Kirjolohen pilkkijät kokoontuivat Enonkoskelle SM-kilpailuihin – Pirttilahdesta nousi yli 250 kiloa kalaa

Pirttilahden jäällä riitti vilskettä, kun noin 450 kirjolohen pilkkijää kokoontui sinne kilpailemaan SM-lohipilkin kullasta ja himmeämmistä mitaleista. Kuva: Rafael Häkkinen.

Teksti: Janne Tarkiainen

Enonkoskella riitti vilskettä ja vipinää, kun SM-lohipilkin reilut 450 kilpailijaa saapui Pirttilahdelle ottamaan mittaa toisistaan 16. maaliskuuta. Kaikkien koukkuun ei tällä kertaa kala tarttunut, mutta moni sai saalista ja kalaa nostettiin päivän aikana Pirttilahdesta yhteensä 254 kilogrammaa.

Tuttuun tapaan, ensimmäiset kirjolohet olivat jäällä jo muutaman minuutin kuluttua aloituksesta. Perinteiset lätkät, leechit ja morrit kuuluivat monen kalastajan vakiovarusteisiin. Kilpailun järjestämisestä vastasi kokenut kisajärjestäjä Kaivoksen Kalamiehet.

Anulle mitaleja kaksin kappalein

Pirttilahden kilpailuun osallistui myös kova kilpapilkkijä suonenjokelainen Anu Huttunen, jolle kirjolohen kalastus on tuttua puuhaa, ja SM-kisojakin hänellä on takana jo useammat ja Pirttilahdeltakin jo ennestään mitalisijoitus.

Kirkkain mitali on kuitenkin aikaisemmin jäänyt saamatta, mutta tänä vuonna mitaleja kisasta tuli kaksin kappalein, kun henkilökohtaisen kullan lisäksi, Anun kaulaan ripustettiin hopeamitali joukkuekisasta, johon hän perheensä kanssa osallistui.

Naisten sarjan voitto irtosi Anulle kolmella kirjolohella, joiden yhteispaino oli vähän yli kuusi kiloa suurimman painaessa 2,2. kg. ”Olen aikaisemminkin käynyt Pirttilahdella, joten tuttu paikka tämä minulle on. Ensimmäinen kala tuli vasta tunnin kalastuksen jälkeen. Paikassa, johon ensimmäiseksi menin, ei ollut kaloja, mutta siirtyminen keskemmälle auttoi ja siitä sitten kaikki kalatkin sain. Turhia tärppejä ei tullut yhtään, vaan kaikki tuli ylös”, koko päivän lätkällä pilkkinyt Anu kertoi kilpailun kulusta.

Naisten sarjan voittanut Anu Huttunen pilkki koko päivän lätkällä. Hänen saalispussinsa kolme kirjolohta painoivat yhteensä vähän yli kuusi kiloa. Kuva: Marko Hyvönen.

Suurin saalis painoi yli seitsemän kiloa

Päivän suuriman ja ainoan yli seitsemän kilon saaliin pilkki miesten sarjan Iiro Kontkanen. Naisten sarjan voiton vei siis Anu Huttunen kuuden kilon kalapussilla. Nuorten 19-vuotiaiden sarjan voiton nappasi Mikko Mäkäräinen, 15-vuotiaiden Aleksi Manninen ja 12-vuotiaiden Emma Viljakainen. Nuorten sarjojen voittajat, olivat myös ainoita saaliin saajia omissa sarjoissaan.

Tulokset

Nuorten sarjojen voittajat: Aleksi Manninen (15-v.), Mikko Hämäläinen (19-v.) ja Emma Viljakainen 12-v.). Kuva: Susanna Puhakainen.
Miesten mitalikolmikko Kari Lehto, Iiro Kontkanen ja Valtteri Kurkinen. Kuva: Susanna Puhakainen.
Naisten sarjan mitalistit Tanja Hinkkanen, Anu Huttunen ja Susanna Taikana-aho.