Suomi mitalirohmu PM-pilkissä

Suomen naisjuniorit muodostivat kalojen ja vastustajien harmiksi tehokkaan kalakolmikon.

Pohjoismaiden Pilkkimestaruuskisat järjestettiin kahden vuoden tauon jälkeen taas Suomessa. Tämänkertaiseksi kilpavesistöksi valittiin Keitelejärven Pirttiselkä, joka sijaitsee hotelli Pihkurin ”takapihalla”. Norjalaiset ja ruotsalaiset yöpyivät kyseisessä hotellissa, kun taas Suomen joukkue majoittui tilapuutteesta johtuen Wiikin kartanoon.

Norjan ja Ruotsin joukkueet saapuivat paikalle jo torstaina. Seuraavana päivänä kun oli luvassa epävirallinen harjoituskisa, johon joukkueet luonnollisesti halusivat osallistua. Harjoituskisa käytiin Keiteleen Kirkkosalmella. Se keräsi 94 osallistujaa ja oli kaikille halukkaille avoin. Harjoituskisan suurimman saaliin pilkki toistamiseen miesten sarjassa kilpaillut Jussi Rossi, jonka saalispussi painoi 8 082 grammaa. Kaveri teki saman tempun vuonna 2013 Kuopiossa, noin sata grammaa pienemmällä tuloksella.

Kilpailuvesi oli perjantai-illan joukkuekokoukseen asti ollut kaikilta pimennossa, ainoastaan kilpailujohtaja Mikko Niskasella oli tarkka alue tiedossa. Kilpailualueeksi paljastui Keiteleen Pirttiselkä, joka löytyy aivan kisahotellin vierestä. Oivallinen ratkaisu, joka minimoi siirtymisiin kulutettua aikaa. Alue-esittelyn jälkeen kerrattiin vielä kilpailusäännöt ja sen jälkeen joukkueet vetäytyivät omiin taktiikka- ja strategiapalavereihinsa.

Kyttäystaktiikkaa havaittavissa

Lauantai-aamu oli pikkuvilpoinen, mittari näytti pari astetta miinusta ja aurinko yritti kammeta itsensä pilvien seasta. Joukkueiden jäsenet kokoontuivat lähtörantaan, jossa järjestäjät jo odottivat.
Ennen lähtölaukausta saimme kuulla Viitasaaren kaupungin terveiset, kun kaupunginjohtaja itse, Janne Kinnunen, toivotti kaikki tervetulleiksi tämän vuoden kisaan. Hän piti puheensa sujuvalla ruotsinkielellä ja sai ansaitut aplodit paikalla olijoilta.

Puoli kymmeneltä porukka lähti hissukseen liikkeelle. Kukaan ei juossut apajille, vaan kyttäystaktiikka oli päivän sana. Kymmeneltä kajahti aloitussignaali ja silloin porukka oli levittäytynyt aika tasaisen epätasaisesti ympäri kisa-aluetta. Kiertelin kymmenkunta kalastajaa, lähinnä suomalaisia ja norjalaisia, ja kaikki näyttivät saavan jonkin verran kalaa.

Norjalaiset hakkasivat reikiä aivan rantamatalaan, kun taas Suomen junioritytöt pysyivät hieman syvemmällä. He näyttivät saavan hieman kookkaampaa kalaa kuin rannassa pilkkineet, joten taktiikka oli varmaan hyvin harkittu. Vauhti ei ehkä ollut edellispäivän veroinen, mutta sopivan tasaiselta tyttöjen touhu silmissäni näytti. Aika näyttäisi…

Maalialueelle alkoi päätösmerkin jälkeen valua enemmän tai vähemmän väsyneitä kalamiehiä ja -naisia. Vaa´alle oli asiaa kilpailija kerrallaan, jottei kukaan pystyisi tuloksia laskemaan etukäteen. Näin jännityksen tunne säilyisi iltaan asti. Viimeisen kilpailijan jälkeen konsulentti nappasi tuloslaput kouraansa ja suuntasi takaisin tietokoneensa ääreen.

