Viehekalastuksen SM kilpailtiin Hartolan Jääsjärvellä – Team Alutroll 1 putsasi palkintopöydän

Voittajien on helppo hymyillä. Team ALUTROLL 1, Jarno Simpanen ja Jyri Lepistö.

Teksti ja kuvat: Juha Ojaharju

Viehekalastuksen SM -palasi yhden merivuoden jälkeen järvelle. Kisanäyttämönä toimi runsaista saaliista ja suurista kaloista tunnettu Hartolan Jääsjärvi. Yksi venekunta vei voiton kaikissa kolmessa kilpailussa.

Viehekalastuksen SM keräsi taas ison osan lajin huipuista yhteen paikkaan, joka tällä kertaa oli Jääsjärvi Hartolassa. Jääsjärvi oli ilmeisen onnistunut valinta, sillä tarjolla olleet osallistujapaikat olivat täynnä jo heti muutaman minuutin kuluttua ilmoittautumisen alkamisesta. Sen jälkeen tarjolla oli enää varasijoja, joilta lopulta nousi muutama venekunta itse kilpailuun.

Kilpailu järjestettiin edellisvuosien tapaan viikkoa ennen juhannusta, joka tänä vuonna tarkoitti 16.–17. kesäkuuta. Kilpailualueena toimi käytännössä koko Jääsjärvi, pois lukien Talaslahti järven koilliskolkalla sekä Tainionvirta ja sen edustan alue.

Kilpailualue oli viimevuotiseen tapaa hyvin karikkoinen ja kiviä saattoi tulla vastaan lähes missä tahansa. Onneksi yhtään karille ajosta johtuvaa moottoririkkoa ei tänäkään vuonna tapahtunut. Harjoittelupäivinä löydetyt turvalliset reitit olivat tallessa venekuntien plottereissa ja ne helpottivat liikkumista kisapäivinä.

Kilpailun suurimmasta hauesta vastasi Team RommiKola. Hauella oli mittaa komeat 113 cm.

SM-Ahven

Viehekalastuksen SM-kilpailun ensimmäisenä päivänä kilpailtiin SM-Ahven. Jääsjärvessä on tunnetusti hyvät ahvenkannat, ja paikallisten mukaan järvessä on myös todella isoja ahvenia. Yli kilon kalat eivät etukäteistietojen mukaan olleet lainkaan harvinaisia.

Tiedot kiloluokan ahvenista pitivät paikkaansa, sillä niitä nousi myös kisassa. Suurimman tuloksen ahvenpäivänä kalasti Team Alutroll 1, jonka muodostivat Jarno Simpanen ja Jyri Lepistö. He ilmoittivat 42, 40, 39, 39 ja 38 sentin ahvenet, joiden yhteispituus oli 198 senttiä.

Voittajat kertoivat ahventen siirtyneen kilpailua edeltävällä viikolla matalasta syvempään, sitä mukaa kun veden lämpötila nousi. Voittokalat nousivat pienillä, alle 3” jigeillä. Jigien tuli olla ns. kuolleen uinnin jigejä, joilla uinti tehdään käsialalla. Herrat kertoivat ahventen syönnin loppuneen iltapäivän puolella ja moni luotaimessa havaittu ahven jäi saamatta.

SM Ahven mitalistit.
Team Alutroll 2 sai kilpailun suurimman ahvenen, jolla oli mittaa 47 cm.

SM-Hauki

Toisena kilpailupäivänä oli vuorossa SM-Hauki, joka kilpailtiin edelleen lämpimissä olosuhteissa. Myös haukien osalta oli etukäteisveikkailuissa kuultu ennustuksia todella isoista kaloista. Suomen suurin vavalla saatu hauki on noussut Tainionvirrasta, joka saa alkunsa juuri Jääsjärvestä. Oli siis aivan todelliset mahdollisuudet, että kisassa nähtäisiin jättihaukia.

Aivan ennätyskokoisia haukia ei kuitenkaan saatu, mutta kuitenkin lukuisia yli metrin kaloja. Kisan pisimmän hauen, joka oli 113 senttiä ilmoitti SM-hauki-kilpailun toiseksi sijoittunut venekunta RommiKola.

