EM-kilpaonki kisattiin Pohjois-Irlannissa – Liettua kalasti yllätysmestariksi

Suomen joukkueen parhaana 43. sijalle yltänyt Samppa Ylönen haavimassa kalaa toisena kilpailupäivänä.

Kilpa-onginnan Euroopan mestaruuskilpailut käytiin Pohjois-Irlannissa 24.-30.6.2019 luonnonmukaisella Lower River Bann-joella. Kilpailuun osallistuvia joukkueita oli tällä kertaa harvinaisen vähän eli 17, mikä todennäköisesti johtui kilpailupaikan vaikeasta tavoitettavuudesta.

Suomea edustamassa olivat Samppa Ylönen (43. sija lopputuloksissa), Mika Pylsy (68.), Timo Ylitalo (71.), Jarkko Nikkilä (75.) ja Jere Pylsy (76.). Kapteenina toimi Lotta Pylsy.

Kalan saaminen oli ennakkotietoja selvästi vaikeampaa edellisviikkojen runsaiden sateiden takia. Esimerkiksi jokiosuudella oli edellisenä vuonna heinäkuussa henkilökohtainen kilpailu voitettu 24 kilolla. Nyt paras joukkuetulos kahden päivän jälkeen oli vaivaiset 14 kg. Olosuhteiden hankaluudesta kertoo myös, että muutama maailmanhuippu jäi kokonaan ilman kalaa.

Jere Pylsy luotaamassa pohjaa ensimmäisenä harjoituspäivänä.

Liettua otti yllätysvoiton

Kilpailun jälkeen Suomen joukkue sai tietää, että syövä kala oli noin yhden metrin päässä pohjasta kohdassa, jossa oli jonkunlainen lämpimämpi vesikerrostuma.

Suomen kohtalona oli jäädä joukkuekilpailussa viimeiseksi. Paras maa oli yllättäen Liettua selvällä kuuden pisteen erolla toiseksi tulleeseen Ranskaan ja yhdeksän pisteen erolla kolmanneksi sijoittuneeseen Hollantiin. Isäntämaa Irlanti jäi kotivesillään harmittavasti neljänneksi.

Henkilökohtaisen Euroopan mestaruuden nappasi nuori hollantilainen Ramon Ansing. Toiseksi tuli Ranskan Stephane Linder ja kolmanneksi Liettuan Tomas Buzas.

Teksti ja kuvat: Lotta Pylsy

Mika Pylsy esittelee kalaansa harjoitusviikolla.
Timo Ylitalo syöttitarkistuksessa ensimmäisenä kilpailupäivänä.
Jarkko Nikkilä ongella toisena kilpilupäivänä.