Ahven puree chatterbaittiin – helppo uittaa, helppo irrottaa

Alun perin bassille kehitetty chatterbait kelpaa erinomaisesti myös ahvenelle.

Kun viehe on toiminnaltaan kuin yhdistelmä crankbaitia, jigiä ja spinnerbaitia, on sen pakko olla hyvä. Itseasiassa se on mielestäni parempi kuin hyvä. Oikeissa olosuhteissa chatterbait on suorastaan erinomainen ja ajoittain täysin ylivoimainen viehetyyppi. Jos chatterbaitit eivät vielä kuuluu viehevalikoimaasi, suosittelen niihin tutustumista.

Nykymuotoinen chatterbait tuli vuonna 2006 ryminällä USA:n kilpabassinkalastukseen. Siihen riitti yksi kärkipään sijoitus eräässä suuressa bassikisassa. Sana lähti leviämään ja pian lähes kaikki kilpailijat halusivat chatterbaitteja itselleen. Siitä lähtien chatterit ovat olleet todella kova sana jenkkilän bassiskenessä.

Meillä Suomessa chatterbaitteja on ollut myynnissä jo useita vuosia, mutta kiinnostus ei ole ollut kummoista. Cahatterbait on tullut tunnetuksi bassivieheenä, joten ehkä meillä on epäilty sen toimivuutta ahvenille.

Suosio kasvaa nyt Suomessakin

Vasta ihan viimeisen vuoden aikana on chatterbaittien käyttö alkanut kasvaa Suomessa. Suurimpana syynä tähän lienee Youtubessa esitettävät kalastuskilpailusarjat, jotka toivat chatterbaitit kunnolla ahvenenkalastajien tietoisuuteen.

Ruotsalaisissa ahvenenkalastuskilpailuissa nähtiin chatterbaittien teho niin vakuuttavalla tavalla, että harva pystyi ohittamaan näkemäänsä vain olkaa kohauttamalla. Näin kävi myös itselleni; chatterbaitteja oli hankittava ja niillä piti päästä kalastamaan.

Chatterbaitti on ahventen mieleen

Chatterbaitit pääsivät ensimmäisen kerran siiman päähän seuraavana kesänä, jolloin suuntasimme Antin kanssa Merenkurkun vesille kalastamaan ahventa. Avauspaikalle saavuttuamme esittelin Antille hankkimiani chattereita: ”Mistä näitä saa? Antaisitko sen puhelinnumeron?”

Mies vakuuttui näkemistään chatterbaiteista niin, että ennen kuin olimme ehtineet heittää ensimmäistäkään heittoa, oli hän jo tilannut itselleen valikoiman samanlaisia vieheitä.

Pian Antti sai vakuuden sille, että rahat eivät olleet menneet hukkaan. Sain nimittäin jo heti ensimmäisellä heitolla nätin ahvenen ja samoin seuraavalla. Muutaman irti päässeen tärpin myötä terävöitin tartutusta. Se tehosi ja tärpit alkoivat pysyä kiinni hyvällä prosentilla.

Ahvenet kaipasivat värinää vetee

Antilla puolestaan oli hiljaisempaa. ”Mikäs sulla olikaan siellä siiman päässä. Se chatterikö?”, kuului Antin suunnasta.

Kyllä, chatterbait oli siiman päässä ja kalat olivat hulluna siihen.

Antin valikoimista ei vielä sellaista löytynyt. Hän alkoi kuitenkin kaivaa viehelaatikoitaan ja löysi erillisen chatterbaitin uintilevyn, jonka pystyi kiinnittämään jigin eteen. Tämän jälkeen alkoi Antillakin vapa taipua. Ahvenet kaipasivat ilmiselvästi värinää veteen ja sitä löytyi nyt meidän kummankin siiman päästä.

Tehokas ja helppo irrottaa

Ensimmäiset kokemukset chatterbaitista olivat siis erittäin hyviä. Ahvenet purivat sitä innokkaasti, ja kun tartutuksen teki ajoissa ja terävästi, pysyivät tärpitkin kiinni.

Olin aikaisemmin käyttänyt keski- ja loppukesän ahvenenkalastuksessa vaappuja, mikä oli ollut sekä tehokasta että myös hyvin hauskaa kalastusta. Ainut ongelma vaappujen kanssa oli, että kolmihaarakoukkuja oli joskus vaikea irrottaa. Etenkin silloin, kun ahven oli haukannut vaapun syvälle ja koukut olivat kaikista haaroistaan kiinni.

Chatterbaitien kanssa tätä ongelmaa ei tullut. Vieheen yksi ainut haara oli yleensä suupielessä kiinni ja se oli helppo irrottaa. Käytännössä koskaan ei koukku ollut syvällä suussa. Koukun irrottaminen oli suorastaan riemastuttavan helppoa verrattuna vaapun kolmihaarakoukkujen irrottamiseen.

Ylärivissä: Fox Rage Bladed Jig 17 g ja 12 g. Alarivissä olevat ovat kotimaisen Fin Custom Jigs’in valmistamia ja nimeltään VIB Blade.

Käsialaa uittoon ja tärpit lisääntyvät

Chatterbaitilla saa kalaa ihan pelkällä suoralla uitolla. Ahvenet kyllä nappaavat chatteriin, vaikka ei tekisi muuta kuin kelaisi. Samoin tekevät myös sattumahauet. Pieni käsialan lisääminen uittoon kuitenkin lisää tärppejä selvästi.

