiin huomioon viisi kalaa lajia kohden. Ahvenella oli käytössä tasoituskerroin 2,5 lajien merkityksen yhteismitallistamiseksi. Alamitat olivat ahvenella 20 cm ja hauella 50 cm.

Kohdelajeilla oli lisäksi ylämitat (ahven 35 cm, hauki 80 cm), joita lyhyempiä kaloja oli joukkueilla mahdollisuus ottaa omaan ruokakäyttöönsä. Muut kalat tuli vapauttaa elävinä. Kalastaessa sai kukin kalastaja käyttää kerrallaan vain yhtä vapaa ja viehettä vapakalastustyylin ollessa vapaa.

Kilpailualueena kolme eri selkää

Tänä vuonna kilpailualue koostui peräti kolmesta eri selästä (Ilmoilanselkä, Hauhonselkä ja Iso-Roine). Niitä yhdistävillä kapeikkoalueilla, jossa kilpailukeskuskin sijaitsi, ei saanut kalastaa, mutta muutoin aluetta sai kilpailun aikana vaihtaa. Moni kertoi harjoittelun perusteella tehneensä ennalta päätöksen, miltä selältä kilpailun aloittaisi. Osalla oli kuitenkin pelurin silmää ja väittivät tekevänsä lopullisen päätöksen vasta sen perusteella, kuinka moni vene ryhmittyy millekin selälle.

Tasapuolisen lähdön varmistamiseksi jokaiselle altaalle oli oma saattoveneensä. Kun kilpailijoiden ryhmittäytyminen oli tapahtunut ja letkat olivat siirtymässä kukin oman altaansa reunamille, saatiin kiinnostavaa tietoa veneiden jakautumisesta.

Hauhonselältä aloittaisi 18, Ilmoilanselältä 16 ja Iso-Roineelta loput 13 venekuntaa. Puhelinlinjoja pitkin annettiin jokaiseen saattoveneeseen yhtäaikainen lähtömerkki ja lippuja heiluttaen päästettiin kilpailijat matkaan. Oli aika antaa kalastuksen ratkaista.

Kilpailun sääntöjen ja ohjeistuksien mukaisesti kilpailijat mittasivat itse tulosta parantavat kalat yksilöllisellä mittalaudalla. Tuomaristo vahvisti pituustiedot kännykällä viipymättä lähetettyjen valokuvien perusteella. Niinpä ei kauaa tarvinnut odotella, kun tyhjät tuloskortit alkoivat saada täytettä nopeammin, kuin niitä ennätettiin tarkistaa ja hyväksyä.

Tiivistä tulosseurantaa

Tulostaulukon muutokset myös päivittyivät kisan nettisivuille, josta niitä pystyi omatoimisesti seuraamaan. Tasatunnein yhdessä Kalastajan Kanavan kanssa kilpailun facebook-sivulle tehdyt live-tuloskatsaukset olivat toinen keino selvitä kilpailun etenemistä.

Enemmistö kisaajista oli valinnut aloituslajiksi ahvenen, sillä puolentoista tunnin (klo 12) kohdalla tulostaulukon kärki oli ahventen täyttämä. Pituudet painottuivat hieman 30 sentin alapuolelle, mutta Jarko Tuohiniemen ja Petri Kaapun JT Fishing Teamin muutenkin komeassa ahvenkortissa komeili kärkenä 37 cm ahven.

Kilpailun kärjessä oli kuitenkin Beast Fishing Team, joka oli ennättänyt ainoana jo saamaan kortin täyteen. Kaukana takana muuan JH-niminen venekunta oli onnistunut saamaan 87-senttisen hauen, joka oli lajinsa pisin noteeraus tässä vaiheessa kilpailua.

Klo 12 kisan kärjessä oli Beast Fishing Team.

Venekunta JH:lle ylivertaiset hauet

Tuntia myöhemmin (klo 13) oli tulostaulukon Top-10 vallattu peruskoon ahvenilla ja hauilla täytetyillä tai yhtä kalan verran uupuvilla tuloskorteilla. Tässä vaiheessa kilpailua oli jo nähtävillä, että suurten kalayksilöiden saaminen oli kisapäivinä todella haasteellista.

Tuloslistan sijalta yhdeksän erottui kaloillaan kuitenkin jo aiemmin mainittu Jani Hangan ja Jari Hakasen muodostama JH. Venekunnan ahvensarakkeet näyttivät tyhjää, mutta haukien puolella komeilivat lukemat 95 cm, 94 cm ja 93 cm. Muiden venekuntien hauki-ilmoituksiin nähden ylivertaiset kalat nostivat JH:n kertarysäyksellä voittajaspekulaatioiden kärkeen.

