Lajikalastuksen SM-kisa järjestetään ensimmäistä kerran Helsingin vesillä – Ässälajin saaja on vahvoilla

Vuoden 2018 lajikalastuksen SM-kilpailu järjestettiin Kotkassa. Tänä vuonna kisataan ensimmäistä kertaa Helsingissä.

Lajikalastuksen Suomen mestaruudet ratkotaan Helsingissä syyskuun ensimmäisenä päivänä. SM-kisa käydään nyt ensimmäistä kertaa pääkaupungin vesillä.

Lajikalastuksessa kilpailijoiden paremmuutta ei ratkota perinteiseen tapaan painavimmalla saalispussilla. Voittoon kahdeksan tunnin SM-kisassa tarvitaan eniten vapavälinein pyydystettyjä kalalajeja.

Henkilökohtainen Suomen mestaruus on pyydystettävissä nyt viidettä kertaa. Itse lajikalastuksen kilpailuperinteet ovat toki paljon vanhempia. Joukkuekilpailuna käytävä Kalamaraton kisataan Helsingissä ensi vuonna jo 20. kerran.

Ässälajin saaja on vahvoilla

Helsingissä kilpailualueena ovat Mustikkamaa, Kulosaari sekä Kalasataman ja Sompasaaren itärannat. Kilpailussa liikutaan jalan. Kilpailujohtaja Markus Ratinen povaa tiukkaa kamppailua voitosta.

”Kilpailija on vahvoilla, jos hän onnistuu saamaan ässälajin eli kalalajin, jota kukaan muu ei onnistu saamaan. Tasatuloksissa on merkitystä myös sillä ajalla, jolla kilpailija on tarkistuttanut ensimmäiset seitsemän lajiaan.”

”Tähän asti paras voittotulos on ollut neljätoista kalalajia. Samoille huitteille täytyy Helsingissäkin päästä voittaakseen. Tosin nyt kilpailualue on erilainen. Aiempiin vuosiin nähden on huomattavasti vähemmän makeaa vettä ja siellä viihtyviä lajeja tarjolla. Se tuo oman haasteensa kisaan”, Ratinen sanoo.

Lajikalastuksen SM-kisan järjestää Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseura yhteistyössä Helsinki-Espoon kalatalousalueen kanssa. Kilpailukeskus sijaitsee Honkaluodossa, Mustikkamaan kupeessa. Yleisen sarjan kilpailu käydään klo 9.00-17.00. Juniorisarja (alle 15-vuotiaat) päättyy tuntia aiemmin.