Itse uitan chattereita hyvin pitkälle samaan tyyliin kuin ahvenvaappuja. Siis tasaista kelausta, pieni pysäytys, jonka jälkeen taas tasaista kelausta esimerkiksi viiden kammenpyöräytyksen verran ja taas pysäytys. Pysäytyksessä chatteri lähtee vajoamaan ja juuri tämä laukaisee usein kalan iskun.

Pysäytyksien lisäksi yksittäiset, tavallista nopeammat kammen pyöräytykset saavat kalan monasti nappaamaan. Tällöin viehe singahtaa johonkin satunnaiseen suuntaan, jonka voi helposti kuvitella näyttävän petokalan silmissä saaliin pakoyritykseltä. Varsinkin tässä uittotyylissä on tärkeää, että chatterbaitin uintilevy toimii joka tilanteessa, eli lähtee heti värisemään.

Siellä missä pohja on suhteellisen puhdas, voi vieheen päästää välillä pohjaan. Myös tämä kikka voi aikaansaada tärpin.

Tärpin huomaa usein ensimmäisenä siitä, että chatterin uinti, eli vavassa tuntuva uintilevyn aiheuttama värinä lakkaa. Tällöin on syytä tehdä tartutus välittömästi. Hauen napatessa chatterbaittiin on tärppi hyvin selvä, eikä siitä ole epäselvyyttä.

Kalajigit toimivat erinomaisesti chatterbaiteissa. Valitse sopivan kokoinen ja värinen jigi niin, että se sopii yhteen chatterin kanssa.

Välineet

Chatterbaiteillä kalastaminen ei ole mitään herkkää finessekalastusta, vaan suhteellisen raskasta puuhaa. Chatterin uintilevy saa aikaan kovan vastuksen, joten vavan tulee olla riittävän vahva. Samat välineet, joita käytetään ahvenenkalastukseen vaapuilla, sopivat hyvin myös chatterbaiteille.

Jos kuitenkin haluaa chatterikalastukseen oman vavan, niin kannattaa valita hieman keskimääräistä voimakkaampi ahvenvapa, pituus noin 210 senttiä ja heittopaino luokkaa 15-30 grammaa. Kelavalinta mieltymyksen mukaan, joko avo- tai hyrräkela.

Siimaksi kannattaa ehdottomasti valita kuitusiima, jotta tartutukset saa kunnolla perille. Sopiva paksuus on noin 0,14–0,20 milliä pohjan laadusta riippuen. Jos pohjalla on paljon teräviä kiviä, kannattaa siiman paksuus valita skaalan yläpäästä. Pääsiiman jatkoksi sidotaan tuttuun tapaan noin 40-60 sentin fluorocarbonperuke, joka saa olla paksuudeltaan noin 0,30-0,60 milliä.

Chatterbaitilla kalastaessa on hyvä olla hieman normaalia jigivapaa voimakkaampi vapa.

Vinkit

Perustietoa ja vinkkejä chatterkalastajalle

– Chatterbaitteja kutusutaan usein myös nimellä bladed jig tai blade jig.
– Chatter tarkoittaa suoraan suomennettuna pulisijaa tai lörpöttelyä ja se kuvaa tätä viehettä hyvin. Chatterbait aiheuttaa siis veteen ääntä ja värinää, joka herättää kalojen huomion.
– Jigipyrstön pujottaminen chatterbaitin koukkuun lisää sen tehoa. Varma valinta on käyttää chatterin hameen väritykseen sopivaa jigiä. Vaihtoehtoisesti voi jigin värivalinnalla luoda kontrasteja.
– Jigipyrstönä toimivat parhaiten kalajigit. Hyvissä rapujärvissä lienee viisasta kokeilla rapujäljitelmää ja uittaa chatteria pohjan tuntumassa.
– Kannattaa valita alkuperäisen rakenteen mukainen chatterbait, jossa uintilevy kiinnittyy suoraan koukun painopään lenkkiin. Tällainen chatteri lähtee uimaan heti, kun kelaus alkaa. Jos välissä on renkaita, joutuu uinnin alkamista odottamaan ja pyytävyys huononee.

Chatterbait maistuu toki myös hauelle. Tämä hauki nappasi Savage Gearin 28-grammaiseen tarjoiluun.

Koska ja missä chatterbaitillä?

Tähänastiset kokemukseni chatterbaiteilla kalastamisesta ovat Merenkurkun saaristosta. Olemme kalastaneet niillä pääosin suurilla sisäselillä ja niihin yhteydessä olevissa lahdissa.

Vuodenaika on ollut keskikesästä alkusyksyyn, joka on juuri se aika vuodesta, jolloin aikaisemmin kalastin ahventa pääasiassa vaapuilla. Nyt valitsen lämpimän veden aikaan siiman päähän mieluimmin chatterbaitin.

Vaappuihin verrattuna chatterbaitien etuna on jo aikaisemmin esille tullut koukun helppo irrottaminen, mutta myös se, että chatterbait selvästi valikoi hieman suurempaa ahventa. Lisäksi chatterbaitiin ei tartu yhtä helposti kasveja kuin vaappuun. Jigistä puhumattakaan.

Se miten chatterit toimivat keväällä tai myöhemmin syksyllä, tulee selvitettäväksi tulevilla kalareissuilla.

Teksti ja kuvat: Juha Ojaharju

Lämpimät kesäkelit ovat tuottoisaa aikaa kalastaa chatterbaiteilla.