JH-venekunnan haukikortolla ei ollut tilaa vain 87 cm hauelle.

Seuraavina tunteina kilpailukeskukseen soljui tasaista tahtia uusia saalisilmoituksia ja kärjessä tilanne vain tiivistyi. Kilpailun tuoksinassa oli kisakeskuksella käynnissä myös avoin perhetapahtuma. Ohjelmaan kuului Alvettulan Kyläyhdistyksen herkkujaan notkuneen buffettin ja SVK:n ongitusrastin lisäksi Omnian Tekoälyrekka pakopelihuoneineen ja robotteineen, joka kuuleman mukaan teki kävijäennetyksensä.

Oheisohjelmaan kuului myös Omnian Tekoälyrekka pakopelihuoneineen ja robotteineen. Kuva: Olli Saari

JH löysi vihdoin ahvenen

Klo 16 tehdyn tuloskatsauksen hetkellä johdossa oli viime vuoden voittoa Valtteri Sirénin johdattamana puolustanut KP Baits. Kiilaa tässä vaiheessa täyden tuloskortin saaneen venekunnan väliin onnistui tekemään vain JH, joka oli vihdoin onnistunut löytämään ensimmäisen ahvenen kortilleen suurhaukien seuraksi.

Vastaava ahven lisää riittäisi nostamaan venekunnan johtoon ja sittenkin olisi kortissa vielä yhdelle ahvenelle paikka vapana. Joukkuesarjan puolella Hirvensalmen Kalamiehet pitivät selvällä erolla piikkipaikkaa, kun sen molemmat venekunnat löytyivät venekuntasarjasta Top-10:stä.

Totutusti reaaliaikainen tulosseuranta laitettiin pysähdyksiin tuntia ennen kilpailuajan päättymistä, eli klo 17. Tuolloin JH oli lopulta onnistunut saamaan puuttuneet ahvenet ja komeili nyt selvän piste-eron turvin piikkipaikalla. Seuraavat kahdeksan venekuntaa mahtuivat kuitenkin vain noin 15 pisteen sisään, joten SM-mitaleista käytäisiin viimeisellä tunnilla vielä kova taistelu.

JH komeili jo klo 17 selvällä piste-erolla piikkipaikalla.

Pimeä tunti tunteiden vuoristorataa

Niin sanottu pimeä tunti tarjosi jälleen tunteiden vuoristorataa kaikille kilpailuun osallistuneille ja sen kulkua eri tavoin seuranneille. Kalastajan Kanava oli kisa-ajan päätyttyä rannassa kärppänä paikalla kyselemässä kilpailijoiden tuntemuksia. Moni venekunta raportoi onnistuneesta loppukiristä ja jännitys oli käsinkosketeltavaa.

Vain tuomariteltassa tiedettiin, että viimeisellä tunnilla saalisilmoituksia saapui peräti 32 kpl (koko kilpailussa 340) pistäen tulostaulukon vielä aivan uusiksi. Ennen tuloksien julkistusta oli vielä yhteisruokailun aika. Alvettulan Kyläkaupan loihtimat herkulliset lihapullat lisukkeineen katosivat sukkelasti nälkäisten kisaajien suihin, ja kyllä ne järjestäjillekin maistuivat.

Joukkuekulta Hirvensalmelle

Aikataulun mukaisesti klo 18.30 oli vihdoin aika jakaa palkinnot. Ensimmäisenä palkittiin suurimpien kalojen saajat JT Fishing Team (ahven 37 cm) ja JH (hauki 95 cm) Koolla on väliä -hankkeen putkihuiveilla ja vapautusmatoilla. Samat venekunnat pokkasivat myös parhaiden lajikohtaisten tuloksien palkinnot. JT Fishing Team (ahventulos 102 cm) sai Waken sponsoroimat ahvenkalastussetit. JH (haukitulos 282 cm) puolestaan sai CWC:n hauenkalastusta varten niputtaman vapakokonaisuuden.

