
Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry (LUVY) on myöntänyt tunnustukset ansiokkaasta vesiensuojelutyöstä Grabbskog-Storträsketin alueen vesiensuojeluyhdistyksen puheenjohtajalle Jarkko Lehtiselle ja Töllin-Mylly-Osuuskunnalle.
Vuoden Vesiensuojelija 2025 on Jarkko Lehtinen, joka on toiminut pitkäjänteisesti Grabbskog-Storträsketin valuma-alueen suojelemiseksi Raaseporissa. Lehtinen on puheenjohtaja vuonna 2020 perustetussa Grabbskog-Storträsketin valuma-alueen vesien suojeluyhdistys ry:ssä eli Grabsussa, mutta vesiensuojelutyötä hän on tehnyt jo pitkään ennen yhdistyksen perustamista.
Lehtinen seurannut järvien tilaa 1950-luvulta lähtien
Lehtinen on seurannut alueen järvien tilaa jo 1950-luvulta alkaen. Grabbskog-Storträsketin valuma-alue sijaitsee Tammisaari–Salo-tien varrella noin kymmenen kilometrin päässä Tammisaaresta ja alueella on myös kolme pienempää järveä.
Havainnot Storträsketin tummumisesta ja Svartträsketin kasvuston lisääntymisestä ajoivat Lehtistä toimintaan, ja hänen johdollaan alueella on tehty merkittäviä toimia vesien tilan parantamiseksi. Yhdistys on esimerkiksi toteuttanut kosteikon Svartträsketin yhteyteen, kunnostanut järviin laskevia uomia sekä organisoinut kalastotutkimusta ja vedenlaadun tutkimusta. Myös LUVY on ollut mukana kunnostushankkeessa.
Töllinkosken padon purkaminen on Vuoden Vesistöteko
LUVY myönsi tänä vuonna myös Vuoden Vesistöteko -tunnustuksen, jonka sai Töllin-Mylly-Osuuskunta. Osuuskunta johti Töllinkosken padon purkua Pusulanjoella Lohjan pohjoisosassa syksyllä 2024. Noin 100-vuotiaan betonipadon purkaminen vapautti joen vaelluskalojen käyttöön.
Samalla entinen patoallas ennallistettiin monimuotoiseksi koskialueeksi, jolla on pituutta lähes puoli kilometriä. Padon poistaminen ja kosken ennallistaminen auttaa Pusulanjoessa säilynyttä paikallista taimenkantaa.
Töllinkosken padon purkaminen ja patoaltaan kunnostus koskeksi on hieno osoitus yhteistyöstä sekä paikallisten ihmisten tahdosta edistää luonnon monimuotoisuutta. Yhteistyössä Töllin-Mylly-Osuuskunnan kanssa hankkeessa olivat WWF Suomi, Virtavesien hoitoyhdistys Virho ry, Watec Oy ja LUVY.