Ari Heinilän Minun mereni -elokuva on ainutlaatuisen laajan yhteistyön tulos. Esimerkiksi elokuvatuottaja Marko Röhr kannustaa tärkeän Itämeri-viestin eteenpäin viemisessä osallistumalla elokuvan levitykseen. Kertojaäänet Irina Björklund, Martti Suosalo ja Taneli Mäkelä puolestaan antoivat työpanoksensa Itämerelle hyväntekeväisyytenä. Lisäksi Suomen 30 rannikkokaupunkia ja kuusi rannikkokuntaa, mukaan lukien Ahvenanmaa, isännöi elokuvan ilmaisnäytöksiä Itämeripäivänä 29.8.2024.
Elokuvantekijä Ari Heinilä lumoutui Itämerestä jo neljäkymmentä vuotta sitten. Hän alkoi dokumentoida seikkailujaan meren syvyyksissä, saariston ja luotojen sokkeloissa sekä ilmassa meren yllä. Nyt kauan odotettu kuvamateriaali herää henkiin suurella valkokankaalla, runollisessa ja koskettavassa Minun mereni -elokuvassa.
Heinilä otettu elokuvansa saamasta huomiosta
Heinilä on otettu siitä, miten laaja levitys ja näkyvyys elokuvalle on luvassa Itämeripäivänä 29.8.2024. John Nurmisen Säätiön käynnistämää Itämeripäivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. Suomen 30 rannikkokaupunkia ja kuusi kuntaa halusi lähteä isännöimään Minun mereni -elokuvan ilmaisnäytöksiä, mukaan lukien Ahvenanmaa.
”On ainutlaatuista, että lähes koko Suomen rannikko ja useat yhteistyötahot ovat tällä tavalla yhdessä mukana!”, Heinilä kiittelee.
”Toivon, että elokuva saa kaikki, etenkin nuoret, innostumaan Itämerestä, oivaltamaan ja toimimaan sen parhaaksi. Itämeren parista jokainen voi löytää uuden merkityksellisen harrastuksen ja samanhenkisiä ystäviä”, hän lisää.
Myös koulujen on mahdollista halutessaan järjestää Minun mereni -elokuvateatterinäytöksiä syyslukukaudesta alkaen, kun elokuva tulee oppimateriaaliksi Koulukinon ja Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry:n käyttöön.
Meriharrastaminen ja vedenalaiset hylyt yhdistävät Ari Heinilää ja Marko Röhriä
Heinilän pitkäaikainen sukelluskaveri Marko Röhr ja hänen luotsaamansa MRP Distribution osallistuvat elokuvan valtakunnalliseen levitykseen Itämeripäivänä 29.8.2024.
Meriystäviä Aria ja Markoa yhdistää viehätys etenkin Itämeren vedenalaisen luonnon ja pohjassa makaavien hylkyjen dokumentointiin. Nyt Röhr halusi auttaa ystäväänsä tärkeän viestin eteenpäin viemisessä.
Molemmat ovat tehneet aiemminkin dokumentteja Itämerestä: ystävysten vapaasukelluksesta kertova dokumenttielokuva Liuku syvyyksiin julkaistiin jo 2000-luvun alkupuolella.
”Meri on vahvasti läsnä kaikkina vuodenaikoina, muuttuvana, kauniina mutta niin hauraana. On äärimmäisen tärkeää, että suojelemme Suomen luontoa, ja Itämeri on yksi keskeisimmistä apua tarvitsevista kohteista”, Itämerellä koko ikänsä veneillyt ja sen rannalla Raaseporissa asustava Röhr kertoo.
Minun mereni -kummit kuljettavat tarinaa
Elokuvan tarinaa kuljettavat kerronnallaan Minun mereni -kummit Irina Björklund, Taneli Mäkelä ja Martti Suosalo. Merellisen musiikin elokuvaan on säveltänyt Sibelius Akatemian säveltäjäkouluttaja Pasi Lyytikäisen kokoama ryhmä lahjakkaita nuoria: Erke Eriksen, Jenni Isoaho ja Airi Salmela.
Lauluntekijä Timo Kiiskisen ja Timo Hietalan luoman Minun mereni -tunnuskappaleen esittävät Irina Björklund ja Värttinän naiset. Kaikki näyttelijät ja muusikot ovat antaneet työpanoksensa Itämerelle hyväntekeväisyytenä.
Muita Minun mereni -kummeja ja viestinviejiä ovat vuorikiipeilijä ja majakkayrittäjä Veikka Gustafsson, yrittäjä Mika Ihamuotila, purjehtija Tapio Lehtinen ja luontokuvaaja Pekka Tuuri.