Iidasta Vuoden Vapaa-ajankalastaja

Illan palkintojenjakotilaisuus aloitettiin poikkeuksellisesti palkitsemalla Vuoden 2015 Vapaa-ajankalastaja. Hän kun oli sopivasti Suomen joukkueessa ja kilpakalastajien ympäröimänä, niin mikä sen parempi ajankohta tai paikka! Yksitoistavuotias pilkinnän suurlupaus Iida Issakainen nousi lavalle vastaanottamaan palkintonsa vienosti hymyillen. Kiertopalkinnon luovutti viime vuoden tittelin voittanut Mikko Niskanen yhdessä kilpailutoimikunnan ja valintaraadin jäsenen Jouni Neuvosen kanssa. Hienoa Iida!

Sitten vuorossa oli tulosten julkistaminen ja mitaleiden jako. Naisjunioreiden sarjassa Suomi pokkasi mahtavan triplavoiton. Iida Issakainen voitti, Salla Hovatov oli toinen ja Helmi Sarpola kolmas. Tytöt kuittasivat luonnollisesti myös sarjansa joukkuekullan, murskaluvuin. Ei voi muuta kuin onnitella nappisuorituksesta!

Miesjunioreiden kultamitali nappasi Suomen Kalle Koivusalo, noin puolen kilon erolla toiseksi tulleeseen Oliver Nordiin, Ruotsista. Pronssimitalin sai kaulaansa Jere Kuusinen.
Ruotsin Lotta Engvall kuittasi jälleen mestaruuden naisten sarjassa, hopealle sijoittui Malin Granström, niin ikään Ruotsista. Pronssille nousi Suomen Elli Paananen.

Miesten sarjavoitto meni Norjan Magnus Riksfjordille ja myös hopeamitali matkasi samaan maahan, kun Odd Henning Hansen pilkki itsensä kakkossijalle. Pronssimitalin kuittasi Mika Issakainen Suomesta.

Naisveteraanisarjassa jätettiin jossittelut sikseen kun Suomen edustajat nappasivat kolmoisvoiton. Vuokko Tuomisesta tuli mestari, hopealle nousi Raija Kortelainen ja pronssimitalin pokkasi Aila Heiskanen.

Miesveteraanisarjassa pilkki kullan arvoisesti Suomen Jouni Neuvonen ja hopean sai joukkuetoveri Veijo Heiskanen. Pronssimitalin koppasi Kaj Kottelin Ruotsista. Suomi kuittasi joukkuekullat sarjoissa naisjuniorit, miesjuniorit, naisveteraanit ja miesveteraanit. Naisten joukkuekulta matkasi tällä erää Ruotsiin ja miesten vastaavasti Norjaan.

Suomi ylsi joukkuekisan voittoon

Maiden välinen mittelö päättyi Suomen voittoon. Sinivalkoiset pilkkijät jättivät toiseksi tulleen Ruotsin taakseen reilulla yhdellätoista kilolla. Norja sijoittui kolmanneksi jääden Ruotsista noin
neljä kiloa.

Ensi vuoden kisajärjestelyistä vastaa Norja. Heidän kapteeninsa mukaan he ovat jo aloittaneet sopivan vesistön etsinnän. Viitasaaren paikka pidettiin salassa loppuun asti ja Norja pohtii samaa käytäntöä omille kisoilleen. Noin vuoden päästähän se sitten nähdään.

Käytännön järjestelyistä vastasi Viitasaaren Kalakaverit. Erityiskiitokset ansaitsee seuran oma dynamo Mikko Niskanen. Hän hoiti mallikkaasti kaikki kisa-alueeseen, punnitukseen ym. liittyvät asiat ja konsulentti sai rauhassa keskittyä hallinnollisiin tehtäviin.

Suomen pilkkimaajoukkue kiittää tukijoitaan; Sälli Oy, Tapsa-pilkit, Hankkija, Haukka-pilkki, Keski-Suomen Kalatalouskeskus, A. Vogel Oy, Metsähallitus, JM Kuljetus Team Oy ja Viitasaaren kaupunki.

Teksti ja kuvat: Marcus Wikström

Tulokset

Ida Issakaisen kullanarvoinen tyylinäyte.
Ida Issakaisen kullanarvoinen tyylinäyte.

Mitalistien kuvia