Anna vieheelle uusi elämä Riihimäen Erämessuilla! Tuo vanhat vieheesi Suomen Vapaa-ajankalastajien osastolle kierrätettäväksi

Valkeakosken Kalaveikkojen nuoret osallistuivat innokkaasti kierrätysvieheiden kunnostukseen viime vuoden Anna vieheelle uusi elämä! -kampanjassa.

Teksti: Ismo Malin, Kuvat: Tero Kariluoma/Valkeakosken Kalaveikot

Viime vuonna suuren suosion saavuttanut Suomen Vapaa-ajankalastajien (SVK) ja Rapala VMC:n vanhojen vieheiden kierrätyskampanja järjestetään myös tänä kesänä. Kampanjassa kerätyt uistimet kunnostetaan ja lahjoitetaan nuorten kalastuksen harrastajien käyttöön.

Tänä vuonna vanhoja, käytöstä poistettuja ja rikkinäisiä uistimia voi tuoda kierrätystä varten Riihimäen Kansainvälisille Erämessuille 9.-12. kesäkuuta. Keräyspiste sijaitsee Suomen Vapaa-ajankalastajien messuosastolla U606. Keräysastiasta löytyy erikseen oma luukkunsa niin lusikkauistimia, vaappuja kuin jigejäkin varten.

Uistimia lahjoittaneille jaetaan päivittäin 30 Rapalan siimaroskista. Lisäksi paikan päällä on SVK:n seurojen edustajia, jotka näyttävät viehekunnostuksen mallia messuvieraille.

Kunnostetaan SVK:n jäsenseuroissa

Messuilta kertyneet uistimet toimitetaan kunnostettaviksi SVK:n jäsenseuroihin, joille Rapala lahjoittaa tarvittavat kunnostusmateriaalit. Lisäksi Rapalan kansainvälinen hyväntekeväisyysohjelma EcoChoice Program maksaa kampanjaan osallistuville seuroille rahallisen avustuksen uistinten uusiokäytön edistämisestä.

Kunnostuskelvottomat uistimet hävitetään asianmukaisesti, ja jigit kierrätetään SVK:n Koolla on väliä -hankkeen jigikierrätyksen kautta. Käytettyjä jigejä varten keräysastioita on myös yhdeksässä kalastustarvikeliikkeessä eri puolilla Suomea.

Rapala VMC: Tärkeää jatkaa kampanjaa

Rapala VMC:n tutkimus- ja vastuullisuuspäällikkö Taneli Väisäsen mielestä viime vuoden uistinten kierrätyskampanja onnistui yhtiön kannalta erittäin hyvin.

”Meillä ei tosin ollut ennakko-odotuksiakaan sen suhteen, kuinka paljon vieheitä saisimme kerättyä kunnostettavaksi nuorille kalastajille, koska tämän tyyppistä kampanjaa ei ollut aiemmin Suomessa toteutettu. Yhteistyö kampanjan muiden osapuolten, SVK:n ja Motonetin, kanssa toimi moitteettomasti ja oli erittäin hienoa nähdä, että he halusivat olla osana kampanjaa.”

Anna vieheelle uusi elämä -kampanja on Väisäsen mukaan erittäin tärkeä osa Rapalan vastuullisuustyötä, sillä siinä yhdistyvät voimakkaasti sekä ympäristö- että sosiaalinen vastuullisuus.

”Haluamme myös järjestää vastuullisuusteemaisia kampanjoita yhteistyössä avainasiakkaidemme ja verkostojemme kanssa saadaksemme lisää vaikuttavuutta vastuullisuustyöhömme. Siksi on tärkeää, että jatkamme kampanjaa myös tänä vuonna”, Väisänen korostaa.

Fokus tällä kertaa Riihimäen Erämessuilla

Tänä vuonna Motonet ei osallistu kampanjaan, joten keräystä ei järjestetä sen myymälöissä. Sen sijaan fokus on tällä kertaa kesäkuussa järjestettävillä Riihimäen Erämessuilla. Alunperin vanhoja uistimia oli tarkoitus kerätä myös Pohjois-Suomen Erämessuilla kesäkuun puolivälissä. Nämä messut kuitenkin siirrettiin ensi vuoteen.

