Saltstraumen – vuonokalastuksen helmi

Saltstraumenin ylitse kulkee massiivinen silta. Kalastus on upeaa myös maisemien ja luonnon puolesta.

Miten upealle näyttääkään, kun lähes 400 miljoonaa kuutiometriä merivettä virtaa kapeimmillaan 150 metriä leveästä salmesta yhden vuoroveden aikana? Tätä pääsee ihastelemaan Norjan Nordlandin läänin Bodössä, jossa maailman suurin vuorovesivirta – Saltstraumen – sijaitsee.

Saltstraumen kerää ihmisiä ihailemaan uskomattoman kauniita maisemia sekä lähes uskomatonta veden virtausta. Virtauksen aiheuttaa vuorovesi, joka saa vesimassat vyörymään salmen läpi virtaussuuntaa vaihdellen. Vesi virtaa vuoroittain Skjertadfjordenin ja Saltfjordenin välillä.

Voimakasvirtaisen salmen ylittää näyttävä viisipilarinen korkealle rakennettu silta. Taustalla taivasta vasten piirtyvät yli 1500 metrin korkeuteen yltävät tuntureiden huiput.

Upeiden maisemien lisäksi Saltstraumen tarjoaa hienot puitteet rannalta tapahtuvalle merikalastukselle. Kalastetaan nimenomaan rannalta, sillä veneellä kalastus voimakasvirtaisimmissa kohdissa on mahdotonta. Virtaukseen tottumattomien ei kannata mennä veneellä lähellekään myllertävää merivirtaa. Huonoja ja surullisia kokemuksia tällaisistakin tapahtumista on virran historiaan piirtynyt. Turisteja sen sijaan leikitetään tehokasmoottorisilla kumiveneillä virtaan muodostuvissa, jopa kymmenmetrisissä suppilopyörteissä.

Virtaus määrittää kalapaikat

Saltstraumenin salmi on noin kolme kilometriä pitkä, joten virtaavaa kalastusaluetta on mukavasti. Rantakalastukseen parhaiten sopivat alueet löytyvät salmen koillisrannalta. Vahvat polut sekä kalastajajoukot paljastavat suosituimmat kalapaikat. Kalapaikkojen läheisyydestä löytyy myös parkkipaikkoja.

Käytännössä kalastaa voi tuottoisasti missä vain virran vaikutuksen alueella, kun vain kalaparvet osuvat kohdalle. Kalastus rytmittyy sillan molemmin puolin merivirran mukana. Se tapahtuu pääsääntöisesti virtaussuuntaan nähden sillan alapuolisella alueella. Mereltä virratessa kalastetaan ”lahden” puolella ja päinvastoin. Kalat kerääntyvät syömään virran alle sen mukanaan tuomia herkkuja.

Kalastus rytmitetään kesällä veden virtauksen eikä vuorokauden ajan mukaan. Kesäöinä valoa riittää ympäri vuorokauden, sillä ollaan napapiirin pohjoispuolella. Keväällä ja syksyllä kalastus ajoittuu valoisaan aikaan.

Viehekalastuksessa merellä ei tarvita minkäänlaisia kalastuslupia. Tämä on yleismaailmallinen käytäntö. Kotoinen Suomi on tässä asiassa valitettava poikkeus.

Parhaina kalastusaikoina rannoilla riittää kalastajia. Opettele rytmittämään heittosi muiden kalastajien kanssa samaan tahtiin siimasotkujen välttämiseksi.

Raskasta kalustoa

Saltstraumenin veden virtausnopeus on kiivaimmillaan jopa 40 kilometriä tunnissa. Vuoroveden kääntyessä veden virtaus pysähtyy, kunnes kiihtyvällä tahdilla vesimassat alkavat solumaan salmesta päinvastaisen suuntaan kuin aiemmin. Veden vaihtuva virtausnopeus asettaa omat vaatimuksensa kalastusvälineille.

Kalastuksessa käytettävät välineet ovat pääsääntöisesti raskasta heittokalustoa. Kookkaat hyrräkelat sekä haspelit kohtuullisen tukevissa vavoissa ovat käytetyimpiä. Siima saa olla paksuudeltaan vähintään 0,30 milliä. Kuitusiima voi olla hivenen ohuempaa. Kookasta kalaa voidaan joutua pakottamaan rajustikin. Syvältä kalastettaessa vaarana on siiman hiertyminen rantakivikkoon.

Vieheistä käytetyimpiä ovat norjalaiset heittopilkit, jotka sujahtavat nopeasti voimakkaasta pintavirrasta läpi syvempiin vesikerroksiin. Käytettyjä ovat myös muut painavat heittolusikat sekä jigit.

