Veitsiluodon kalapaikka valittiin vuoden lähikalastuspaikaksi

Ylijuoksun laavu ja silta Veitsiluodon kalapaikalla. Kuva: Jari Vesaluona.

Vuoden lähikalastuspaikaksi 2020 on valittu Veitsiluodon kalapaikka Kemissä.

Veitsiluodon kalapaikka on kooltaan 65 hehtaaria, ja se toimii myös Stora Enso Veitsiluoto Oy:n raakavesialtaana. Altaaseen tuleva vesi pumpataan Kemijoesta ja ylimääräinen vesi valuu ylijuoksuna puroa pitkin mereen.

Luontaisina kaloina kalapaikassa ovat hauki, ahven, särki, seipi, made, kiiski ja muikku. Lisäksi kalapaikalle istutetaan taimenta, kirjolohta, siikaa ja harjusta.

Tyytyväiset kalastajat Aune Hietala ja Leena Iltanen Veitsiluodon kalapaikalla. Kuva: Risto Iltanen.

Helposti saavutettava kohde

Kalapaikka sijaitsee noin kymmenen kilometriä Kemin kaupungin keskustasta etelään. Keskustasta sinne ajaa autolla noin viidessätoista minuutissa. Kalapaikalla on iso parkkipaikka, mihin mahtuvat isommatkin autot.

Kalapaikalle pääsee kaupungista myös linja-autolla. Linja-auto kiertää Rytikarin työväentalolle, josta on noin 400 metrin kävelymatka perille.

Tervetuloa Veitsiluodon kalapaikalle. Kuva: Jari Vesaluoma.

Esteetöntä kalastusta

Veitsiluodon kalapaikalla on otettu huomioon myös liikuntarajoitteiset kalastajat. Alueella on esteetön kulku ja kalastaa voi vaikka pyörätuolista. Pyörätuolista kalastavia varten on kalastuspaikalle rakennettu oma kalastuslaituri. Kalastuslaiturin lisäksi alueelle on rakennettu myös laavuja ja siltoja.

Kalastusluvat

Kalastus Veitsiluodon kalapaikassa on maksullista. Kalastusluvan voi hankkia netistä osoitteesta kalakortti.com tai vaihtoehtoisesti luvan voi ostaa Neste Lapintuuli huoltoasemalta.

Luvan hinta on 15 euroa/8 h ja lisävapa 5 euroa/8 h. Myyjä perii luvasta kahden euron toimitusmaksun. Lisäksi kaikkien 18-64-vuotiaiden, jotka käyttävät heittokalastusvälineitä, tulee maksaa valtion kalastonhoitomaksu.

Kalastuksen valvontaa hoitavat seuran viralliset kalastuksenvalvojat. Alueella on myös kameravalvonta.

Vireää seuratoimintaa

Veitsiluodon kalapaikka on ollut nykyisessä muodossaan käytössä jo vuodesta 1994. Paikan ylläpidosta ja sen kehittämisestä vastaa Veitsiluodon Kalamiehet.

Seura järjestää läheisen Hepolan koulun oppilaille kalastustapahtuman kalapaikalla kahdesti vuodessa. Parhaimmillaan mukana on ollut koulun kaikki kuusisataa oppilasta.

Suurin vuosittainen tapahtuma kalapaikalla on Pitkäperjantain lohipilkit, johon osallistuu yleensä yli tuhat pilkkijää eri puolilta maata. Veitsiluodon kalapaikalla järjestetään myös vuoden 2022 lohipilkinnän SM-kilpailu.

Veitsiluodon Kalamiehillä on kesäisin vuokrattavana viisi soutuvenettä kalastusta varten.
Ajankohtaista tietoa kalapaikan tilanteesta löytyy Veitsiluodon Kalamiesten Facebook-sivulta.

Pitkänperjantain Pilkit käynnissä Veitsiluodon kalapaikalla. Kuva: Jari Vesaluoma.

Valinta

Vuoden lähikalastuspaikan valinnassa otettiin huomioon muun muassa kalastuspaikan sijainti (kaupunki-/taajama-alueella), kalan saamisen todennäköisyys, saavutettavuus myös julkisilla kulkuvälineillä, lasten ja liikuntaesteisten kalastusmahdollisuus sekä lupien ja tiedon saatavuus.
Vuoden lähikalastuspaikan valinta tehtiin nyt viimeistä kertaa. Jatkossa valitaan Vuoden kalatalousalue.

Teksti: Juha Ojaharju