Voittajavenekunta oli sama kuin ahvenpäivänä eli Team Alutroll 1, Jarno Simpanen ja Jyri Lepistö. Heidän viisi suurinta haukeaan olivat 104, 98, 96, 94 ja 88 senttiä, yhteensä 480 senttiä. Team Alutroll 1 veneen viidestä suurimmasta hauesta neljä tuli täsmäheittämällä ja yksi vertikaalilla.

SM Hauki mitalistit.

Venekunta- ja joukkuesarja

Viehekalastuksen SM ratkaistaan SM-Hauki ja SM-Ahven kilpailujen sijoituspisteiden perusteella. Team Alutroll 1 oli ottanut voiton kummassakin kilpailussa, joten Viehekalastuksen Suomen mestareista ei venekuntasarjassa ollut epäselvyyttä. Toiseksi sijoittui venekunta Garmin/Westin, jossa kalastivat Hannu Vesaranta ja Saku Laaksonen. Kolmanneksi sijoittui Team Alutroll 2, jonka muodostivat Jani Ojala ja Pekka Korhonen.

Venekunnat Team Alutroll 1 ja 2 muodostivat joukkueen Alutroll ja he veivät joukkuesarjan voiton. Toiseksi sijoittui Laaksonen Group, jossa kilpailivat venekunnat Garmin/Westin ja Team Rommikola. Kolmantena oli IS-Tarvike, jossa oli mukana venekunnat IS-Tarvike ja Thug Fishing.

Kiitos kaikille kilpailun yhteistyökumppaneille, sekä järjestelyissä mukana olleille vapaaehtoisille Itä-Päijänteen Kalakavereiden jäsenille. Sekä tietenkin kilpailun osallistujille. Yhdessä teimme taas hienon kilpailun.

Viehekalastuksen SM-joukkuesarjan parhaat.

Kahden viikon treeni kannatti

Team Alutroll 1 -venekunta voitti kilpailussa lähes kaiken mahdollisen. Ainoastaan kilpailujen suurimmat kalat jäivät heiltä puuttumaan. Venekunnan muodostivat Jarno Simpanen Kyyjärveltä ja Jyri Lepistö Kälviältä. Miehet olivat valmistautuneet kilpailuun huolella ja harjoittelivat Jääsjärvellä kahden viikon ajan ennen kilpailua.

Panostaminen todellakin kannatti, sillä parivaljakon mukaan lähti viehekalastuksen SM-kilpailun pääpalkintona ollut Alutroll 410 E Snapper + Tohatsu MFS30DETL venepaketti, sekä upeat päiväkohtaiset pääpalkinnot. SM-ahvenen pääpalkintona oli Raymarine Element 12 HV & HV-100 all-in-one kaikuanturi sekä LightHouse-karttakortti. SM-hauen pääpalkintona oli puolestaan Lowrance HDS® Pro 9 + ActiveTarget® 2-liveluotain +

Active Imaging HD™ ja C-MAP -kartat. Melkoinen palkintopotti!

Keskeiset säännöt
– Kilpailu koostuu erillisistä SM-Ahven ja SM-Hauki –kilpailupäivistä, joissa viisi pisintä kalaa / laji otetaan tuloksissa huomioon. Kolme parasta venekuntaa palkitaan kumpanakin päivänä.
– Viehekalastuksen suomenmestaruudesta kilpaillaan venekunta- ja joukkuesarjoissa, joissa päiväkohtaiset sijoituspisteet ratkaisevat paremmuuden.
– Venekuntaan kuuluu 2 henkilöä, joukkueeseen 2 venekuntaa. Joukkuesarjaan saavat osallistua yritykset ja SVK:n jäsenseurat.
– Kukin kilpailija saa käyttää kerrallaan vain yhtä vapaa ja viehettä.
– Kalat kuvataan mittalaudalla ja kuva lähetetään kännykällä tulosohjelmaan.
– Välikoon kaloja saa ottaa itselleen ruokakaloiksi.

Antti Kiuru ja Jarno Heikkilä hoitivat kalastuksen ohella livelähetykset vesiltä. Haastattelemassa Jyri Kuusisalo Kalastajan Kanavalta.

Tulokset

SM-Ahven

SM-hauki

Venekuntasarja

Joukkuesarja

Katso kisan FB-sivulta Team Alutroll 1 venekunnan haastattelu, jossa he kertovat lisää kilpailusta: