Virhon kunnostustalkoot jatkuvat elokuussa – koronavirus voi aiheuttaa vielä muutoksia järjestelyihin

Talkoolaisia kalojen nousuestettä poistamassa. Kuva: Mikael A. Manninen.

Virtavesien hoitoyhdistys Virho ry:n kaikille avoimet puro- ja jokikunnostustalkoot jatkuvat elokuussa. Koronavirustilanne saattaa kuitenkin vielä vaikuttaa talkoiden järjestämismahdollisuuksiin ja työskentelytapoihin, Virhosta kerrotaan.

Koronaviruksen vaikutuksesta järjestämiseen ja talkoiden käytäntöihin ilmoitetaan talkookalenteri-sivulla ja Virhon Facebook-sivulla.

Virhon EU:n LEADER-rahoitusohjelman rahoittama hanke tarjoaa jokaiselle mahdollisuuden tehdä virtavesikunnostustyötä talkoilla hankkeen eri kohteilla. Jatkuva talkoomahdollisuus on hankkeen kunnostuskohteilla kesäkuusta lokakuuhun sen mukaan missä kohteessa kunnostukset ovat käynnissä.

Kohteet ovat Karjaanjoen ja Vantaanjoen sekä mahdollisesti myöhemmin syksyllä Uskelanjoen alueilla. Aikataulu- ja muita tietoja saa hankevastaava Olli Toivoselta, puh. 050 330 7739, ollitoivonen9@hotmail.com.

Virhon talkookalenteri 2020

Mellunkylänpurolla talkoot järjestetään yhteistyössä Suomenlahden Uistelijat ry:n kanssa lauantaina 8.8. klo 10-16. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: joonas.waris@suomenlahdenuistelijat.fi.

Mellunkylänpurolla toiset talkoot järjestetään yhteistyössä Sparta Consulting Oy:n kanssa lauantaina 22.8. klo 10.00 alkaen. Talkoopaikka Ojapuiston alueella Länsimäentien varressa. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: jouni.simola@virho.fi.

Mustapurolla kunnostustalkoot järjestetään yhdessä Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry:n (Helsy) kanssa lauantaina 5.9. klo 10 alkaen. Talkoopaikka on Myllypuron liikuntapuistossa jääkiekkokaukalon kohdalla. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: jouni.simola@virho.fi.

Mätäjoella talkoillaan lauantaina 26.9. klo 10.00 alkaen. Jokiuomaa kunnostetaan kahdessa kohteessa Pitäjänmäen Talissa ja Kaarelassa. Helsingin perhokalastajat ry vastaa Talin talkoista. Talin talkoisiin pyydetään ilmoittautumaan Pekka Lindbladille, joka antaa myös lisätietoja, puh. 050 556 7214, pekka.lindblad@kolumbus.fi.

Kaarelanjoki-hanke vastaa Kaarelan talkoista. Lisätietoja ja ilmoittautumisia Kaarelaan kerää Mikael A. Manninen, puh. 040 580 0402, mikael.manninen@gmail.com.

Espoon Lukupurolla talkoillaan lauantaina 3.10. klo 10.00 alkaen. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: Olli Varhimo, puh. 040 539 6663, olli.varhimo@gmail.com.

Erikoiskohde Vihtijoella

Vihtijoen pääuomassa sijaitseva vaellusesteenä toimiva pato on tarkoitus muokata tekokoskeksi. Mikäli sitä koskevan ELY:ssä olevan vesirakennusilmoituksen käsittely sujuu mutkattomasti ja ei tule tulvia, niin kyseinen pato korjautuu puolensataa metriä pitkäksi koskeksi.

Hankkeessa on etenkin alkuvaiheissa ja viimeistelyssä tiettyjä osia, joissa parhaan lopputuloksen saa tekemällä käsin eli talkoovoimat olisivat avuksi. Pääsisit myös tutustumaan, mitä eri työvaiheita tällainen pato-vaelluseste-tekokoski-hanke vaatii.

Tehtävät työt eivät vaadi syvään veteen menemistä. Kahluuhousut silti ovat hyödyksi. Jos sinulla ei ole niitä, niin Virtavesien hoitoyhdistyksellä on lainata parisen kappaletta. Kohde sijaitsee runsaat 50 km Helsingistä läntisellä Uudellamaalla, paikalle ei pääse julkisin liikennevälinein.

Tarkka aikataulu täsmentyy mm. ELY-käsittelyn pohjalta, mutta kyse on loppukesästä. Otamme tässä vaiheessa vastaan alustavia ilmoittautumisia, joita voidaan kesän kuluessa sitten varmistaa. Yhteydenotot: markus.penttinen10@gmail.com, puh. 040 772 8861.

Peltsi ja Tom kannustavat mukaan kunnostustalkoisiin

Myös mm. Itämeren suojelijat TV-ohjelmasta tutut Mikko ”Peltsi” Peltola ja Tom Nylund kannustavat mukaan kunnostustalkoisiin. Heidän haastattelunsa on luettavissa tästä linkistä

Mikko ”Peltsi” Peltola ja Tom Nylynd.