SM-onki: Suuri osanottajajoukko kisasi vaihtelevassa säässä Kimolan kanavalla

SM-ongen aamupäivä oli vielä poutainen.

Teksti ja kuvat: Marcus Wikström

Sunnuntaina 9. kesäkuuta järjestetty SM-onki Kimolan kanavalla houkutteli paikalle noin 460 osallistujaa, mikä oli suurin määrä useampaan vuoteen. Kilpailijat eivät antaneet vaihtelevien sääolosuhteiden lannistaa, vaikka tuuli ja sade tekivät päivästä haastavan.

Kilpailualue ulottui Eiraskan sillan molemmin puolin. Alueella ei ollut satanut kunnolla sitten huhtikuun, mutta kilpailupäivän aamuna alkanut kova tuuli toi lopulta mukanaan luvatut sateet. Onneksi suurin osa kilpailijoista oli varustautunut asianmukaisin sadevaattein, joten he pystyivät jatkamaan kilpailua ilman suurempia ongelmia.

Saalispussit ennakoitua kevyempiä

Kalaakin kanavasta nousi. Pääosin saalis oli pienempiä särkikaloja, mutta joukkoon mahtui myös muutamia komeita ahvenia ja lahnoja. Naisten sarjassa kilpailleen Heidi Pernun koukkuun jäi kiinni mukavankokoinen kuha, mutta hän joutui palauttamaan sen takaisin veteen, sillä kala oli alamittainen.

Iltapäivän sadekuurot vaikuttivat kalojen ottihaluihin, ja saalispussit jäivät hieman ennakoitua kevyemmiksi. Kilon ylittäviä tuloksia nähtiin vain muutamia, ja monessa sarjassa taistelu sijoituksista oli grammapeliä.

Kalahuovien Sinikka Mäkinen onki suurimman saaliin

Päätösmerkin soidessa klo 14 muodostui nopeasti punnitusjono, jonka järjestäjät purkivat tehokkaasti. Päivän suurimmasta saaliista vastasi Kalahuoveja edustanut ja naisveteraanisarjassa kilpaillut Sinikka Mäkinen, jonka saalis painoi hieman alle 1,6 kiloa.

Nuorten alle 12-vuotiaiden sarjan voitto meni Elias Oikaraiselle Viitasaaren Kalakavereista. Jenna Arvola Oriveden Onkijoista sijoittui toiseksi ja Roope Saarinen Heinolan Seudun Erämiehistä kolmanneksi. Nuorten alle 15-vuotiaiden sarjan voitti Elmo Kiiskinen Lahden Seudun Nuorista Pyytäjistä. Toiselle sijalle ylsivät Joona Kukko Viitasaaren Kalakavereista ja Veeti Turunen VaPa Varkaudesta, jolloin pronssisijaa ei jaettu. Alle 19-vuotiaiden sarjassa kultamitalin nappasi Eeli Turunen Pogostan Nykyttäjistä, hopeaa sai Lauri Åman Karkkilan Kalastusseurasta ja pronssin Valtteri Haapala MB-Eräkerhosta.

Miesten sarjan voiton vei Jukka Helvilä Padasjoen Kalakerhosta. Naisten sarjan voittajaksi kruunattiin Heidi Pernu Lakeuden Urheilukalastajista. Hän toisti viime vuoden voittonsa. Naisveteraanisarjan voitto meni jo aiemmin mainitulle Sinikka Mäkiselle, ja miesveteraanien voiton nappasi Erkki Kotiranta Haminan Kalaveikoista.

Tulokset (grammaa)

Palkintojen jaon aikana keli oli kuitenkin varsin vetinen.