Kaverusten kisareissu huipentui jättikuhaan

Ryhmäkuvassa vasemmalta oikealle: Juha Jaatinen, Mikko Välimäki (venekunnan kippari) ja Tuomas Malmi sekä heille kilpailun suurimman kalan palkinnon tuonut suurkuha.

Osallistuimme Tuurin Kyläkaupan Pohjanmaa-Cupin kolmanteen osakilpailuun Vimpeli-uisteluun Lappajärvellä. Lähdimme tutuille vesille aikaisempien kausien kokemusten perusteella, sillä emme ehtineet tänä keväänä kisaa varten erikseen harjoitella.

Kisassa vedimme kymmenellä vavalla. Niistä jokaisessa oli tuplauistin, jossa oli veturina toisella puolella 13-senttinen ja toisella puolen 18-senttinen Karikko. Perävaappuna kaikissa oli luottopelinämme toimiva JoHa-vaappu.

Pyrimme vetämään 5-6 metrin vesillä Lappajärven Norssisaaren edustaa edestakaisin ja saimme noin kolmen kilon hauen, jota luulimme ensin huomattavasti suuremmaksi. Siitä syystä veneen ohjaus hieman karkasi ja ajauduimme yli 10 metrin veteen. Kello oli aika tarkasti 12.00.

Jättikuha veneeseen

Hauen kyytiin saatuamme suuntasimme välittömästi takaisin 5-6 metrin veteen ja matkalla sinne noin 8-9 metrin vedessä siima laukesi narulta ja kelaus alkoi. Huomattiin, että nyt on iso kala kyseessä ja käyttäytyminen paljasti sen heti alkuvaiheessa kuhaksi.

Kala saatiin helposti veneen viereen, vaikka se tulikin aivan pohjia myöden. Sitten se kelattiin pintaan. Haavitus onnistui täydellisesti ja jättikuha oli veneessä. Ottipelinä toimi 18-senttinen oranssiselkäinen Karikko. Tämän jälkeen seuraavat kaksi tuntia menivät sekavasti, sillä kuhaa piti punnita ja ihailla. Painoa sillä oli 9,676 kiloa.

Kilpailun suurin kala

Punnitukseen olikin sitten mukava saapua jättikuhan kanssa, myös toimittaja oli saanut vinkin isosta vonkaleestamme ja oli odottamassa, kun rantauduimme. Suurkuhan ansiosta pääsimme pokkaamaan kilpailun suurimman kalan palkinnon.

Kokonaiskilpailussa sijoituimme toisiksi, kun veimme kuhan lisäksi puntarille yhteensä noin kahdeksan kiloa haukea ja ahventa. Voittajavenekunta nappasi noin 17 kiloa kuhaa ja voitti ylivoimaisesti osakilpailun, sillä kuhan kerroin kilpailussa oli peräti viisi.

Teksti ja kuvat: Tuomas Malmi