Kimolan kanava tauolta SM-ongen näyttämöksi

Nuorten alle 12-vuotiaiden sarjassa ongittiin keskittyneesti läpi kisan.

Kimolan kanava toimi pitkähkön tauon jälkeen tämän vuoden SM-ongen kisanäyttämönä. Viime kerrasta ehti kulua seitsemän vuotta ja kisakansa näytti olleen paikanvaihdosta mielissään. Reilut 800 innokasta onkijaa saapui sunnuntai-aamuna kisapaikalle kokeilemaan taitojaan.

Vuoden 2009 kisa-alue oli vaihtunut uuteen ja kisakanslia sijaitsi tällä kertaa Eiraskan sillan kupeessa. Parkki- ja myyntitilaa oli riittämiin ja ensimmäiset kalapaikat sijaitsivat vain muutamien kymmenien metrien päässä keskuksesta.

Saapuessani paikalle vastaan käveli yksi jos toinenkin järjestäjäporukasta, silmin nähden väsyneenä, mutta luottavaisena. Ison valmistavan työn olivatkin tehneet, sillä onkisektorit oli putsattu ylimääräisestä kasvillisuudesta ja paikat merkitty asiaan kuuluvalla tavalla. Lopputulos oli enää kanavan asukkaista ja heidän narraajistaan kiinni.

Kisakansa keskittyi olennaiseen

Utuinen aamu ja tummahkot pilvet saivat aikaan syksyn tunnun. Ukkostakin oli luvattu, mutta onneksi se ei koskaan kisapaikalle saapunut. Pilvikelin arvioitiin olevan kalantulolle suotuisampi vaihtoehto kuin kirkas auringonpaiste, mutta suurilla saalismäärillä tuskin mässättäisiin.

Kanavan haasteellisuudesta kalapaikkana keskusteltiin hetken aikaa kilpailujohtaja Veikko Karinkannan kanssa. Hän arveli päivän kovimman saaliin liikkuvan puolentoista kilon tietämillä. Arvio olisi pitänyt kutakuinkin paikkansa, jollei Iitin Kalamiesten Tuomo Rakkola olisi päättänyt osallistua kisaan.

Kisan alettua kuljimme hetken matkaa rantaa pitkin ensimmäistä kertaa SM-onkea todistamassa olleen kalastusohjaaja Maiju Purasen kanssa. Hän ihmetteli ääneen paikalla vallitsevaa hiljaisuutta: ”Yli 800 ihmistä rivissä, eikä minkäänlaista puheensorinaa.” Niinpä, kisakansa keskittyi niin sanotusti olennaiseen.

Kansanedustaja jakoi mitalit

Saaliskaloja näytti nousevan sieltä täältä, joten alku oli lupaava. Ainakin särkeä ja pientä ahventa tuli ja joidenkin onnekkaiden kohdalla näkyi pinnassa isompia pyörteitä, merkkinä lahnan väsytysrumban alkamisesta.

Neljä tuntia vierähti varsin nopeasti ja pian olikin punnitusporukan vuoro ryhtyä hommiin. Tulokset tallentuivat suoraan tietokoneelle ja Antti Tuomaisen johdolla homma oli nopeasti valmis.

SM-ongen palkintotilaisuuteen saapui arvovaltainen vieras, kansanedustaja ja SVK:n varapuheenjohtaja Ville Skinnari. Yhdessä keskusjärjestön hallituksen puheenjohtajan Stina Koiviston kanssa hän jakoi mitalit voittajille. Ennen sitä Skinnari piti lyhyen puheen vapaa-ajankalastuksen ja myös Kimolan kanavan tärkeydestä.

Veteraani Rakkolaiselle komein saalis

Nuorten alle 12-vuotiaiden sarja oli ensimmäisenä vuorossa, eikä tainnut kukaan yllättyä, kun Iida Issakainen kävi pokkaamassa kultamitalin. Talviset otteet jatkuvat siis kesäkisoissakin. Hopealle ylsi Sanni Niskanen Viitasaaren Kalakavereista ja pronssin nappasi samaa seuraa – ja ilmeisesti perhettäkin – edustanut Jesse Niskanen.

Alle 15-vuotiaiden voitto meni Vaajakosken Koukun ja Paukun Aapo Kukolle, hopean otti Valtteri Kanttonen Iitin Kalamiehistä ja pronssin pokkasi Leevi Pippuri Rääkkylän Kalakerhosta. Lauri Nummela Uudenkaupungin Kalaveikoista nappasi alle 19-vuotiaiden sarjan kiiltävimmän mitalin, kakkoseksi nousi Juuso Käyhkö Nilakan Kalakerhosta ja pronssin sai kaulaansa Pilk Kingsin Satu Jäntti.

Miesten sarjavoitto meni tällä kertaa Myyrmäen Kalamiehiä edustaneelle Hemmo Männistölle ja naisten vastaavasti Kiskon Kalakerhon Tiina Vuoriselle. Naisveteraanien paras oli Ensi Aikio Saarijärven Kairasta ja miesveteraanisarjan voiton vei Iitin Kalamiesten Tuomo Rakkola murskaluvuin. Hän onnistui kiskomaan päivän komeimman saaliin, yli kuusi ja puoli kiloa. Saalispussissa oli niin lahnoja kuin suutareitakin, joten panostus isoihin kaloihin toi makean voiton Tuomolle.

Keski-Suomeen nuorisostipendi

Järjestäjät olivat varanneet ylimääräisen stipendin SM-onkeen eniten nuoria tuoneelle piirille ja tämän hienon palkinnon kävi pokkaamassa Mikko Niskanen Keski-Suomen piiristä. Kyseinen stipendi ei ole sääntöpohjainen, mutta toivon mukaan siitä tulee jokavuotinen perinne!

Ensi vuoden kisahakemusta ei ole SM-ongen osalta vielä tullut, ja onkijaosto toivookin, että niitä tulisi syksyn myötä ihan roppakaupalla.

Onnittelut kaikille tämän vuoden mitalisteille!

Stina Koivisto ja kansanedustaja Ville Skinnari jakoivat mitalit voittajille.
Stina Koivisto ja kansanedustaja Ville Skinnari jakoivat mitalit voittajille.

Teksti ja kuvat: Marcus Wikström

Tulokset

Kuvia SM-ongesta