
Metsähallitus on viimeisten vuosien aikana panostanut esteettömien luontokohteiden kehittämiseen kansallispuistoissa. Lähes jokaisesta mantereen kansallispuistosta löytyy esteetön reitti tai taukopaikka. Pisin esteetön reitti löytyy Liesjärven kansallispuistosta, 4,2 kilometrin mittainen Peukaloisenpolku.
Luonnosta nauttimista ja apuvälineineillä kulkemista helpotetaan muun muassa tasoittamalla ja leventämällä reittejä, lisäämällä katselulavoja ja mahdollistamalla autolla pääsy taukopaikkojen lähistölle. Myös nuotiopaikat ja käymälät tehdään esteettömiksi sellaiseksi merkityillä reiteillä. Uudistuksia testataan usein kokemusasiantuntijoiden avulla, jotta varmistetaan niiden toimivuus apuvälineillä liikkuville.
“Esteettömät reitit palvelevat ihan kaikkia, vaikkapa kävelemään opettelevia lapsia. Leveämmällä reitillä on helpompi kävellä aikuisen kanssa rinnatusten ja lastenvaunut saadaan mukaan luontoon. Kun pienten kanssa tehdyistä retkistä jää mielikuvat helppoudesta ja turvallisuudesta, se kannustaa retkeilemään uudelleen”, kertoo Luontopalvelujen virkistyskäytön asiantuntija Laura Lehtonen.
Esteettömyyttä parannetaan tänä vuonna esimerkiksi Ruunaan retkeilyalueella
Tänä vuonna esteettömyyttä parannetaan syksyn aikana Ruunaan retkeilyalueella, Hämeenkankaan Kuninkaanlähteellä ja Porissa Herrainpäivillä. Alueilla tasoitetaan ja levennetään vanhoja reittejä, jotta ne palvelisivat laajempaa käyttäjäkuntaa.
“Vanhimmat Metsähallituksen esteettömät reitit löytyvät Ruunaan Neitikoskelta, jonne ne on rakennettu vuonna 1991. Näitä nyt päivitetään, minkä lisäksi rakennetaan Siikakoskelle uusia esteettömiä palveluita kuten reitti, kotakeittiö ja kalastuslaitureita.”
Sopivat kohteet löytyvät Luontoon.fi-palvelusta
Kaikki retkikohteet löytyvät helposti Luontoon.fi -palvelusta, jossa kohteita voi haarukoida muun muassa esteettömyyden perusteella.
“Reittien suunnittelussa esteettömyydessä paino on liikuntavammaisten huomioimisessa. Pyrimme kuitenkin huomioimaan muitakin toimintarajoitteita ja tärkeimpänä kuvaamaan reitit ja niiden palvelut mahdollisimman hyvin. Ajatuksena on, että käyntiä harkitseva voi arvioida reitin sopivuuden itselleen”, kertoo Lehtonen.
Reittikuvauksissa kerrotaan tarkemmin esimerkiksi reitin kaltevuudesta ja pintamateriaalista. Palvelun reittikuvauksia kehitetään ja täydennetään edelleen. On hyvä huomioida, että vaihtelevissa sää- ja keliolosuhteissa samakin reitti voi olla eri ajankohtina hyvin erilainen kulkea.
Luontoreitit määritetään esteettömiksi tai vaativiksi esteettömiksi. Esteetön luontoreitti on useimmiten rakennettu, kovapintainen eikä reitillä ole kulkua haittaavia esteitä, kuten juurakoita, kuoppia tai pehmeitä kohtia. Esteettömällä reitillä nousut ja laskut ovat vaatimattomia ja sivuittaiskaltevuutta voi olla vain vähän. Vaativa esteetön reitti on fyysisesti vaativampi kuin edellinen, jolloin liikkumiseen voidaan tarvita avustaja tai luonnossa liikkumiseen tarkoitettu tai sitä helpottava apuväline.
Vinkit esteettömiin retkiin
Kurjenrahkan kansallispuisto: Karpalopolku vie suon tuoksujen äärelle (luontoon.fi).
Hossan kansallispuisto: Useita esteettömiä reittejä, hyvät mahdollisuudet melontaan ja myös kalastus on mahdollista (luontoon.fi).
Ruunaan retkeilyalue: Neitikoski vaativa esteetön reitti (luontoon.fi). Kosken äärellä voit kalastaa, vain nauttia veden kuohuista ja kohinasta tai kenties seurata kosken stopparissa taituroivia koskimelojia.
Seitsemisen kansallispuisto: Saari-Soljasen esteetön luontopolku on näppärästi saavutettava lyhyt reitti, jolta löytyy esteetön katselulava sekä onkilaituri (luontoon.fi).
Pallas-Yllästunturin kansallispuisto: Paljon erilaisia esteettömiä reittejä (luontoon.fi).