”On mielenkiintoista nähdä, onko tällä vaikutusta lahjoitettujen uistinten kokonaismäärään. Olemme tänä vuonna pyrkineet myös panostamaan erityisesti kampanjan näkyvyyteen esimerkiksi erilaisin posterein, joista saa lisätietoa kampanjasta ja Rapalan vastuullisuustyöstä”, Väisänen selvittää.

Väisänen kertoo, että Rapala sai viime vuonna uistimien kunnostamiseen osallistuneilta SVK:n seuroilta hyvin paljon positiivista palautetta kampanjaan liittyen. ”Olimme erityisen ilahtuneita, kun he ilmaisivat halukkuudestaan osallistua kampanjaan myös tänä vuonna”, Väisänen iloitsee.

Rapalan vastuullisuustyö perustuu konkreettisiin tekoihin

Rapalalle on ollut alusta asti selvää, että sen vastuullisuustyö perustuu pitkälti konkreettisiin tekoihin. ”Haluamme olla tulevien vuosien aikana johtava vastuullinen kalastusvälineyritys, ja tämä kampanja tukee tavoitteemme saavuttamista erinomaisesti.”

Väisänen muistuttaa, että Rapalalle tuotteiden laatu on ollut aina tärkeää. ”Rapala-uistimet, Marttiini-puukot ja vaikkapa Peltosen sukset on suunniteltu kestämään käyttöä vuosia tai vuosikymmeniä. Kampanjassa jatkamme vieheiden elinkaarta vielä tätäkin pidemmälle. Mikä olisikaan ekologisempaa?”

”Osana vastuullisuusstrategiaamme haluamme myös tehdä hyväntekeväisyystyötä ja tuoda hyvän mielen nuorille kalastajille. Kampanja tukee siis erinomaisesti useita eri vastuullisuustavoitteitamme”, Väisänen lisää.

Viime vuoden keräykseen tuotiin yli 6000 uistinta

Vuoden 2021 Anna vieheelle uusi elämä -keräykseen tuotiin yhteensä yli 6000 käytettyä uistinta. Niiden kunnostamiseen osallistui kahdeksan Suomen Vapaa-ajankalastajien seuraa eri puolilta maata aina eteläisestä Suomesta Lappiin asti. Nyt kunnostetut uistimet ovat jo suurelta osin nuorten kalastajien ahkerassa käytössä.

Valkeakosken Kalaveikot oli yksi SVK:n seuroista, jossa viime vuonna kierrätysvieheitä kunnostettiin. Kalaveikkojen puheenjohtaja Tero Kariluoman mukaan kampanja koettiin mielenkiintoiseksi ja nuoret osallistuivat siihen mielellään.

”Uistimia puunattiin ja maalattiin yhdessä lasten ja nuorten kanssa askarteluilloissa. Tosin monet vieheet olivat niin hyvässä kunnossa, ettei niihin tarvinnut kuin koukut ja renkaat vaihtaa. Saimme myös useita pusseja jigejä, jotka saatoimme suoraan jakaa nuorille”, Kariluoma kertoo.

Hänen mukaansa erityisesti Polarbaitilta saadut vieheiden päällä liimattavat tarrat olivat tuunaajien mieleen. ”Niitä liimattiin innokkaasti ja nuoret saivat tehdä uistimista itselleen mieluisia. Kaikki lusikat ja muut vieheet myös menivät suoraan nuorten omaan käyttöön, mikä on hyvä, koska ei kaikilla nuorilla ole runsaasti vieheitä tai muita kalastusvälineitä”, Kariluoma muistuttaa.

Kunnostettavaksi voi tuoda kaikenlaisia vieheitä, kuten esimerkiksi lusikkauistimia, vaappuja ja lippoja.