Suosituimpia värejä ovat ainakin perinteiset sinisävyiset, vihertävät sekä hopeiset vieheet. Myös punaista löytyy useista vieheistä. Jos ei muuten, niin koukkuun lisätyn häkilöinnin tai muovilisukkeiden muodossa.

Upottamalla tulosta

Vieheiden painoa kannattaa vaihdella virtausolosuhteiden mukaan. Kiivaimman virtauksen aikana tarvitaan todella raskaita vieheitä, jotta ne saadaan uppoaman riittävästi. Heittopilkit saattavat painaa yli sata grammaa.

Käytännössä kalastus tapahtuu heittämällä viehe poikkivirtaan ja antamalla sen upota virran mukana. Mitä syvemmälle viehettä uskaltaa upottaa, sitä suuremmalla todennäköisyydellä kala siihen nappaa. Vieheen upottua annetaan sen uida virrassa sekä kelataan siimaa hitaasti sisään. Viehetappioilta on tässä pelissä vaikea välttyä.

Aina viehettä ei tarvitse upottaa, sillä etenkin seiti ja makrilli syövät myös pinnan läheisyydessä. Usein kalaparvet paljastavat olemassaolonsa näyttävillä pintakäynneillä. Joskus jopa jalkapallokentän kokoisen kalaparven pintasyönti on vaikuttava näky ja saa kalastajan veren kiehumaan. Runsas pintominen ei kuitenkaan tarkoita varmaa saalista, sillä kalat osaavat olla vieheiden suhteen ronkeleita.

Suurta ja pientä saalista

Saltsraumenin kalasto vastaa tyypillistä Norjan rannikkokalastusta. Alueelta tulee yleisimmin turskaa, seitiä, punasimppua ja makrillia. Pohjasta miedon virtauksen aikaan voi saada myös merikissan. Myös muita merikaloja tulee saaliiksi.

Kalojen koko vaihtelee suuresti, kuten aina merikalastuksessa. Onnen potkaistessa vieheeseen voi napata kymmenien kilojen painoinen pallas tai kookas turska. Yleisimmät saaliskalat painavat kuitenkin kilosta viiteen. Pienemmistä kaloista makrillit sekä punasimput ovat erittäin herkullisia eli kalastuksessa ei kannata katsoa ainoastaan saaliin kokoa. Ei ainakaan, jos tavoittelet maukasta kala-ateriaa.

Saalislajistoon, mutta ei kalastoon, voidaan lukea myös merilokki. Joskus lokki voi takertua siimaan siivestään, kuten minulle kävi paikalla vieraillessani. Siipipankosta koukkuun tarttunut lokki ei ole unelmasaalis turistijoukon ihmetellessä tapahtumaa. Onneksi sain lokin irrotettua näppärästi kärkipihtien avulla.

Muutaman kilon painoiset turskat ovat yleistä saalista. Pienimmille kalamiehille voi tehdä tiukkaa kannatella kookkaita kaloja.

Tasokkaat palvelut

Saltstraumenin molemmin puolin on tarjolla leirintäaluepalveluita. Majoittua voi omassa teltassa, asuntoautossa tai vaunussa. Mökkejä leirintäalueilta löytyy moneen lähtöön. Hinnat ovat tyypillistä norjalaista leirintäaluetasoa. Ne asettuvat kuitenkin hintahaitarin yläpäähän. Jos olet liikkeellä mökkimajoitukseen turvautuen, mökkien varaustilanne kannattaa selvittää etukäteen. Ei ole harvinaista, että kaikki mökit ovat varattuja. Tasokasta majoitusta arvostaville löytyy laadukas hotelli.

Kalastus ja kalastajat ovat keskeinen osa paikallista elämää. Tästä johtuen kalastajat on hyvin otettu huomioon myös leirintäaluepalveluissa. Kalat kannattaa käsitellä kalankäsittelypaikoilla ja sijoittaa jätteet niille varattuihin roskiksiin. Tämä on erityisen tärkeää, jotta liioilta hajuhaitoilta vältyttäisiin.

Majoitusvaihtoehtoihin ja palveluihin voit tutustua helpoiten netissä. Leirintäaluepalveluita tarjoaa ainakin Elvegård camping sekä PlusCamp Saltstraumen.

Alueelta löytyvät myös kauppa- ja muut peruspalvelut. Kalastusvälineitä myydään paikallisissa kaupoissa melko kattavasti.

Teksti ja kuvat: Janne Rautanen

Virrassa voi uida sankkoja parvia makrilleja. Tuore makrilli on ruokakala parhaasta päästä. Taustalla ”kiehuva” vesi on syönnöstävää makrillia.
Kiviä peittävät levät voivat olla todella liukkaita. Varo niitä! Saappaat helpottavat kalastusta monin paikoin.