Siimat soivat SM-lohipilkissä Veitsiluodon Kalapaikalla – Iisalmen Pilkkijöiden Markus Väisäselle suurin saalis

Nuoret 19-vuotta sarjan Suomen mestarin Onni Tuupaisen saalis painoi 4,140 kiloa.

Teksti ja kuvat: Petter Nissén

Jäällä oli jännittynyt tunnelma SM-lohipilkin 2023 aloitusmerkkiä odotellessa. 315 kilpailijaa odotti kalastusvälineet valmiiksi viritettyinä kilpailun starttia. Tasan kello 12.00 kairat alkoivat rouskuttamaan reikiä Veitsiluodon Kalapaikan yli puolimetriseen teräsjäähän.

Jään paksuus oli Kemin seudulle varsin tyypillinen huhtikuun ensimmäiseksi päiväksi. Sääennuste oli luvannut hyvää säätä ja tapahtumassa päästiinkin nauttimaan auringonpaisteesta lämpötilan pysyessä plussan puolella.

Odotettavissa jytkettä siiman päähän

Kilpailujärvellä on pitkät perinteet erityiskalastuskohteena. Veitsiluodon Kalamiehet ry on istuttanut kaikenlaista lohikalaa 65 hehtaarin järveen kalastajien pyydettäväksi jo 1990-luvun alkupuolelta saakka. Viime vuosina on istutettu enimmäkseen kirjolohta. Kilpailua varten uutta kalaa tankattiin 600 kiloa ja istutusta seurasi yli viikon mittainen rauhoitus. Odotettavissa olikin jytkettä siiman päässä.

Kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen toivotti avauspuheessaan pilkkikansan tervetulleeksi Kemiin. ”Kemin alueella kalastus on monella tapaa tärkeä aktiviteetti. Meillä on monipuoliset kalavedet Perämerellä ja Veitsiluodon Kalapaikalla. Kalastus on rentouttava harrastus. Järjestävän kalaseuran toiminnassa erityisesti nuorille ja koululaisille suunnattu kalastuskoulutus ovat ilonaiheita.”

Kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen toivotti avauspuheessaan pilkkijät tervetulleiksi Kemiin.

Pilkkijöitä tasaisesti pitkin järveä

Heti kilpailun ensiminuuteilla nähtiin useita kirjolohia nousevan saaliiksi. Pilkkijät olivat levittäytyneet laajalle alueelle aika tasaisesti pitkin järveä. Kovakuntoisimmat suunnistivat tietysti aivan vastarannalle, kuten kilpailuissa joillakin on tapana.

Saalista nousi kuitenkin myös lähtörannan tuntumasta, eikä järvellä näkynyt tällä kertaa juuri toistaan parempia ottipaikkoja. Kevään merkkeinä järven yllä kaarteli muutamia muuttomatkalta palanneita lokkeja. Niiden kirkunan perusteella ei kuitenkaan kannattanut näin talvella alkaa kalapaikkaansa valitsemaan.

Kilpailijoita Veitsiluodon kalapaikan jäällä.

Saalista saatiin monilla erilaisilla houkuttimilla

Kirjolohta pilkitään ja saadaan monenlaisilla välineillä. Sääntöjen mukaan kilpailussa sai käyttää yhtä viehettä ja vapaa kerrallaan. Siimojen päissä näkyikin monenlaista tarjontaa: oli lusikkauistimia, erilaisia liitsejä, mormuskoita, pystypilkkejä ja osalla myös kirjolohenpilkinnässä suosittuja hajustettuja syöttitahnoja.

Saalista näytti tulevan jonkin verran näillä kaikilla houkuttimilla. Suurimman saaliin 4,786 kiloa sai miesten sarjan voittaja Markus Väisänen Iisalmen Pilkkijöistä.

Järjestelyt onnistuivat yli odotusten

Kilpailun johtaja Pekka Rajala Veitsiluodon Kalamiehistä oli tyytyväinen kilpailun järjestelyjen onnistuttua hieman yli odotusten.

”Jäälle suunnisti hieman suurempi joukko pilkkijöitä, mitä olimme arvioineet. 315 pilkkijää oli yli kaksinkertainen määrä viime vuoden SM-lohipilkkiin verrattuna. Nuoriakin oli mukana melkein kolmekymmentä. Saalista toi puntarille 67 kilpailijaa. Osalla oli useampikin kirjolohi kotiin viemisinä.”

Lapin Vapaa-ajankalastajien piirijärjestö oli SM-lohipilkin vetovastuussa nyt toista kertaa peräjälkeen. Edellisen vuoden lohipilkin näyttämönä toimi Luoston Ahvenlampi Sodankylässä.

Tulokset

Kuvia mitalisteista

Nuoret 15-vuotta sarjan hopeamitalisti Milja Hakasalo saaliinsa kanssa.