Seuraavaksi jaettiin Viehekalastuksen joukkuesarjan SM-mitalit. Pronssia sai Minn Kota United (venekunnat: Team Rapala Finland ja Team Humminbird Finland). Hopealle kiri vain viiden pisteen turvin Raymarine (venekunnat: Raymarine 1 ja Raymarine 2). Selvässä johdossa pitkään ollut Hirvensalmen kalamiehet (venekunnat: Hirvensalmen kalamiehet 1 ja Hirvensalmen kalamiehet 2) nappasi kultamitalit lopulta 16,5 pisteen erolla seuraaviin.

Viehekalastuksen joukkuesarjan Suomen mestari Hirvensalmen Kalamiehet. Kuva: Juha Ojaharju
Raymarine vei joukkuesarjan hopeamitalit. Kuva: Juha Ojaharju
Minn Kota United pokkasi joukkuesarjan pronssimitalit. Kuva: Juha Ojaharju

Loppuun asti piti onnistua

Ne odotetuimmat, eli Viehekalastuksen SM-kilpailun venekuntasarjan tulokset, kerrottiin 10. sijaista kärkeen päin. Tässä vaiheessa kisaajille lopulta valkeni, että kalaa oli tullut loppuun saakka ja kärjessä pysyäkseen tai sinne halutakseen oli täytynyt onnistua loppuun saakka. Tämän osoitti konkreettisimmin Team Dilligaf, joka kilpailun viimeisellä minuutilla ilmoittamallaan 76 cm hauella sai korttinsa täyteen ja nousi sijalle yhdeksän.

Kovimmasta noususta vastasi kuitenkin loppukirien ihmemies Markus Pesosen venekunta Team Humminbird, joka kipusi ahvenparannuksien myötä sijalta 26 aina kahdeksanneksi. Kenties pettyneimmät venekunnat löytyivät sijoilta 5. (JJteam) ja 4. Hirvensalmen Kalamiehet 1), jotka olivat vielä tuntia ennen loppua mitalisijoissa kiinni.

Voittomarginaali lähes 50 pistettä

Pronssimitalit kuulutettiin pokkamaan venekuntaan Team Gator/American Tackle Company kuuluneet Mika Mujunen ja Mika Tuominen. Vain viisi minuuttia ennen loppua saatu 35 cm ahven nosti heidät sijalta seitsemän 1,5 pisteen turvin aina palkinnoille saakka. Mitalien lisäksi palkintoon kuului OPM:n lahjoittamat Okuman heittokalastussetit.

Mika Mujunen ja Mika Tuominen ovat Viehekalastuksen SM-pronssimitalisteja. Kuva: Juha Ojaharju

Kärjessäkin kisan aikana pari tuntia pysytellyt puolustava mestari KP Baits nousi kuuden sentin ahvenparannuksen turvin sijalta viisi aina hopeamitaleille saakka. Jarkko Uimonen ja Valtteri Sirén saivat upeasta suorituksesta palkinnoksi myös Motorguiden sähköperämoottorit.

Jarkko Uimonen ja Valtteri Siren puolustivat viime vuoden voittoaan ja sijottuivat nyt toiseksi. Kuva: Juha Ojaharju

Suomen mestaruus pysyi loppuun saakka Jani Hangan ja Jari Hakasen näpeissä. Viimeisellä tunnilla herrojen ilmoittamat kolme ahvenparannusta repivät voittopistemarginaalin suvereeniin lähes 50 pisteeseen. Kultamitalien ja kiertopalkinnon lisäksi pottiin kuului kilpailun pääpalkinto, eli Alutrollin Flatfish-vene, sitä varten Majavan suunnittelema traileri, Mercuryn perämoottori ja Raymarinen Element-yhdistelmälaite, kokonaisarvo noin 9000 euroa.

Viehekalastuksen SM-kilpailun voittajat 2019: Jani Hanka ja Jari Hakanen. Kuva: Jyri Haapanen

Tulokset kokonaisuudessaan

Kilpailun livelähetys-taltioinnit

SVK & Koolla on väliä -hanke kiittää kaikkia kilpailijoita sekä kilpailun yhteistyökumppaneita Alutrollia, Päijätmotoa, Mercurya, Majavaa, Raymarinea, OPM:ää, Motorguidea, CWC:tä ja Wakea!!

Lisäksi kiitämme suuresti Kalastajan Kanavaa, Alvettulan kyläyhdistystä, Alvettulan kyläkauppaa, Omnian Tekoälyrekkaa, Lautsian Lomakeskusta ja uutteria Hämeen vapaa-ajankalastajapiirin talkoolaisia tapahtuman läpiviennistä!

Vuoden päästä nähdään…jossain!

Teksti: Olli Saari