Kalahavainnot.fi-sivusto on uudistunut: Luken kalalajitieto ja -seurannat koottiin yhteen osoitteeseen

Luonnonvarakeskuksen Kalahavainnot.fi-sivustolta löytyy tietoa mm. 46 kalalajista, joista yksi on siika. Kuva: Jaana Vetikko.

Luonnonvarakeskus (Luke) kertoo tiedotteessaan uudistaneensa Kalahavainnot.fi-sivustonsa. Uudistettu sivusto kokoaa yhteen Luken tuottaman kalalajitiedon ja kalastuksen seurantaan liittyvät palvelut.

Samasta osoitteesta pääsee seuraamaan esimerkiksi pohjoisten jokien – Tornionjoki, Simojoki ja Tenojoki – lohennousua. ”Palvelun kautta voi ilmoittaa omista kalahavainnoista. Sivustolta löytyy myös ohjeet kalamerkin palauttamista varten”, kertoo ohjelmajohtaja Sirpa Thessler Lukesta.

Lisäksi palvelu on mittava kalalajien tietokeskus, josta löytyy tietoa 46 kalalajista. Kaloista esitetään muun muassa levinneisyys kartalla, tuntomerkit, ravinto, kasvu, mahdolliset vaellukset ja uhkatekijät sekä uhanalaisuus.

Kesällä 2020 palvelusta voi katsoa reaaliaikaista videokuvaa Tenojoen lohista. Tällä hetkellä katsottavissa on kesältä 2019 nauhoite, jossa lohet odottavat sopivaa nousuhetkeä Tenolla.

Uusia sisältöjä tulossa

Kalahavainnot.fi- sivuston etusivulle päivittyvät kaikki Luken julkaisemat kala-aiheiset uutiset ja tiedotteet. Sivuston sisältöä kehitetään Luken kalatutkimuksen ja seurantojen tuottaman tiedon pohjalta ja sinne on luvassa uusia sisältöjä jo kuluvana kesänä.

Erikoistutkija Pauliina Lohi kertoo, että todennäköisesti jo kuluvana kesänä Luke voi jakaa liikehavaintoja Oulun Hupisaarten puroissa uivista taimenista. Tämän mahdollistaa se, että viime vuonna sähkökalastusten yhteydessä valtaosa taimenen poikasista merkittiin sisäisillä PIT-merkeillä. Myös kaikki puroihin siirretyt aikuiset taimenet ovat olleet merkittyjä.

”Osaan puroverkostoa on asennettu merkkejä lukevia antenniportteja, jotka keräävät tietoa kalojen liikkumisesta havaintoalueelle tai sieltä pois. Syksyllä pitäisi olla katsottavissa myös livekuvaa purojen elämästä”, Louhi ennakoi.

PIT-merkit ovat samankaltaisia kuin koirien tai kissojen merkinnöissä käytettävät mikrosirut. Taimenien siirtoa Hupisaarten puroihin, niiden seurantaa sekä PIT-merkintöjä jatketaan vielä ainakin lähivuosien ajan.

Kalahavainnot.fi-sivusto